Trykštančios dizainerių idėjos nučiurlena į užsienį arba... į niekur.

Ar žinote, kas sukūrė fotelį, kuriame nenusakomai patogu įsitaisyti, stalą, prie kurio sėdint norisi bendrauti, šviestuvą, kuris atrodo tarsi skulptūra? Gal tai ne joks garsus italas, o lietuvis dizaineris?

Jungė kūrybos pajėgas

Lietuvoje yra šimtai kūrėjų, vadinančių save vienos ar kitos srities dizaineriais. Nemaža jų dalis rinkosi šią specialybę tikėdamiesi projektuoti baldus, kitus interjero daiktus. Dar studijuodami jie savo rankomis konstravo pirmąsias savo kėdes, tačiau tai ir liko vienetiniai jų egzemplioriai. Lietuvos dizainerius, kuriems pavyksta savo idėjas įpiršti baldininkams, galima skaičiuoti ant pirštų.

Vilniaus dailės akademijoje (VDA) architektūrą studijavęs Nauris Kalinauskas prieš devynerius metus į studiją "Contraforma" subūrė grupelę bendraminčių dizainerių bei architektų ir ėmėsi baldų, kitų interjero daiktų kūrimo. Jie deklaruoja sulaužę stereotipus, savo darbais mėgina įrodyti, kad kiekvienas daiktas gali nustebinti, kad kiekviena forma gali turėti daugybę funkcijų, kad kiekvienas sprendimas gali būti unikalus.

Nors studijos darbuotojai yra pelnę ne vieną vietinį ir tarptautinį apdovanojimą, jų pavardės žinomos užsienyje, kūrėjams realizuoti idėjas Lietuvos rinkoje – kaskart naujas galvosūkis.

Studijos daiktų kolekciją kasmet papildo keli nauji baldai ar daiktai – sukurti jų būtų galima ir daugiau, tačiau suorganizuoti gamybą ir pardavimą užima daug laiko ir pastangų. Pasak N.Kalinausko, tai tiražuojami daiktai, bet negalima jų vadinti masine produkcija.

"Gaminame ne po šimtą ar tūkstantį, o, pavyzdžiui, po dešimt daiktų. Tai išskirtiniai daiktai, laviruojantys ant meno ribos. Jei ir būtų masiškai gaminami, nebūtų graibstomi – tokie daiktai dera ne bet kokioje aplinkoje", – komentavo studijos vadovas. Kita vertus, kuomet tiražas mažas – daikto kaina išauga, ne kiekvienas gali sau leisti jį įsigyti. Be to, ne visi supranta, kam reikalingi tokie išskirtiniai daiktai, sukuriantys įdomesnių sprendimų erdvėje.

"Yra daug žmonių, kurie apskritai nekreipia dėmesio, kur ir kaip jie gyvena – tai normalu, taip yra visame pasaulyje", – pridūrė pašnekovas.

Tiesa, ir Lietuvoje yra žmonių, kurie gali skirti pinigų išskirtiniam interjerui, tačiau tik nedidelė jų dalis supranta progresyvią estetiką, palaiko lietuvišką produkciją. Tokiems klientams lietuvių sukurtą gaminį nebent įsiūlo interjero kūrėjai. "Lietuviško dizaino produktams bene vienintelis kelias į lietuvių namus – per architektus ir projektuotojus", – pripažino pašnekovas. Tiesa, šiuo metu žmonės rečiau samdo interjero dizainerius, todėl lietuviškam dizainui atvertų durų dar sumažėjo.

"Lietuvoje pardavimai labai sumažėję, užsienyje užsakymų dar turime. Daugiausiai savo daiktų parduodame Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Belgijoje, įdomesnio produkto poreikis jaučiamas JAV", – pasakojo N.Kalinauskas.

Gamintojai nesuinteresuoti

"Contraformoje" sukurtus gaminius, priklausomai nuo medžiagos, konstrukcijos, gamina įvairūs vietiniai gamintojai. Kai kuriuos baldus, pavyzdžiui, iš metalo, – net ne baldininkai.

N.Kalinausko vertinimu, kokybiškų gamintojų Lietuvoje yra mažai.

"Daug kas nori gaminti dideliu tiražu kokybiškus daiktus ir parduoti juos užsienyje. Mums netinka ir tokie, kurie nori nestandartinius daiktus gaminti pigiai, bet nekokybiškai. Vadinamasis industrinis dizainas, kai masiškai gaminami ypač kokybiški išskirtiniai daiktai, Lietuvoje visiškai neišplėtotas", – paaiškino pašnekovas. Juolab kad Lietuvos rinka parduoti tokius produktus didesniais kiekiais per maža. Kadangi didelio poreikio nėra, Lietuvos rinkai užtektų vos kelių išskirtinių dizainerių.

"Kol kas yra atvežamas produkto projektas iš užsienio, čia kokybiškai pagaminamas ir vėl parduodamas užsienyje. Mes bandome siūlyti savo projektus, bet nėra daug suprantančių, kad reikia kažką patiems kurti", – pastebėjo baldų dizaineris. Pasak jo, norint masiškai gaminti produktą, reikalingos labai didelės laiko ir pinigų investicijos. Be to, reikia mokėti tokį produktą parduoti, būtina išplėtoti pardavimo tinklą, dalyvauti parodose ir reklamuoti savo produktus.

N.Kalinausko vertinimu, kol kas lietuvių baldininkai į parodas dažniausiai veža žemiausio lygio produktus ir konkuruoja kaina. Tiesa, N.Kalinauskas džiaugsmingai pastebi, kad kai kurie gamintojai, netekę didelių gamybos apimčių, jau domisi išskirtiniais lietuvių dizainerių darbais.

Vien projektuodami daiktus kūrėjai neišgyvena, imasi papildomos veiklos – parduoda importuotus daiktus, kuria interjerus. Yra nemažai dizainerių individualistų, kurie kuria tik vienetinius daiktus ir brangiai juos parduoda. "Net ir ypatingai talentingas kūrėjas turi turėti ne tik dizaino idėjų, bet ir suprasti, kaip tai pagaminti bei kaip parduoti", – sėkmės formulę pateikė N.Kalinauskas.

Nekuriama pridėtinė vertė

Ir vis dėlto, kodėl lietuviai geriau žino apie italų, o ne lietuvių dizaino perliukus? Visi kalbinti dizaineriai įvardijo tas pačias pagrindines priežastis: Lietuvos dizaino beveik neremia valstybė, nėra jo ateities politikos, skurdi parengiamoji bazė, praktinio darbo stygius ir nutrūkę ryšiai su pramone.

"Italai 50 metų investavo į savo dizainą, todėl dabar matomi rezultatai. Kaimynai lenkai jau patvirtino dizaino ateities strategiją valstybiniu lygiu. Mes dar kapstomės kažkur žemdirbystės lygyje. Apie produkto pridėtinę vertę kalbama, bet nieko dar nedaroma", – iliustravo dabartinę padėtį N.Kalinauskas.

Baigusieji dizaino studijas, pasak jo, išvažiuoja dirbti į užsienį arba maketuoja žurnalus.

Baldų dizaino niekur nesimokęs Jonas Jurgaitis savo kūriniais išgarsėjo užsienio dizaino parodose. Autorius tvirtina su dizainu neturįs nieko bendra. Atitarnavęs sovietų armijoje, dvidešimtmetis su bendraminčiais sumanė gaminti baldus. Patys juos kūrė, patys gamino. Tačiau vėliau J.Jurgaitis metė baldus ir maždaug po 15 metų pertraukos vėl ėmėsi minkštų baldų kūrimo.

"Produkto dizainas Lietuvoje nereikalingas, nes nėra gamintojo, galbūt drabužių, tekstilės, šviestuvų dizainas dar gali gyvuoti", – svarstė J.Jurgaitis, bendradarbiaujantis su baldininkais, kurie susidomėjo išskirtinių baldų gamyba. Tiesa, baldai nėra jo pagrindinė veikla.

R.Jurgaičio įsitikinimu, dizaino studijos Lietuvos aukštosiose mokyklose prilygsta fakultatyvui. Pavyzdžiui, Vokietijoje, pašnekovo žiniomis, dizaino specialybės studentai turi galimybę dirbti su naujausia įranga, bendradarbiauti su įmonėmis, eksponuoti savo kūrinius tarptautinėse parodose.

"Mūsų dizaineriams ypač stinga praktinio darbo. Vienas jaunas studentas įsiprašė pas mane į praktiką. Daviau įrankius, parodžiau metalo vamzdžius ir pasakiau: pagamink kėdę, kurią pats nubraižei. Šis atsisakė, nes esą tai turi daryti meistrai", – ironiškai pasakojo J.Jurgaitis. Jo įsitikinimu, kol kūrėjas nepabando pats gaminti, tol jis neturės pasisekimo.

"Dabar krizė, vertybės pervertinamos", – palankesnę nišą dizainui įžvelgė pašnekovas.

VDA Dizaino katedros profesorius dizaineris Vytautas Kibildis:

1978 m. baigiau Talino dailės institutą ir esu įsitikinęs, kad tuometis dizaino specialybės studentų parengimas buvo geresnis nei šiuo metu yra Lietuvoje. Tai ir nulėmė, kad pats tapau dėstytoju VDA. Taline jau tada buvo sukurta pažangi mokymosi bazė, studentai nesunkiai galėdavo realizuoti savo baldus kad ir plastikų gamykloje. Geriausius studentus veždavo į Vokietiją, į Suomiją, dėstytojai patys stažavosi užsienyje. Pas mus aukštojo mokslo reforma kažkodėl pradėta nuo studentų. Mano nuomone, reformą reikėjo pradėti nuo dėstytojų kvalifikacijos kėlimo. Jei studento krepšelis aukštosiose menų mokyklose kainuoja 13–17 tūkst. litų, manau, dėstyti turi aukštos kvalifikacijos specialistai. Užsienio aukštosios mokyklos su dideliu noru perima talentingiausius mūsų bakalauro studijų studentus, šie dažnai pasilieka ten dirbti. Generuodami idėjas esame net stipresni nei užsieniečiai, tik nutrūkę kontaktai su pramone ir rinkodara. Kad ir aš pats: jei sukuriu darbą, turiu ieškoti gamintojo, kuris susidomėtų. Manau, turėtų būti atvirkščiai. Mūsų gaminiai tikrai ne prastesni už itališkus, mūsų studentai gauna tikrai gerų atsiliepimų iš užsieniečių. Jei turėtume tokią darbo bazę, kuri leistų realizuoti drąsius, avangardinius sprendimus, manau, galėtume lenkti kai kurias valstybes. Dizaineriams tikrai yra kur pasireikšti. Lietuviai ypač turėtų atkreipti dėmesį į baldo ryšį su aplinka. Naujas būstas, vitrininiai langai to reikalauja. Reikia, kad baldą galima būtų lengvai transformuoti, suteikti jam kelias funkcijas. Lietuvai šiuo metu rengiama per daug dizaino specialybės studentų. Vien VDA Dizaino katedroje studijuoja beveik pusšimtis pirmakursių. Šios specialybės studentai taip pat rengiami Kauno ir Telšių dailės fakultetuose.

Daiktų kūrimo sėkmė

Naujų medžiagų pasirodymas, naujos įrangos ir technologijų įdiegimas leidžia dizaineriams pateikti vis originalesnių ir įdomesnių sprendimų. Tyrinėjimai, eksperimentai, naujos medžiagos ir technologijos dažniausiai diktuoja naujas kryptis, tendencijas ir galimybes, todėl gamintojui privalu naudotis dizainerių paslaugomis, o dizaineriams įsiklausyti į tikruosius gamintojų ir vartotojų poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių