Punske – etnokultūros stovykla vaikams iš pasienio ir užsienio lietuviškų mokyklų

Punske prasidėjo vasaros jaunimo stovykla, kurioje Lietuvos, Lenkijos, Kaliningrado ir Baltarusijos pasienyje esančių lietuviškų mokyklų mokiniai mokosi įvairių amatų ir prisimena senąsias lietuviškas tradicijas bei papročius.

Daugelis moksleivių, atvykusių į lietuvių etnines žemes Punske iš Karaliaučiaus ir kaimyninės Baltarusijos Pelesos krašto, puikiai kalba lietuviškai ir sako nepamirštantys savo lietuviškų šaknų.

„Aš lietuvių kalbą moku nuo gimimo, mes šeimoj kalbamės lietuvių kalba. Tikiuosi susirasti draugų, gal kažką naujo išmoksiu, šokių, dainų va tokių patriotiškų“, – sakė moksleivis iš Pelesos Linas Matiulevič.

„Norime, kad jie susipažintų, kad jie bendrautų, kad jie pamatytų, jog mūsų visų šaknys tos pačios, kad ištakos vienodos, kad semtumėmės iš liaudies kultūros, kad mokytumės iš mūsų protėvių darbų ir gyvenimo būdo“, – pasakojo Punsko Kovo 11-osios licėjaus direktorė Irena Marcinkevičienė.

Beveik penkios dešimtys moksleivių kūrybinėse dirbtuvėse mokosi įvairių amatų, senųjų tautinių šokių ir žaidimų, susipažins su Punsko krašte išsaugotu kultūros paveldu, lankysis etnografinėse sodybose.

„Svarbiausia iš prosenelių kultūros viską sužinoti, kaip jie gyveno, nes viskas keičiasi“, – teigė moksleivė iš Sangrūdos Simona Lukšytė.

„Vaikai ar bendruomenės, kurios dėl įvairių istorinių aplinkybių paliktos anapus sienos. Jos turėtų bendrauti tarpusavyje ir su Lietuva“, – sakė VšĮ „Euroregiono Nemunas“ Marijampolės biuro vadovas Gintaras Skamaročius.

Tarptautinės stovyklos dalyviai ketvirtadienį Punske susitiks su LRT televizijos projekto „Nacionalinės ekspedicijos“ grupe, šeštadienį pradėsiančia dviejų savaičių žygį Vyslos upe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Tik pirmiausia reikia pagauti tą lietuvį (ar lietuvę) vertėją, kuri(s) Punsko etnokultūros svetainę internete vertė į lietuvių kalbą, gerai atspardyt sėdimąją ir priverst ištaisyt ką pridirbo. Lenkų rūpestingai parengta svetainė į lietuvių kalbą išversta taip kraupiai, kad jei tokiu "lietuviškumu" remiantis vaikai lietuvių kalbos ir tradicijų mokysis, tai prisigaudys velniaižin kokių "žinių". Pavyzdžiui, išmoks ne kankliuoti, o "žaisti kanTlEs žaidimą"...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių