Brangioji ir nuožmioji „Alita: kovos angelas“

  • Teksto dydis:

Už didžiausius visų laikų filmus atsakingas Jamesas Cameronas pristato dar vieną projektą, kuriam bus sunku pateisinti visus lūkesčius.

Brangios ambicijos

Joks kitas žmogus Holivude nėra taip siejamas su ambicingumu kaip J.Cameronas. Kūrėjas, parašęs ir režisavęs du daugiausia uždirbusius visų laikų filmus – "Įsikūnijimą" ir "Titaniką" – tokios etiketės neišvengs.

Todėl akivaizdu, kad bet koks projektas, prie kurio jis prisiliečia, privalo būti didelis, daug užsibrėžiantis ir neišvengiamai atkreipiantis į save dėmesį.

"Alita: kovos angelas" yra būtent toks filmas. Pagal to paties pavadinimo japonų mangą sukurtą juostą parašė pats J.Cameronas kartu su Laeta Kalogridis. Apie 200 mln. dolerių kainavęs projektas, tiesa, turi tiek daug sudedamųjų dalių, tad vienos centrinės atrasti tiesiog negalima. Galbūt tai juostą paverčia tokia, kurioje visko yra daug ir kuri daugelį žmonių palieka abejingų. Tik bent jau ambicijos ir epiškumo jai tikrai nestinga.

Filosofija ir meilė

Po kelių šimtų metų Žemėje įvykus didžiuliam karui, planeta tapo tikra dykyne, kurioje visi gyvena už save, vyrauja futuristinės kovos tarp kyborgų ir kitų sutvėrimų.

Vieną kyborgę (akt. Rosa Salazar) kartą atranda mokslininkas (akt. Christophas Waltzas) ir pavadina ją savo dukros vardu Alita. Ji neatsimena savo praėjusio gyvenimo ir nežino, ką veikė anksčiau. Vis dėlto pamažu išlenda tikrosios jos savybės, ir paaiškėja, kad ji gali kautis taip nuožmiai ir žiauriai kaip niekas kitas.

Galiausiai blankų ateities pasaulį pateikiantis filmas tampa pusiau filosofine, pusiau meilės istorija. Jame nagrinėjama tai, kiek Alita yra natūralus sutvėrimas ir kas slepiasi jos sieloje, o tam padeda jos ir Hugo (akt. Keeanas Johnsonas) meilės istorija.

Filmas neturi galybės veikėjų ir daugiausia dėmesio skiria Alitai, tačiau čia atsiranda vietos ir aukštesnio lygio aktoriams. Minėtasis C.Waltzas, jo veikėjo buvusią žmoną vaidinanti Jennifer Connelly ir blogiuką įkūnijantis "Oskaro" laureatas Mahershala Ali gauna progą pasižymėti ir akivaizdžiai užsidirbti didelio masto filme.

Kūrybingas cinizmas

Kaip ir bet kokiame dideliame kino filme, taip ir šiame sunku atrasti pusiausvyrą tarp kūrybinės laisvės ir holivudinio cinizmo.

Viena vertus, "Alita: kovos angelas" skamba įspūdingai. Pagal plačiajai auditorijai gan mažai žinomą mangą kuriamas brangus filmas reikalauja originalumo ir kažko, kas sudomintų žiūrovus, o kino studija privalo stipriai pasitikėti kūrėjais.

Filmą režisavęs Robertas Rodriguezas, Lietuvos kino platintojų įvardijamas kaip Quentino Tarantino draugas, nors pasaulyje labiau žinomas kaip unikalių filmų, tokių kaip "Desperado" ar "Nuodėmių miestas", kūrėjas, irgi yra stulbinamas pasirinkimas tokiai juostai. Holivude geriausiai pažįstamas kaip pigiai bet ką galintis sukurti režisierius, čia R.Rodriguezas netaupė niekur. Visišką kūrybinę ir finansinę laisvę kartais privalo gauti visi.

Vis dėlto "Alita: kovos angelas" atrodo kaip iki smulkmenų apskaičiuotas šiuolaikinio kino verslo rezultatas. Nuo nepažįstamos, taigi ir mažai kainuojančios pagrindinės aktorės iki siužeto, kuris vystomas numatant būsimų istorijų tęsinius, kaip buvo "Įsikūnijime", kurio keturiais tęsiniais J.Cameronas vis dar grasina žiūrovams. Daugelis dalykų čia atrodo kaip perdėm komerciniai ir atimantys visą kūrybinį džiaugsmą. To negali išvengti net ir labiausiai nepriklausomi kino kūrėjai.

Skirtingos nuomonės

Veikiausiai dėl šių priežasčių bendros nuomonės apie filmą taip pat nėra. Juosta labiausiai patinka tiems, kurie yra susipažinę su japoniškos mangos istorijomis, tačiau akivaizdu, kad tokių žiūrovų bus mažuma.

Filmas yra vizualiai įspūdingas ir jame vaidina vienas už kitą geresni aktoriai. Galbūt jie suteikia šiek tiek kokybės istorijai, kuri nėra kažkuo įsimintina ar originali.

Sunku prognozuoti, kaip "Alita: kovos angelas" atpirks savo kosminį biudžetą ir patvirtins kūrėjų ambicijas. Vis dėlto bent kiek smagu, kad kinuose dar gali pasirodyti filmų, kurių kūrėjai daro ką tik nori. Žiūrovams nuo to bus tik geriau.

"Alita: kovos angelas" (angl. "Alita: Battle Angel")

Žanras: veiksmo, nuotykių, fantastinis, romantinis

JAV, 2019

Režisierius Robertas Rodriguezas.

Vaidina Rosa Salazar, Christophas Waltzas, Mahershala Ali, Jennifer Connelly.

Įvertinimas:

Efektai 3/3,

Scenarijus 2/3,

Kostiumai 3/3

Aktoriai 2/3

Režisūra 2/3

Bendras 2,4.

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo vasario 15 d. rodomos ir dar trys premjeros.

"Keršto kelias"

Gyvenimu nusivylę ir keršto siekiantys detektyvai yra kino klasika. "Keršto kelias", tiesa, neatrodo kaip tradicinė šio žanro klišė – užtenka vien to, kad pagrindinę veikėją vaidina tokius personažus įprastai aplenkianti Nicole Kidman. Čia ji įkūnija policininkę, kuri kadaise dirbo po priedanga ir dėl to buvo visiškai palaužta. Dabar ji gauna progą atkeršyti žmonėms, kurie jai pakenkė, ir nesiruošia tokios galimybės praleisti. Būtent N.Kidman pasirodymas yra liaupsinamas visų, kurie matė šį filmą, ir ji paverčia "Keršto kelią" vertu dėmesiu tada, kai siužetas linksta į banalybes.

"Didžioji skruzdėlyčių karalystė 2"

Pagal Prancūzijoje populiarų animacinį serialą kuriami filmai žiūrovus nukelia į vabzdžių pasaulį. Šįkart istorija pasakoja apie žiemai besiruošiančių skruzdėlių būrį, į pagalbą pasikviečiantį skraidančią boružę. Šiai atsidūrus kitame pasaulio krašte, skruzdėlės suorganizuoja gelbėjimo misiją, kad susigrąžintų į pavojus pakliuvusią draugę. Nors "Didžioji skruzdėlyčių karalystė 2" skolinasi idėjas iš daugybės kitų (populiaresnių) animacinių filmų ir leidžia sau nusikelti į pasaulio vietas su spalvinga augmenija ir gyvūnais, unikali animacija leidžia patirti kažką naujo.

"Septynios vakarienės"

Jokia šventė šiomis dienomis nepraeina be naujo rusiško filmo. Taip nutiko ir šįkart. Valentino dienos proga pasirodančioje istorijoje pasakojama apie santykių krizę išgyvenančius sutuoktinius. Žmona jau susiruošia palikti vyrą, kai šis nusprendžia susigrąžinti jos meilę unikaliu būdu – surengdamas vieną už kitą keistesnes septynias vakarienes, kad parodytų, kaip ji jam rūpi. Paprasto formato filmas leidžia nesunkiai sukurti romantinei komedijai įprastas scenas, o juostos tikrai negalima apkaltinti persidirbimu. Bet rusiškas tradicijas palaikyti reikia.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kinas mandarinas

Kinas mandarinas portretas
Dar viena kvaila pasaka sudebilėjusiems jankiams. Ir dar būtinai feministinė, kad tos liulančios jankių statinės įtikėtų savo išskirtinumu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių