Restauruojama seniausia Tauragės krašto muziejui dovanota knyga

  • Teksto dydis:

Tauragės krašto muziejus „Santaka“, gavęs finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos ir Tauragės rajono savivaldybės, restauruoja italų kronikininko Aleksandro Gvanjinio kroniką (1611 m.). Pasak muziejaus specialistų, tai – seniausia muziejuje esanti knyga ir vienas vertingiausių eksponatų.

Dar 1999 m. Tauragės krašto muziejui „Santaka“ Eugenija ir Antanas Stravinskai dovanojo ypač vertingų knygų. Muziejaus istoriko Vytauto Mažeikos pastangomis tų metų birželį gautas Lietuvos statuto Tribunolas (LDK apeliacinio teismo įstatymų knyga), išleistas 1698 m. Taip pat kelių sezonų pirmo lietuviško laikraščio, skirto Didžiajai Lietuvai „Aušra“ įrištas rinkinys. Abu eksponatai buvo restauruoti per pastaruosius penketą metų, o 1611 m. išleistai „Kronikai“ (taip ji vadinama sutrumpintai) restauruoti Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė lėšų skyrė šiemet.

Tikra likimo dovana, kad knygos išliko per daugybę praėjusių amžių karų, gaisrų, pandemijų, teigiama muziejaus pranešime. 1946 m. E. ir A. Stravinskai buvo ištremti į Sibiro lagerius, bet, kaip patys teigė, į tremtį pasiėmė ne lašinių, o šias knygas. Dar tais pačiais 1999 m. tuometinis muziejaus direktorius Artūras Červinskas kreipėsi į visuomenę ir valdžią, prašydamas lėšų eksponatų restauracijai. Visas dovanas restauruoti pavyko tik dabar, o „Kronika“ greitai grįš iš Vilniaus universiteto bibliotekos restauratorių dirbtuvių. Eksponatą nuolat bus galima pamatyti Istorijos ekspozicijoje.

„Santakos“ nuotr.

Italų kronikininko A. Gvanjinio išleista knyga pirmiausiai lotynų kalba (1578 m.), o 1611 m. lenkų kalba, kurioje pateikiami mišraus pobūdžio istoriniai ir geografiniai aprašymai apie Lenkijos, Lietuvos, Prūsijos istoriją nuo legendinių laikų iki XVI a. drauge su šių valstybių provincijų charakteristikomis, taip pat Livonijos, Maskvos ir totorių chanatų geografiniai aprašymai. Pilnas knygos pavadinimas ilgas, kaip tuo metu buvo madinga: „KRONIKA Sármácyey Europskiey: W KTOREY SIE ZAMYKA krolestwo Polskie ze wszystkiemi Páństwy, Xięstwy, y Prowincyámi swemi. tudźież też Wielke Xięstwo Lithew: Ruskie, Pruskie, Zmudzkie, Inflantskie, Moskiewskie, y część Tátárow“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių