Minint Lietuvos sezoną Prancūzijoje, Gedimino kalno šlaitą papuoš menininko Saype freska

Minint Lietuvos sezoną Prancūzijoje, ant Gedimino kalno šlaito pradedamas įgyvendinti unikalus projektas – čia atsiras prancūzų menininko Saype freska.

Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė projekto pristatyme penktadienį akcentavo jo įgyvendinimui skirto objekto svarbą.

„Lietuvos nacionalinis muziejus džiaugiasi tuo, kad gali suteikti ne tik Vilniui, ne tik Lietuvos nacionaliniam muziejui, bet ir visai valstybei patį svarbiausią objektą, tai yra Gedimino kalną ir Gedimino kalno šlaitą, ant kurio šitas kūrinys ir atsiras“, – kalbėjo R. Kačkutė.

„Saype darbai ne veltui garsiausiose, mums visiems žinomose ir pasaulyje žinomose vietose atsiranda, tai reiškia, kad ir Vilniaus vardas atsiras žemėlapyje Saype darbų ir visame pasaulyje žemėlapyje atsiras Gedimino kalnas“, – muziejaus direktorei antrino Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

Vilniuje tęsiamą projektą „Beyond Walls“ („Nepaisant sienų“), Saype jau įgyvendino 20-yje pasaulio miestų, tarp jų Ženeva, Berlynas, Dubajus ir Kairas.

Menininkas šalyje svečiuojasi ne pirmą kartą, būtent vizito praėjusį rudenį metu gimė Baltijos kelio įkvėptos freskos idėja – susikibusios rankos, simbolizuojančios Prancūzijos ir Lietuvos draugystę.

„Muziejuje pamačiau Baltijos kelio istoriją iš 1989-ūjų ir aš pagalvojau tai taip susiję su mano paties projektu, kad aš turiu tai padaryti“, – konferencijoje pasakojo Saype.

Freska bus piešiama rugsėjo 6–17 dienomis, kūrybos procesą bus galima stebėti lankantis Gedimino kalno papėdėje, Lietuvos nacionalinio muziejaus kieme, šalia Pilininko namo.

 

Menininkas Saype. R. Riabovo / BNS nuotr.

Freska bus piešiama rugsėjo 6–17 dienomis, kūrybos procesą bus galima stebėti lankantis Gedimino kalno papėdėje, Lietuvos nacionalinio muziejaus kieme, šalia Pilininko namo.

Pabaigus freskos kūrimo darbus, Gedimino kalno papėdėje bus formuojama rankomis susikibusių žmonių grandinė, vyks baigto kūrinio pristatymas ir koncertas.

Anot organizatorių, Saype freską kurs naudodamas aplinkai draugiškus, natūralius dažus, kurie laikui bėgant visiškai suirs.

Kuriama freska – visoje šalyje nuo rugsėjo 12 dienos iki gruodžio 12 dienos vyksiančių „Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje“ renginių programos dalis.

Programa skirta kūrybos, idėjų ir žinių mainams tarp Prancūzijos ir Lietuvos skatinti, kultūriniam dialogui ir bendradarbiavimui stiprinti. Šia proga Prancūzijos menininkai, akademikai, architektai ir dizaineriai lankysis Lietuvoje, dalyvaus diskusijose, kūrybinėse dirbtuvėse ir kitose kultūrinėse veiklose.

R. Riabovo / BNS nuotr.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas ekologijos, paveldosaugos ir šiuolaikinio meno sąveikai, taip pat bus stiprinamas bendradarbiavimas tarp universitetų. Programos metu vyks įvairūs meno ir kultūros renginiai – festivaliai, koncertai, šokio pasirodymai ir gastronomijos renginiai.

„Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje“ vyksta tuo pačiu metu kaip ir Lietuvos sezonas Prancūzijoje.

Prancūzijoje Sezono renginiai organizuojami daugiau nei 30-yje miestų, partnerysčių projektus pristatys apie 130 Prancūzijos ir panašiai tiek Lietuvos kultūros organizacijų.

Programoje – daugiau nei 200 renginių, dalyvauja daugiau 500 menininkų, atlikėjų, ekspertų. Renginiuose laukiama daugiau nei pusės milijono žiūrovų ir lankytojų.

Lietuvos sezoną Prancūzijoje įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas Paryžiuje.

Lietuvos sezonui Prancūzijoje paminėti rugsėjį išleistas studijos „Taktika“ dizainerių Nerijaus Keblio ir Manto Rimkaus sukurtas pašto ženklas „Lietuvos sezonas Prancūzijoje“. Pašto ženklo nominalas – 1,7 euro, tiražas – 20 tūkst. vienetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių