Festivalio proga – žvilgsniai į pažangiausius pastatus

Rudenį vykstant Kauno architektūros festivaliui, laukia gilesnė pažintis su Kauno architektūra – bus vedamos ekskursijos. Vienoje iš jų bus pasakojama apie progresyviąją Kauno architektūrą.

Vaikštinės po centrą

Festivalio organizatoriai skelbia, kad architektūra kaip menas ir mokslas visada siekė socialinės, ekonominės ar kultūrinės progresijos. Kita vertus, kadaise savo laikotarpio šaukliais buvę architektūros objektai vėliau tapo istorijos ženklais ir įsišaknijo miestiečių atmintyje kaip stiprūs tapatybės artefaktai, tik jau traktuojami ne kaip progresyvios architektūros kūriniai, o praeities liudininkai.

„Šiandieniame pasaulyje tokius praeities ir dabarties santykius aprobuoja kultūros paveldo dokumentai ir institucijos, tačiau, kaip galime įsitikinti, neretai iškyla daug teorinių ir praktinių disputų įteisinant praeities ir šiuolaikinės progresijos santykį“, – teigia ekskursijos autoriai.

Pagrindinis ekskursijos „Progresyvioji Kauno architektūra“ tikslas yra į pažvelgti į architektūros progresyvumą per istorinės retrospektyvos pjūvį.

Renginyje bus apžvelgti progresyviausi įvairių laikotarpių Kauno miesto centrinės dalies pastatai, įvertinta jų svarba tiek jų sukūrimo laikotarpiui, tiek šiuolaikiniam sociokultūriniam kontekstui.

Parodys buvusį garažą

Vienas iš ekskursijos vedėjų architektūrologas Kastytis Rudokas aiškino progresyvumo temą pasirinkęs todėl, kad vis nesibaigia diskusijos tarp paveldo, istorijos specialistų ir šiandienių architektų. „Kas apskritai yra tas progresyvumas? Pavyzdžiui, istorinė architektūra gali būti labai progresyvi savo laiko kontekste. Ar ji progresyvi ir šiandien?“ – retoriškai klausia architektūrologas.

Apie dvi valandas truksiančios nemokamos ekskursijos maršrutas kol kas dar iki galo neišgvildentas. „Ekskursiją norėčiau pradėti Kauno pilimi ir baigti “Žalgirio„ arena. Tai labai svarbūs miesto architektūros objektai, jie – tarsi švyturiai“, – komentavo K.Rudokas.

Kauno pilis, pasak jo, progresyvi, nes nuo jos prasidėjo miestas. Gotikoje vienas iš progresyvių namų – Perkūno namas. „Tikro renesanso Kaune yra mažai, bet gal irgi bus įtrauktas kažkoks objektas. Baroko perlas – Pažaislio vienuolynas, tačiau jis toli nuo miesto centro ir per ekskursiją nebus aplankytas. Dėl įvairovės bus rasta keletas baroko, istorizmo pavyzdžių. Bene daugiausia bus įtraukta tarpukario objektų ir keletas sovietmečio pastatų“, – svarstė ekskursijos autorius.

Į maršrutą bus įtraukta ir plačiajai visuomenei mažiau žinomų objektų. Vienas tokių – Amerikos lietuvių prekybos akcinės bendrovės („Amlitas“) garažas Kęstučio ir Maironio g. sankryžoje. 1921 m. čia įkurta įmonė laikytina vienu pagrindinių tarpukario Lietuvos automobilizacijos ir transporto plėtros atstovų. Automobilių ir traktorių bei jų dalių prekyba ir remontu užsiimanti bendrovė savo veiklą vėliau praplėtė – ėmėsi surinkti Lietuvos provincijos keliams pritaikytus dviračius „Amlit“, lengvuosius automobilius „Ford“, taip pat ir Kauno miestui skirtus autobusus. Vėliau čia buvo pastatytas didžiausias šalyje dviaukštis garažas.

„Architektūriškai gal tai ir nebuvo labai progresyvus objektas, bet jo funkcija buvo labai progresyvi“, – komentavo K.Rudokas.

Neaplenks ir „Akropolio“

Taip pat planuojama ekskursantams parodyti sovietmečio įvairių metų pastatų. Neabejotinai į ją bus įtrauka M.Žilinsko dailės galerija.

K.Rudokas perspėja, kad nebus narstoma kiekvieno objekto istorija kaip per įprastą ekskursiją. „Norime parodyti, kad istorija irgi yra progresyvi. Jei šiandien kursime progresyvią architektūrą, nebūtinai paneigsime istoriją. Objektai turės padėti atskleisti pasakojimą“, – komentavo jis.

Be „Žalgirio“ arenos, šiuolaikinei progresyviai architektūrai atstovaus „Akropolis“. „Nuomonių yra įvairių – kiek jis progresyvus, kiek neprogresyvus. Pasiruošiu papasakoti apie jį kažką įdomaus“, – žadėjo pašnekovas.

Kol kas, pasak K.Rudoko, numatyta, kad vyks viena tokia ekskursija, kurioje galės dalyvauti kas panorėjęs, tik reikės iš anksto užsiregistruoti. Jei bus labai didelis susidomėjimas ir daug pageidaujančiųjų, galbūt bus surengta ir dar viena ekskursija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svirbigala

svirbigala portretas
būtų PROGRESYVU jei tokioj ekskursijoj dalyvautų kiekvienas kaunietis - aišku tai utopija bet būtų fain
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių