Ar įmanoma duona be mielių? Pereiti į pagrindinį turinį

Ar įmanoma duona be mielių?

2013-03-13 23:59 kauno.diena.lt inf.

Mūsų šeima yra keturių asmenų – aš su vyru ir du vaikai. Labai rūpinuosi, domiuosi sveika mityba. Kaip daugelis lietuvių suvalgome daug duonos. Vyras labai mėgsta plikytą, o aš renkuosi įvairesnę. Pastaruoju metu tenka daug girdėti apie bemielę duoną. Kokia tai duona? Kuo ji skiriasi nuo plikytos? Argi apskritai įmanoma iškepti duoną be mielių?

Jūratė


Anelė Bartkienė

Bendrovės "Klaipėdos duona" laboratorijos viršininkė

Džiugu, kad sveika gyvensena besidomintys pirkėjai rūpinasi visos šeimos mityba ir parduotuvių lentynose ieško paprastų ir natūralių produktų. Šiuo konkrečiu atveju, kai jau renkamasi plikyta duona, galima tik pasveikinti, jog šeima pasirinko tą duoną, kuri ruošiama tradiciniu lietuvišku kepimo būdu. Senovėje, ruošiant plikytą duoną, mediniame duonkubilyje miltai būdavo užplikomi verdančiu vandeniu, uždengiami linine drobele ir paliekami parai, kad apsaltų ir išrūgtų. Didžiuliuose "Klaipėdos duonos" cechų kubiluose "Klaipėdos plikyta" duona savo paslaptinga kalba šneka iki šiol. Tik talpos kelias dešimtis kartų didesnės, o visa atliekama ne rankomis, bet specialiais įrengimais. Minkšta, kvapni, neįprasto ir malonaus saldžiarūgščio skonio – plikyta puskvietinė duona išsiskiria unikalia gamybos technologija, giliomis tradicijomis ir autentiška receptūra. Iki šiol "Klaipėdos duona" vadovaujasi griežtomis tradicinėmis duonos gamybos taisyklėmis – jokių dažiklių, emulsiklių bei skonį stiprinančių medžiagų. Tuo tarpu kai kitose kepyklose duona "gimsta" per kelias valandas, "Klaipėdos plikytos" duonos procesas – rauginimas, brandinimas ir kepimas – trunka ilgiau nei parą. O bemielė duona – tai taip pat labai sveikintinas pasirinkimas. Jos tešlos pagrindas – įmonėje išvesti bei subrandinti natūralus raugas ir plikinys, tačiau į tešlą visai nededama mielių. Šiai duonai korėtumą suteikia tik raugas, kurio, kaip ir senovėje, po kiekvieno užmaišymo šiek tiek paliekama kitam kartui. Be mielių kepamos duonos technologinis procesas – dar sudėtingesnis ir ilgesnis, tad tenka įdėti dar daugiau pastangų ir meilės, kad būtų pasiektas trokštamas rezultatas. Šiuo metu parduotuvėse galima įsigyti bendrovės "Klaipėdos duona" kepamos tamsios ir šviesios bemielės "Elzės" duonos. Kad šioje duonoje tikrai nėra mielių grybelių, dar kartą patvirtino Vilniaus maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje atlikti tyrimai. Tad skaitytojai galime garantuoti, jog iškepti duoną be mielių tikrai galima. Bemielė duona – švelnesnio aromato ir saldžiarūgščio skonio, o jos minkštimas – netolygaus korėtumo, labiau primena keptą namie. Šviesioje "Elzės" bemielėje duonoje dominuoja kvietiniai miltai. Ji patiks vertinantiems subtilų švelnesnį skonį. Tamsios "Elzės" bemielės duonos išskirtinumas – daugiau organizmui naudingų skaidulinių medžiagų ir saldžiarūgštis skonis, kurį suteikia ruginių miltų salyklas. Skaitytojai palinkėsime ir toliau rinktis tokią duoną, kuri yra gaminama laikantis senųjų duonkepystės tradicijų. Ar tai būtų bendrovės "Klaipėdos duona" kepama bemielė "Elzės" duona, ar "Klaipėdos plikyta" – abu šie pasirinkimai puikiai nusako jūsų gerą skonį, renkantis duoną tiek pagal jos skonines, tiek pagal gaminimo receptūros savybes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų