Pagrindinis namo interjero akcentas – miškas

  • Teksto dydis:

Gražiame gamtos kampelyje esantis jaunos šeimos namas ypatingas tuo, kad jo didžiuliai langai tarsi įrėmina aplinkui plytintį mišką. Modernios architektūros pastatas tiek formomis, tiek spalvomis įsilieja į aplinką, o jį supantis išskirtinis kraštovaizdis tampa ryškiausia interjero detale.

Neužgožia vaizdo už langų

Šis 140 kv. m ploto būstas pastatytas nedideliame individualių namų kvartale sostinės pašonėje. Visi jame esantys namai vienodi – modernaus stiliaus su skandinaviškais akcentais. Fasadus dengia žalsvai pilkšvos čerpes imituojančios plytelės, daug langų, siekiančių žemę.

Pasak interjerą kūrusios dizainerės Monikos Noreikienės, jo viziją padiktavo aplinka ir architektūra. Interjeras neapkrautas, švarus, formos lakoniškos, medžiagos natūralios, kad neužgožtų pagrindiniu akcentu tapusio vaizdo už langų – miško, kuriame auga pušys ir daug lazdynų.

Gamtos artumas padeda atsipalaiduoti, pajusti harmoniją, nuteikia poilsiui.

Organišką ryšį su gamta dar labiau pabrėžia natūralios medžiagos, subtilus pastelinis koloritas. Saikingai naudojami auksiniai potėpiai, art deco elementai suteikia prabangos ir elegancijos. Jaukumą ir šilumą spinduliuojantys namai dvelkia ramybe, tačiau nėra nuobodūs.

Atsiveriantis pro visus namo langus vaizdas – tarsi gyvas, besikeičiantis paveikslas. Antrojo aukšto vonioje gėrėtis medžių laja galima ir pro stoglangį. Neutrali spalvų paletė, kurioje dominuoja balti, pilkšvi ir rusvi tonai – tinkamas fonas šiam nuostabiam peizažui. Ją paįvairina aukso atspalvio elementai – baldų, šviestuvų detalės, rankenos, kurias galima pastebėti daugumoje patalpų – ir virtuvės zonoje, ir svetainėje, sujungtoje su valgomuoju, ir vonios kambaryje bei koridoriuje.

Išlaikyta stiliaus visuma

"Užsakovams buvo svarbus praktiškumas, kadangi šioje šeimoje auga mažas vaikas. Todėl parinkome kokybiškas bei ilgaamžes medžiagas: geras ir patvarias natūralaus medžio grindis, akmeninį, dėvėjimuisi atsparų stalviršį virtuvėje. Iš jo pagaminta ir virtuvės sala", – pasakoja M.Noreikienė.

Art deco: svečių vonios kambarį dekoravus šio stiliaus spalvingu, įmantraus rašto tapetu, jis įgijo ypatingą charakterį. (L. Garbačausko nuotr.)

Šeimininkams rūpėjo ir estetika, kad būtų išlaikyta stiliaus visuma. Jos nesuardė šiame nuosaikiame interjere įkomponuotos puošnios art deco stiliaus detalės, suteikiančios dekoratyvumo, nes jos naudojamos saikingai.

Pirmajame namo aukšte išsidėsčiusi virtuvė kartu su svetaine ir valgomuoju, taip pat atskiras darbo kambarys, kuris buvo suplanuotas vietoje pagal projektą ten numatytos virtuvės, nedidelis koridorius, svečių vonios kambarys bei katilinės ir skalbyklos patalpa.

Antrajame aukšte yra tėvų zona su miegamuoju ir prie jo prisišliejusia didele vonia, talpi drabužinė bei du vaikų kambariai su jiems skirtu sanitariniu mazgu.

Nors namo plotas nėra labai didelis, jis atrodo erdvus, šviesus. Ir dėl to, kad į jį patenka daug natūralios dienos šviesos, ir dėl to, kad neperkrautas baldų, detalių.

Subtilu, bet ne nuobodu

"Pagrindiniu kriterijumi renkantis baldus tapo jų kokybė ir ilgaamžiškumas – savybės, labai vertinamos šeimininkų. Visose erdvėse jie gana subtilaus dizaino, griežtų formų bei ramių, prislopintų žemės atspalvių. Išsiskiria valgomojo stalas, ypatingo dizaino, sukryžiuotomis aukso spalvos metalo kojelėmis", – aiškina M.Noreikienė.

Įspūdingas ir kavos staliukų su akmeniniu stalviršiu bei auksinėmis kojytėmis duetas svetainėje.

Oazė: miegamajame tvyro efemeriška nuotaika, nepretenzingi baldai ir pastelinės spalvos padeda atsipalaiduoti. (L. Garbačausko nuotr.)

Dėmesio neblaško atsitiktinės dekoracijos, nefunkcionalios smulkmenos, kiekviena detalė gerai apgalvota. Tiesa, projektuojant šį interjerą būta ir netradicinių sprendimų. Vienas iš jų – pirmojo aukšto vonios kambarys, kuriame viena siena dekoruota art deco rašto spalvingais, išraiškingais tapetais.

Vaikų kambarius pagyvina tapetai, išmarginti medžio kamienų motyvais, o jų sanitarinį mazgą – šešiakampės spalvotos plytelės.

Žaismingumo nuosaikiam jaunos šeimos namų interjerui suteikia ir miško peizažas, atsiveriantis pro langus. Permainingas, besikeičiantis kartu su metų laikais, vienoks, kai yra užlietas saulės šviesos, kitoks, kai skendi rūke ar siautėjant stichijoms. Kartu keičiasi ir spalvos, ir nuotaika, ir apšvietimas. Gamtos artumas padeda atsipalaiduoti, pajusti harmoniją, nuteikia poilsiui.

Gyvenant tokioje aplinkoje nebereikia rūpintis sklypo apželdinimu, pakanka tik nupjauti žolę ir sugrėbti lapus, spyglius, tai – nemažas privalumas šiais laikais, kai visi esame tokie užsiėmę.

Namai miške miestiečiams – ryški tendencija

Plečiantis miestams visame pasaulyje dalis gyvenamosios statybos keliasi vis arčiau gamtos, daugėja individualių namų, kurie statomi tiesiog miške. Ir tai ne vasarnamiai, skirti poilsiui, o miestiečių namai, kuriuose jie gyvena visą laiką. Jie dažniausiai būna modernaus stiliaus ir visiškai neprimena kaimo trobelių.

Naujos technologijos, inovatyvios medžiagos leidžia statyti nekenkiant aplinkai arba neigiamą poveikį jai sumažinant iki minimumo. Statant būstus miško apsuptyje skiriama daug dėmesio tam, kad jie nedarkytų kraštovaizdžio, prie jo derėtų, dažniausiai pasirenkamas minimalistinis stilius, lakoniškos formos, natūralios medžiagos, neutralios arba žemės spalvos, kurios neužgožia gamtos.

Jos naudojamos tiek eksterjere, tiek interjere, kuris yra neįmantrus, neapkrautas baldų, daiktų ir detalių. Langų paprastai yra daug ir didelių, kad ir būnant pastato viduje gyventojai galėtų gėrėtis peizažu ir jaustis jo dalimi. Kartu jis tokiu būdu integruojamas į interjerą.

Stengiamasi šiuos namus projektuoti taip, kad kuo daugiau laiko būtų galima praleisti lauke, todėl įrengiamos didelės terasos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių