„Roko naktis“ sudrebino „kriuksintys“ užsieniečiai

Zarasų ežero saloje nugriaudėjusios „Roko naktys“ šiemet publiką nustebino ne tik roko grupių gausa, bet ir atsainiu užsienio rokerių požiūriu į festivalį.

„Roko naktys“ žadėjo „bombą“ plačiam melomanų ratui: nuo sunkiojo roko bei metalo iki punk stiliaus ir lengvo poproko gerbėjų. Šiemet renginio dalyvių kraują kaitino daugybė grupių iš Lietuvos ir Latvijos: „The Hobos", „Invasion", „Backflow", „Screampiece" (visos - LV), „Rojaus tūzai", BIX, SBS, „Sportas", „Requiem", „Siela", „Rebelheart", „Soul Stealer", „Wozu", IR, „Šv. Sodas" ir kt. Ryškiausiomis festivalio žvaigždėmis buvo vadinami skandinavai: folk metalo atlikėjai „Korpiklaani" ir pankroko atstovai „Disco Ensemble" iš Suomijos bei industrinio metalo grupė „Deathstars" iš Švedijos. Tačiau jų pasirodymai ne vieną nuvylė.

Kad roko gerbėjai labiau šėlo per savo šalies atstovų pasirodymus ir keiksnojo užsienio žvaigždes, pastebėjo ir Lietuvos roko „vilkas“ Povilas Meškėla. „Norint užvaldyti publiką reikia dainuoti ir groti iš  širdies. Balso pertempimas ar dirbtinai bandomas sukurti įvaizdis nepadės. Matau, kaip dauguma Lietuvos grupių stengiasi patraukti minios dėmesį, įdeda daug darbo ruošdami pasirodymus. O štai suomių grupė „Korpiklaani" net nesugebėjo susiderinti instrumentų, užlipo ant scenos, „pakriuksėjo“ išleidę savo ilgus plaukus ir pagrojo kažkokias polkas. Manau, kad jie atvažiavo nusiteikę, kad Lietuva - gūdi provincija, kurios žmonės mažai tesupranta apie roko muziką“, - pasipiktinimo užsieniečių pasirodymu neslėpė atlikėjas.

Šiais ir kitais įspūdžiais iš „Roko naktų“ P.Meškėla pasidalijo su „Vilniaus diena“.

- Ką Jums reiškia „Roko naktys“?

- Roko muzika yra niša, kurioje aš gyvenu, kuriu ir egzistuoju. Joje sudėjau visą save. Reikėjo daug pastangų, darbo, nuolatinės kovos ir atsidavimo, kad pagaliau tokia muzika surastų savo auditoriją Lietuvoje. „Roko naktyse“ dalyvauju jau septintus ar aštuntus metus. Nedaug kas pasikeitė: tokia pat šilta ir pašėlusi publika, geras rokas, ir daug gerai pažįstamų „rokerių“.

- Kuo, jūsų nuomone, išsiskiria 2009-ųjų metų festivalis?

- Pirmiausia, norėčiau išreikšti didžiulę pagarbą pagrindiniam renginio organizatoriui Algirdui Barniškiui-Blėkai, kurio pastangų dėka toks festivalis šiemet įvyko. Šiam žmogui, kaip ir man, svarbiausia yra aukštas renginio lygis ir gera atmosfera. Skaudu, kad festivaliai, kurie neva konstatuoja, jog roko muzika atveria sienas, gauna didžiausią finansavimą ir paramą, nors juose to tikro lietuviško roko tikrai nėra. Man gėda, kad šiuo metu Lietuvoje yra būtent tokia situacija. Pykstu, kad niekada negalime būti tikri, kad ir kitais metais „Roko naktys“ įvyks.

- Kaip vertinate savo mokinio Jeronimo Miliaus pasirodymą kartu su grupe „Soul stealer“?

- Kadangi mano pasirodymas buvo iš karto po grupės „Soul stealer“, buvau susikaupęs jam ir tikrai neturėjau laiko paklausyti kolegų koncerto. Manau, viskas buvo taip, kaip turėjo būti. Svarbiausia, kad žmonės dega noru dainuoti, daro tai iš visos širdies ir ne rėkimu, o pagarba publikai užsitarnauja jos dėmesį.

- Ko tikitės iš ateinančių „Roko naktų“?

- Labai tikiuosi, kad toks festivalis egzistuos dar bent dešimt metų. Norėtųsi, kad Lietuvos jaunimas augtų su teisinga muzika, mokytųsi iš žmonių, kurie taip sunkiai pradėjo šitą kelią. Žinoma, sunku konkuruoti su tais, kurie plagijuoja ir verčia jau gerai žinomas užsienio dainas. Tačiau mūsų, rokerių, tikslas yra ne būti trumpa vienadiene žvaigžde, bet kurti ir tvirtai laikyti geros roko muzikos lygį.


Šiame straipsnyje: Roko naktys 2009Zarasai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių