Fondiu – draugiškas ritualas Pereiti į pagrindinį turinį

Fondiu – draugiškas ritualas

2009-01-03 09:00
Fondiu – draugiškas ritualas
Fondiu – draugiškas ritualas / Nerijaus Jankausko nuotr. Pasirinkimas: yra labai daug sūrio fondiu rūšių. Klasikinis variantas – naudoti patiekalui šveicariškus sūrius. Taip pat galima gardžiuotis įvairių sūrių mišiniu.

Jei tvoros ir nepokši nuo speigo, žiemą širdis ilgisi šilumos. Dabar pats metas traukti iš indaujos fondiu rinkinį.

Šveicarų išradimas

Pasauliui fondiu padovanojo praktiškieji šveicarai. Senovėje pritrūkę maisto kaimiečiai merkdavo į puodynę su vynu sukietėjusį sūrį, kad šis suminkštėtų. Fondiu pavadinimas kilo nuo prancūziško žodžio "fondre", reiškiančio "tirpti".

Stalo ritualas, kurio metu maži įvairių produktų gabalėliai merkiami į išlydyto sūrio mišinį arba kitokią masę šildomame puode, tapo populiarus daugelyje šalių dėl galimybės improvizuoti ir dalytis su kitais puikia nuotaika. Fondiu turbūt nesugalvotų pasigaminti vienišiai. Norint mėgautis patiekalu reikėtų bent poros kompanionų.

Linksmai vakarojant su bičiuliais gimsta šaunių idėjų. "Žaidžiant" su įvairiais produktais klasikinį duonos gabalėlių ir sūrio derinį papildė mėsos, daržovių, desertinis vaisių ir šokolado fondiu bei daugybė kitokių patiekalo variantų.

Tinka ir šampanas

Viešbučio "Radisson SAS" virtuvės šefo Vytauto Zdanausko nuomone, fondiu yra nekasdienis malonumas, kuriuo reikėtų mėgautis neskubant. "Dabar retas žmogus gali valgymui ir bendravimui su draugais prie stalo skirti dvi ar tris valandas. Vis bėgame, skubame... Nors esame pripratę prie lėkštėje patiekiamo maisto, verta išmėginti kažką naujo. Fondiu man asocijuojasi su jaukia vakaro atmosfera, nuoširdžiu bendravimu", – kalbėjo V.Zdanauskas.

Kad desertinis fondiu ypatingai pakutentų gomurį, virtuvės šefas rekomendavo pasirinkti aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą. Kakavos dalis jame turėtų siekti apie 80 proc.

V.Zdanauskui maloniu atradimu tapo šampano fondiu. Prieš jį gaminant puodo vidų reikia ištrinti česnako skiltele. Į indą pilama šampano, išspaudžiama citrina, skystis kaitinamas, bet neleidžiama jam užvirti. Kitame puode, kurio ant ugnies dėti nereikia, minkštas šveicariškas sūris sumaišomas su nedideliu žiupsneliu miltų. Ši masė dedama į puodą su šampanu, ingredientai atsargiai išsukami šaukštu. Jei mišinys per tirštas, galima šliūkštelėti dar truputį šampano.

"Toks fondiu man skaniausias mirkant traškų prancūzišką batoną, tačiau galima šakute pasmeigti ir daržovių, lašišos gabalėlius", – siūlė "Radisson SAS" virtuvės šefas.

Prie šampano fondiu V.Zdanauskas rinktųsi desertinį vyną.

Atsargumas nepakenks

Kad stalo ritualas vyktų sklandžiai, verta prisiminti kelias pagrindines taisykles.

Valgant sūrio fondiu šakute pasmeigtą duonos gabalėlį reikia truputį pasukioti puodynėje, kad jis pasidengtų padažu. Tuomet gardus kąsnis nuvarvinamas, jam leidžiama truputį atvėsti. Dedant gabalėlį į burną derėtų stengtis neliesti šakutės lūpomis, nes tas pats įrankis vėl bus merkiamas į bendrą puodą. Taip pat galima ištrauktą gabalėlį padėti į nedidelę lėkštelę ir persmeigti jį kita – paprasta – šakute.

Desertinis fondiu valgomas kaip ir sūrio fondiu. Į šiltą šokoladą galima merkti gabaliuką imbiero, riešutą, marcipaną, džiovintų ar šviežių vaisių skilteles.

Valgant mėsos fondiu ji supjaustoma nedidelėmis juostelėmis arba kubeliais ir merkiama ant šakutės į karštą aliejų. Nerekomenduojama gabalėlio glausti prie puodynės dugno – jis gali prisvilti. Mėsai iškepus ji ištraukiama ir kita šakute nustumiama į lėkštę. Antrasis įrankis taip pat naudojamas mirkant gabalėlį į norimą padažą.

Gaminant kinišką fondiu į puodą pilama vištienos sultinio. Plonai supjaustyti mėsos gabalėliai, įvairios daržovės ar grybai dedami į specialius kiaurasamčius ir nardinami į karštą skystį. Skanėstams išvirus jie išimami, valgomi su peiliu ir šakute, o sultinys išpilstomas į dubenėlius.

Mėgaujantis fondiu su aliejumi arba sultiniu prie stalo reikia elgtis atsargiai, kad puodas neapvirstų. Prieš mirkant mėsos gabalėlius į aliejų jie turi būti nusausinti, nes nuo mažiausio vandens lašelio aliejus pradeda taškytis ir gali nudeginti.


Įrangos komplektas

Fondiu puodas turi specialų stovelį. Masė, kurioje mirkomi duonos ar kitokie gabalėliai, kaitinama iš apačios naudojant žvakę, želė arba dujų degiklį.

Svečiams padalijamos specialios fondiu šakutės. Jų koteliai ilgi, dažniausiai nudažyti skirtingomis spalvomis, kad ritualo dalyviai galėtų lengvai atskirti savo įrankius.


Sūriai

Yra labai daug sūrio fondiu rūšių. Klasikinis variantas – naudoti patiekalui šveicariškus sūrius. Taip pat galima gardžiuotis įvairių sūrių mišiniu.

"Radisson SAS" restorano virtuvės šefas V.Zdanauskas siūlė gaminant fondiu rinktis minkštus sūrius. Verta išmėginti derinius su Gorgonzolos, "Roquefort" sūriais.

Gaminant fondiu svarbu neperkaitinti masės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų