Antidekalogas pagal A.Areimą

Prieš porą metų pastatęs Friedricho Schillerio „Klastą ir meilę“, Artūras Areima jau tada ironiškai pjesę pervadino į „Laimingus“. Šįkart režisierius nusprendė be skrupulų išnarstyti patį klasiką ir jo kūrybą.

Rimti vyrukai juodais kostiumais. Jų žaislai – ginklai, nuolatinė palydovė – žavi blondinė, o rankose – paslaptingi lagaminėliai. Gyvenimas kupinas įtampos ir intrigų, nes iškreiptame gangsterių pasaulyje nėra vietos padorumui ir sąžinei... Ir visa tai tik apsvaigusiai F.Schillerio vaizduotei pagerbti!

Spektaklio pagrindas – šiuolaikinio žmogaus ironiškas požiūris į viską, kas kažkada būdavo suheroinama, iškeliama virš kasdienybės, laikoma Dievo apsireiškimu ar likimu. Scenoje juokiamasi net iš paties teatro, iš jam rašytos pjesės, iš herojus vaidinančių aktorių... Tačiau ironiškoje atmosferoje iškyla dabartinio žmogaus baimės ir nemeilės šmėklos, kurios priverčia dekalogą skaityti visiškai kitaip: „Bijok savo artimo, kaip pats savęs.“

Ir visgi absurdiškas gyvenimo paveikslas pateikiamas kaip jaukus žaidimas-trileris. Režisierius XVIII a. pjesę skaito jau šiandienio žmogaus akimis, tad ir universalios dekaloginės vertybės primenamos be atgrasios didaktikos, tik koketiškai provokuojant žiūrovo sąmonę.

 

Kas: Kauno valstybinio dramos teatro spektaklis „Plėšikai“.

Kur: Kauno valstybiniame dramos teatre.

Kada: balandžio 11 d.


Šiame straipsnyje: spektakliskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių