„Spotify“ platformoje sukurtas Lietuvos šimtmečio grojaraštis

  • Teksto dydis:

Valstybės atkūrimo šimtmečio proga vienoje didžiausių muzikos klausymosi platformų internete „Spotify“ sukurta oficiali Lietuvos paskyra, joje klausytojai gali susipažinti su pastarojo šimtmečio Lietuvos muzikos istorija.

Šimtmečio „Spotify“ grojaraštis apima folklorą, klasiką, džiazą, praėjusio ir šio amžiaus roko kūrinius, populiariąją ar šiuolaikinę elektroninę muziką.

Čia galima rasti kompozitorių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Fausto Latėno kompozicijų, Danieliaus Dolskio šlagerių, taip pat Vytauto Kernagio, „Anties“, BIX, „Foje“, „Skylės“, „G&G Sindikato“, Leono Somovo ir Jazzu bei kitų grupių, atlikėjų dainų.

„Kiekvienas atkurtos valstybės šimtmetį galime pajusti savaip – per istoriją, meną, maistą ar keliones. Muzika – dar vienas iš būdų atrasti Lietuvą. Turime pirmą šimtą dainų, bet tai, tikiuosi, tik pradžia – nes kūrėjų, kuriais didžiuojamės ir kurie pasakoja Lietuvą, turime daug“, – pranešime sako Valstybės atkūrimo šimtmečio sekretoriato vadovė Neringa Vaisbrodė.

Šimtmečio „Spotify“ grojaraštį sudarė Muzikos eksporto fondas. Jos vadovas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Markas Adamas Haroldas pabrėžia, kad muzika yra vienas geriausių būdų pažinti šalies kultūrą, o valstybės atkūrimo šimtmetis yra puiki proga atkreipti pasaulio dėmesį.

„Pasaulyje Lietuva jau žinoma dėl spartaus interneto, finansinių paslaugų sektoriaus ar aukštos kokybės lazerių. Oficiali Lietuvos paskyra „Spotify“ ir specialus šimtmečio grojaraštis – puiki muzikinė kelionė pasaulio melomanams, prasidedanti nuo 1918 metų ir tebesitęsianti iki šių dienų“, – teigia M. A. Haroldas.

Anot jo, nelengva buvo rasti senesnių kūrinių įrašus, taip pat atrinkti pačius kūrinius, kurie atspindėtų Lietuvos šimtmečio istoriją. Jis tikisi, kad šis grojaraštis atvers galimybes ir jame įtrauktiems jauniesiems muzikos talentams.

Prie šimtmečio „Spotify“ grojaraščio idėjos ir jo įgyvendinimo prisidėjo Muzikos eksporto fondo atstovas Andrius Vaškevičius, Kultūros ministerija ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių