„Nacionalinės ekspedicijos“ nuotykiai: krikštas, tarnų rūmai ir šernai

Ieškoti Lietuvos Lenkijoje išsileidusi LRT „Nacionalinės ekspedicijos“ įgula su nuotykiais pamažu plaukia finišo link. Ne mažiau nei komandos atradimai projekto gerbėjus domina, kaip avantiūra sekasi naujokei – žurnalistei ir laidų vedėjai Editai Mildažytei.

Prie jau „susiklijavusios“ komandos į vytinės tipo upių laivą „Vytautas Didysis“ šįmet sėdusi moteris juokauja sėkmingai „prisiklijavusi“. Entuziazmo bei humoro nestokoja ir trumpi tiesioginiai reportažai iš ekspedicijos „karštųjų taškų“, žiūrovus intriguojantys laidose „Labas rytas, Lietuva“ ir „Laba diena, Lietuva“. Žinoma, pirmas E. Mildažytei tekęs išbandymas – krikštas. „Man pasakė: visi – iš laivo! Ėmiau ir iššokau. Pasirodo, kai sako „visi – iš laivo“, niekas nesiskubina iš jo lipti. Tik patys uoliausi ir kvailiausi. Aš buvau tarp jų“, – juokėsi ji.

 

 

Visą dieną mus trankė baisuliniais keliais ir bandė atrasti Lietuvą ten, kur jos ir būti negali.

O kokie reportažai laukia „Nacionalinės ekspedicijos“ žiūrovų rudenį, belieka numanyti ir patikėti – nuobodu nebus. Jei kuriozus anksčiau įgulai būtų pavykę nuslėpti, tai pro E. Mildažytės „filtrą“ jie neprasprūs. Štai istorinių klajonių guru – profesorius Alfredas Bumblauskas – surengė tikrą kritinio mąstymo ugdymo pamoką. „Profesorius Alfredas Bumblauskas absoliučiai diskreditavo savo funkciją. Pavyzdžiui, prieš dvi dienas nusivežė mus į tokias šlapias pievas ir pasakojo apie tai, kaip 9 hektarų plote buvo 3,5 tūkstančio Žygimanto Augusto tarnų rūmai. Žodžiu, bandė mus įtikinti nesamais dalykais. Visą dieną mus trankė baisuliniais keliais ir bandė atrasti Lietuvą ten, kur jos ir būti negali“, – pasakojo E. Mildažytė.

 

 

Ne blankiau kompanijoje žiba ir iš pažiūros kuklus gamtininkas, radijo laidų vedėjas ir knygų autorius Selemonas Paltanavičius. „Vakar, pavyzdžiui, Selemonas Paltanavičius iš ryto kalbino voverukę, o jau vakare mūsų stovykloje puolė šernus kėdėmis. Atrodo, žmogus auksinės širdies, o matot, kaip ekspedicijoje visi atsiskleidžia“, – įspūdžiais dalijosi E. Mildažytė.

Pačiai ekspedicijos naujokei, esą, dar sunkumų nematyti. Anot E. Mildažytės, dienos įspūdingos, oras puikus, kompanija žavinga, laivas tobulas, daugybė įdomių dalykų – kitaip sakant, plauk ir džiaukis. Juolab, kad džiugesio pakūrenimu pasirūpina laivo stotelėse laukiantys žmonės, prie įspūdingo sutikimo Varšuvoje – su dainomis, tradiciniais patiekalais – prisidėjo ir Lietuvos ambasada Lenkijoje, tad ir jausmo, jog perplaukei sieną ir esi svetimoje žemėje, nėra – jautiesi namie. „Nacionalinę ekspediciją“ sutiko ir pats kadenciją baigęs šalies prezidentas Bronislawas Komorowskis.

O be pramogų komandos laukia ir nelengvas darbas užpildyti istorinių ir kultūrinių Lietuvos pėdsakų Lenkijoje žemėlapį: Varšuvos senamiestis, Karalių rūmai, Stepono Batoro vasaros rezidencija, Šopeno gimtinė, susitikimai su bendruomenėmis, lietuvių kilmės kompozitoriumi ir dar daugybė dalykų, kuriuos ne tik verta, bet ir būtina žinoti lietuviui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puikus oksimoronas

puikus oksimoronas portretas
blankiai žiba

Xcfvg

Xcfvg portretas
Neprasigėrė dar našlė? Per TV ne vieną kartą buvo parodyta apsvaigusi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių