Specialiame pasakojimų cikle – kasdieniai pokalbiai su signatarais

  • Teksto dydis:

Pasitikdamas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį, visuomeninis transliuotojas pristato specialių pasakojimų ciklą apie Aukščiausios Tarybos narius, 1990 metų kovo 11 dieną pasirašiusius istorinį dokumentą, sugrąžinusį valstybei laisvę.

Nuo lapkričio 18-osios darbo dienomis LRT laidose „Labas rytas, Lietuva“ ir „Laba diena, Lietuva“ žiūrovai susitiks su Nepriklausomybės akto signatarais – skirtingų sričių ir likimų žmonėmis, prisiminsiančiais istorines aplinkybes ir pažvelgsiančiais į dabarties Lietuvą.

Pasak LRT generalinės direktorės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės, visuomeninis transliuotojas ir yra ta žiniasklaidos grupė, kuri Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečiui turėtų skirti išskirtinį dėmesį, todėl kasdieniai pokalbiai su signatarais – tai galimybė prasmingai pasitikti Kovo 11-ąją, ypatingą šventę, skirtingai atsispindėsiančią visuose LRT kanaluose.

„Artėjant reikšmingiems įvykiams, mes visada jaučiame auditorijos lūkesčius, atidesnį visuomenės žvilgsnį į LRT. Tampame telkiančiu, įkvepiančiu transliuotoju, kuriam valstybė ir visuomenė yra svarbiausios temos. Lygiai kaip ir signatarams, tuomet savo parašais pakeitusiems mūsų visų istoriją. Tai yra žmonės, susitelkę bendram tikslui ir sugebėję priimti sudėtingą sprendimą realios grėsmės akivaizdoje. Mažiausia, ką galime padaryti – visada juos prisiminti“, – teigia LRT generalinė direktorė.

Signatarus kalbinsiantis LRT žurnalistas Edvardas Špokas pasakoja, kad iš 124 signatarų šiandien gyvi 88, tačiau dėl sveikatos problemų kelių asmenybių greičiausiai nufilmuoti nepavys – jų prisiminimus galbūt perteiks buvę kolegos.

„Su signatarais kalbėsime apie praeitį, dabartį ir ateitį. Apie emocijas prieš trisdešimt metų – euforiją ir nerimą. Daugelis kalbintų signatarų sako, kad parašas ant Nepriklausomybės atkūrimo akto – tai svarbiausias parašas jų gyvenime. Taip pat pasvarstysime apie nueitą Lietuvos kelią – kas jame džiugina ir kas liūdina signatarus“, – sako E. Špokas, pasakojimus kuriantis kartu su operatore Migle Gaižiūte.

Pirmasis susitikimas – su signataru Aleksandru Abišala – lapkričio 18 dieną, pirmadienį, laidoje „Labas rytas, Lietuva“. Šis bei visi kiti reportažai – ir portale LRT.LT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių