Aktorius vienam sezonui

Neišsipildžiusios svajonės stumte stumia juos į sceną. Apakinti prožektorių šviesos neprofesionalūs atlikėjai nors vieną dieną būna žvaigždėmis ir tikisi prodiuserių dėmesio. Iš filmavimo aikštelės jie skuba į savo darbo kabinetus ir vėl ramiai nugrimzta rutinos sukaustytoje kasdienybėje.

Spiginančios prožektorių šviesos, ilgos valandos filmavimo aikštelėje, grimas, nauji drabužiai ir slapta viltis, kad tave atpažins gatvėje. Apie tokias perspektyvas svajoja aktorių agentūrų duris varstantys mėgėjai.

"Nuolat jaučiu dėmesio stoką. Vaidyba suteikia galimybę persikūnyti į įvairius personažus", – sakė 26-erių montažo režisierius Danas Macijauskas. Jis iki šiol neišdrįsta krimsti scenos meno mokslų – trukdo nepasitikėjimas savimi ir miglotos finansinės perspektyvos.

Ryžto stoka pakišo koją ir prieš serialo "Nekviesta meilė" operatorių kameras sušvytėjusiai Ingridai Bertašiūtei. "Nemaniau, kad esu talentinga ir stipri. Filmuotis pradėjau atsitiktinai", – šypsosi 23-erių šokolado manufaktūros komercijos direktorė. Darbo dienomis ji stengiasi nepraleisti nė vienos populiariausio lietuviško serialo serijos.

Netikėtas pasiūlymas

I.Bertašiūtė iki šiol negali patikėti, kad išsipildė seniai brandinta jos svajonė. "Pažįstamas pakvietė suvaidinti masinėje scenoje. Nuo to laiko vis sulaukiu pasiūlymų filmuotis reklamose ar masinėse scenose", – prisipažino aktorė mėgėja. Vis dėlto ji labiausiai džiaugiasi vaidmeniu televizijoje.

Renginiai mokykloje, vaidmenys mėgėjų teatre – troškimas vaidinti pulsavo seniai. Tačiau labiausiai jį pažadino Emilijos vaidmuo "Nekviestoje meilėje". "Persikūnijimas į vaidmenį – mistika. Galimybė gyvenimą paįvairinti scenos jauduliu mane labai sužavėjo", – nuo pirmų žingsnių simpatinga mergina patyrė, kaip įdomu persikūnyti į visiškai priešingo nei jos charakterio personažą. Naivios kaimo mergaitės Emilijos vaidmens atlikėja nesibaimino, kad žiūrovai jas tapatins. "Šis personažas man itin mielas. Tai pirmas rimtesnis mano vaidmuo. Daug dėmesio skiriu personažui, stengiuosi kuo geriau atskleisti jo charakterį", – neslepia vilnietė.

Ji iki šiol atsimena pirmuosius žingsnius serialo filmavimo aikštelėje. "Kai pirmą kartą ėjau filmuotis, mintyse nuolat kartojau žodžius. Vis atrodė, kad suklysiu. Persimetėm keliais sakiniais su kolega ir pradėjom darbą. Tikėjausi krūvos repeticijų, daug dublių. Tačiau vos nufilmavo vieną sceną, iškart ėmėsi  kitos. Jau to tai tikrai nesitikėjau", – stebėjosi I.Bertašiūtė. Dabar filmavimo aikštelėje ji praleidžia dvi dienas per savaitę.

Profesionalai nepeikia

Filmavimo kamerų baimė, galugerkly stringantys žodžiai ar drebančios kojos – kokių dar nepatogumų patiria naujokai? "Sunkiausia verkti, – netikėtu atsakymu nustebina Ingrida, – mano personažas dažnai lieja ašaras. Tik liūdnos mintys ir specialūs tepalai padeda išspausti vieną kitą sūrų lašą". Kai nepavyksta, šalia kamerų zujantys profesionalai į naujokų nesėkmes reaguoja ramiai. "Filmavimo aikštelėje draugiška atmosfera, todėl nesijaučiu mokine", – mergina tikino, kad ne vienus metus scenoje praleidę aktoriai nelaido pašaipių komentarų.

"Ar tai tu vaidini seriale?", "Kaip patekai į televiziją?" – Ingridos pažįstami skambučiais ją atakuoja jau nuo pirmos serialo serijos. Komercijos direktore dirbanti mergina tik nusijuokia – žydrasis ekranas daugeliui atrodo stebuklingas daiktas, į kurį patenka tik žvaigždės. Beje, patraukli išvaizda nėra pagrindinis aktoriaus koziris. "Geras aktorius privalo pasitikėti savimi, nebijoti režisieriaus pastabų. Žmogaus žavesys ir charizma spinduliuoja ir per televizoriaus ekraną", – šypsosi Ingrida ir rodo ant kojos atsiradusį randą. "Tai vasaros palikimas. Filmuojant reklamą teko atlikti įvairius akrobatinius triukus", – vilnietė sakė nevengianti įvairių eksperimentų.

Vaidina be žodžių

Naujovėms neatsispiria ir montažo režisierius Danas Macijauskas. "Tau tik aktoriumi būti", – tokie komentarai jį lydi nuo vaikystės. Būdamas paauglys išbandė įvairius dramos būrelius, vėliau savo talentą atskleidė viename realybės šou. "Pats parašiau to realybės šou scenarijų. Daugelis dar ir dabar netiki, kad ten vaidinau – atrodžiau išties natūraliai. Nuo  pirmų akimirkų stebėjau žmones, dirbančius už kadro. Supratau, kad  jaudulys – didelė kliūtis, ir visaip stengiausi jo išvengti. Dabar, kai stoviu trečiame plane, sunku išlikti nepastebimam", – neprofesionalus aktorius pasitiki savo jėgomis.

Šią vasarą vaikinas filmavosi režisieriaus Sauliaus Drungos filme "Anarchija Žirmūnuose". "Šis filmavimas labai įstrigo, nes pirmą kartą buvau ne masinėje scenoje, o atlikau nedidelį antraeilį vaidmenį", – šypsosi vaikinas. Vaikinukas iš kiemo, studentas, didžėjas, policininkas ir keletas lavonų – vyrukas gali pasigirti ne vienu spalvingu vaidmeniu. Tačiau jo personažai iki šiol prieš kamerą nėra pratarę nė žodžio. "Mano laikas dar neatėjo", – įsitikinęs keturiose reklamose ir kino filmų "Nebijok", "Artimos šviesos", "Saulės mūšis" masinėse scenose nusifilmavęs D.Macijauskas. O iš kur mėgėjas semiasi įkvėpimo? "Bendrauju su žmonėmis, stebiu aplinką", – ilgai nesvarstęs atsako. Jo nuomone, tik taip galima perprasti vieną ar kitą personažą. "Svarbu, kad aktorius būtų kuo natūralesnis ir mokėtų perteikti emocijas. Išvaizda nėra pagrindinis dalykas. Kur kas svarbiau įsijausti į vaidmenį. Lietuvos kine ne gražuoliai filmuojasi, o tie, kas moka vaidinti", – įsitikinęs savo pomėgiui savaitgalius aukojantis D. acijauskas.

Epizodiniam aktoriui būtini duomenys

Įsidėmėtina išvaizda ir telegeniškumas (nebūtina atitikti grožio standartų).
Laisvumas ir komunikabilumas (vengti įvairių tabu ir nevaržomai bendrauti).
Natūralus elgesys prieš kameras (pirmiausia būtina atsikratyti viešumo ir kamerų baimės).

Lietuviškų serialų žvaigždės

Jurgita Jurkutė. 23-ejų tituluota gražuolė, gavusi vaidmenį seriale "Moterys meluoja geriau", nesuabejojo. "Nei scenos, nei kameros baimės aš neturiu. Man tik leiskit išeiti į sceną ir duokit mikrofoną", – juokėsi manekenė, po sėkmingo starto televizijoje nuo rudens vaidybos įgūdžius tobulinanti Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Gytis Šapranauskas. 22-ejų ketvirtakursį vadybos studentą galima išvysti seriale "Garbės kuopa". Vyrukas nesibijo garsaus tėvo šešėlio ir aktorystės kol kas nevadina pašaukimu. "Niekada nesiveržiau į šią sritį. Tiesiog mėgstu būti dėmesio centre", – viename interviu prasitarė jis.

Agnė Jagelavičiūtė. 28-erių renginių ir laidų vedėjos debiutas prieš kino kameras taip pat prasidėjo netikėtai. "Kamera – mano draugė", – juokauja Eglės vaidmens seriale "Broliai" atlikėja. Savo talentu mergina neabejoja. Baigusi vidurinę ji rimtai planavo stoti į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Ne paslaptis, kad dabar juodaplaukė patarimų aktorystės klausimais kreipiasi į garsųjį teatro režisierių Oskarą Koršunovą.


Šiame straipsnyje: teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių