Palangos Birutės parke – gyva nebyli grafų Tiškevičių istorija

Palangos Birutės parke jau aštuntą vasarą įgyvendinamas projektas „Birutės parko atspindžiai“, lankytojus netikėtai nusikeliantis į 19 a. pabaigą bei suteikiantis galimybę pasigrožėti vienoje iš gražiausių Palangos vietų laisvalaikį leidžiančiais grafų Tiškevičių šeimos nariais bei atostogaujančiais jų svečiais.

Kiekvieną ketvirtadienį nuo 18 val. iki 19.30 val. Birutės parke galima sutikti vienuolika grafų laikus primenančių personažų: tikruosius dvaro šeimininkus grafus su mažyle dukrele, kurią, Birutės parke leidžiančią pirmąją savo vasarą, prižiūri ir kelios guvernantės. Taip pat parko grožiu mėgaujasi ir mažosios grafaitės seneliai – vyresnieji grafai, dvi viešnios iš Kretingos dvaro. Po parką dviračiu važinėjasi ir grafų svečias iš užjūrio, o mažajame parteryje darbuojasi sodininkas.

Parkui romantikos suteikia ir gėlėmis padabinta valtele tvenkinyje tyliai besiirstantys grafų svečiai – jauna porelė. Pakiliai nuteikia ir iš parko salos sklindantys smuiko garsai – čia bei mažajame parteryje griežia dvaro smuikininkas.

Grafų laikus primenančius personažus galima sutikti ir vaikščiojančius centriniais parko takais. Tiesa, į smalsuolių klausimus jie neatsakinėja – taip siekiama išlaikyti paslaptingumą, solidumą bei senovinę dvasią. Į visus smalsių praeivių užduodamus klausimus „Birutės parko atspindžių“ herojai atsakyti gali vienintele fraze: „Šiuo metu Palanga yra nuostabi, ar ne taip?“.

Vakare, kai 18.30 val. Palangos orkestras pakviečia į tradicinį „Dūdų vasaros“ koncertą rotondoje, personažus kartais bus galima išvysti ir čia.

Pasak „Birutės parko atspindžių“ sumanytojos ir įgyvendintojos, Palangos kultūros centro renginių režisierės Aušros Latonienės, su šiuo projektu poilsiautojams norima tyliai, neprikišamai priminti kurorto istoriją. „Galbūt parko lankytojai, pasigrožėję parke netikėtai sutiktais grafais Tiškevičiais ar jų svečiais, panorės užsukti į Gintaro muziejų, susipažinti su kurorto ar grafų Tiškevičių gyvenimo istorija, pamatyti grafų portretą“, - sakė A. Latonienė. Nebyliai vaikštantys, poilsiaujantys personažai parko lankytojams taip pat primena, kad Birutės parkas yra rami, romantiška pasivaikščiojimo vieta, kurioje ramiai leidžiamas laisvalaikis, perskaitoma daug knygų (viena iš grafaičių parke dažnai pasirodys su knyga rankose – anglų kalba skaitys Šekspyrą).

„Puošdami personažus, siekiame išlaikyti autentiškumą. Kostiumai nužiūrėti iš senųjų grafų Tiškevičių giminės nuotraukų albumų ar siūti atsižvelgiant į to laikmečio aprangos tendencijas, kostiumų istorijos vadovėlius. Siekiame, kad mūsų personažų pasivaikščiojimas po parką sukurtų ne teatro, o tikrovės įspūdį“, – kalbėjo A. Latonienė.

Personažus įkūnija profesionalūs aktoriai – tie patys, kurie, puikiai susipažinę su grafų Tiškevičių gyvenimo istorija, jau septynerius metus vaikščiodami po parką stebindavo bei džiugindavo praeivius.

„Gatvės teatras yra sudėtingas tuo, kad žiūrovas yra labai arti aktoriaus, ir šis nežino galimos praeivio reakcijos. Mūsų aktoriai moka tinkamai reaguoti į įvairias situacijas, išmušti iš vėžių juos nebūtų lengva“, – kalbėjo Palangos kultūros centro renginių režisierė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baliukas

Baliukas portretas
O aš nenorėčiau būti tų aktorių vietoje. Na, sakykim, gatvės muzikantas tai dar nieko, bet ne gatvės vaidintojas... Kažkas panašu į vaikščiojančią reklamą. Galėtų paieškoti kitų prieminių. Na, pavyzdžiui, patatyti parke ekraną-projektorių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių