Lietuvos dailininkų sąjungos narius sieja vertybės ir iššūkiai

Lietuvos dailininkų sąjunga (LDS), vienijanti beveik 1,5 tūkst. profesionalių vizualiojo meno kūrėjų ir dailėtyrininkų, kasmet rengiamoje ataskaitinėje konferencijoje apžvelgia organizacijos ir jos padalinių meninę veiklą, dailininkų profesijos tyrimus, socialinę aplinką, finansines ir teisines aktualijas.

2020-ieji veikliai LDS, darančiai įtaką kultūriniam gyvenimui Lietuvoje ir aktyviai vykdančiai meno sklaidą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu, buvo itin svarbūs – žymėtas 85-erių metų organizacijos jubiliejus. Tad konferenciją pradėjusi LDS pirmininkė Eglė Ganda Bogdanienė, sveikindama su šia reikšminga sukaktimi, kolegoms linkėjo: "Kurti, organizuoti parodas, bendrauti ir bendradarbiauti, branginant esamą ir piešiant naują, XXI a. realybę atliepiantį LDS veidą."

Pasitiki nauja komanda

2020-aisiais išrinkta naujoji pirmininkė E.G.Bogdanienė, pasak aštunerius metus LDS Kauno skyriaus tarybos nare buvusios tapytojos Eglės Velaniškytės, yra puiki vadovė – lyderė.

"Visų pirma, ji yra iškili talentinga menininkė, antra, kaip administratorė, turi tris itin vertingas savybes: tęstinumo siekį, objektyvų, racionalų realybės vertinimą ir gebėjimą sutelkti, vienyti LDS narius. Jos dėka kiekvienas dabar jaučiasi svarbus. Konferencijoje galėjome tarpusavyje ramiai, kultūringai diskutuoti, niekam nereikėjo rėkti, kad būtų išgirstas. Jaučiamas LDS narių pasitikėjimas ne tik pirmininke, bet ir visa nauja jos komanda, kurioje liko ir anksčiau dirbę žmonės, nes ji darbuojasi darniai, atsakingai, skaidriai. Todėl konferencija, nors joje netrūko ir pakylėtos, šventinės gyvo susitikimo nuotaikos, buvo darbinga", – sako E.Velaniškytė.

Tiesa, šventinę šių metų konferencijos nuotaiką kiek sudrumstė naujų LDS įstatų aptarimas ir tvirtinimas.

Subtilus klausimas

Kaip ir daugelis, LDS susidūrė su pandemijos iškeltais iššūkiais. Vienas jų – darbo perorganizavimas.

Kaip ir kitos šalies kultūros institucijos, LDS dėl šalyje paskelbto karantino turėjo pradėti dirbti nuotoliniu būdu, tačiau pagal senus organizacijos įstatus jokie virtualiuoju būdu surengtų posėdžių nutarimai negalėjo būti laikomi juridiškai galiojančiais. Todėl tvirtinant naujus įstatus svarbiu ir būtinu punktu tapo juridinės galios suteikimas nuotoliniu būdu organizuojamiems LDS posėdžiams.

"Naujoje įstatų redakcijoje man netikėtas pasirodė punktas, leidžiantis nominuoti tarybos narius meno premijoms ir garbės ženklams. Man tai atrodo neskaidru, neetiška, tiesiog nepadoru. Juk LDS tarybose – tiek skyrių, tiek visos Lietuvos, dirba puikūs menininkai, kurie dar yra ir aktyvūs visuomenininkai, vadinasi, puikūs pretendentai", – nuomone dalijasi E.Velaniškytė.

Tapytoja džiaugėsi, kad LDS Kauno skyriaus įstatuose jau aštuonerius metus yra įrašytas punktas, jog Kauno skyrius savo tarybos narių negali siūlyti jokių premijų nominacijoms.

"Atsižvelgiant į faktą, kad siūlyti menininką gali bet koks juridinis asmuo, tarybos nariams premijas gauti keliai neužkertami. Taip sveikai ir dorai yra atskiriami interesai. Konferencijos metu šiuo klausimu išsakiau savo mintis, bet mano pasiūlymas pakibo ore be atsako. Vėliau, jau priėmus įstatus, prie puodelio kavos, ne vienas kolega pritarė šiai minčiai ir pasidžiaugė. Vis dėlto kaip mums dar trūksta atsakingo aktyvumo", – pastebėjo tapytoja.

Išmesti ar palikti?

Kitas svarbus punktas naujoje įstatų redakcijoje, sukėlęs diskusijas konferencijos metu, – LDS narių pašalinimas iš organizacijos.

Šiuo metu LDS narys gali būti pašalintas dėl to, kad dvejus metus (iš eilės) nemokėjo nario mokesčio arba penkerius metus (iš eilės) nevykdė jokios viešos kūrybinės veiklos. "Visų pirma, menininkas turi būti aktyvus dirbtuvėje. Tokiai nuomonei, žinoma, nepritaria jauni LDS nariai, kurie aktyviai vykdo įvairius projektus, organizuoja parodas ir pyksta, kad vyresnieji nariai nėra aktyvūs organizuojant tokias veiklas", – sako tapytoja.

Pirmininkė E.G.Bogdanienė, komentuodama šio punkto atsiradimą įstatuose, paaiškino, kad jo negalima nei ignoruoti, nei eliminuoti, nes tai yra aukštesnės instancijos – Kultūros ministerijos – įstatyminė bazė.

Rodos, ministerija nori pamažinti gardelį, nes jame jau labai daug įvairaus plauko avelių, o jas visas paremti ir išlaikyti yra brangu.

"Ir LDS įstatų rengimo grupė, ir visi kiti suprantame šio punkto nelogiškumą, nerealumą – kas tikrins beveik 1,5 tūkst. ataskaitų kasmet? Menininkai – taip pat žmonės, todėl reikia turėti omenyje ir įvairias gyvenimiškas situacijas: ligas, depresiją, nepriteklių. Priemonių menui kurti kainos artimos prabangos prekių, be to, ar visi dailininkai turi dirbtuves ir kiek kainuoja jas išlaikyti?" – mintimis dalijasi E.Velaniškytė.

Konferencijos metu LDS pirmininkė paragino organizacijos narius  diskutuoti šiuo klausimu viešai. "Jei įstatuose yra įrašyta, kad narį galima išmesti, tai pirmininkauti atėjus tokiems, kuriems gal patiks mėtyti nepatogius asmenis, LDS gali žymiai praretėti arba pakeisti savo veidą", – nuogąstauja tapytoja.

Meno kūrėjo statusas

Žinoma tapytoja kritikavo įstatų punktą, kuriame kalbama apie LDS narių pašalinimą, tačiau, mėgindama susivokti esamoje situacijoje, mananti, kad jis yra susijęs su meno kūrėjo statusu.

"Toks statusas yra suteiktas plačiam spektrui menininkų ir atlikėjų. Patys įvairiausi žmonės dėl pačių įvairiausių priežasčių yra pasirinkę ne kūrybines sąjungas, o meno kūrėjo statusą. Tarp jų yra ir labai gerų menininkų, ir pasimetusių avelių. Kultūros ministerija, inicijavusi meno kūrėjo statuso įteisinimą, padarė daugiau žalos nei naudos, nes šį statusą turinčių kūrėjų, nepriklausančių LDS, yra daug ir didelė jų dalis karantino metu užtvindė Kultūros ministeriją, prašydami paramos", – keblią situaciją nusakė E.Velaniškytė.

Menininkė samprotavo, kad ministerija būtent šiems meno kūrėjo statuso turėtojams ir skiria įstatymą dėl pašalinimo. "Rodos, ministerija nori pamažinti gardelį, nes jame jau labai daug įvairaus plauko avelių, o jas visas paremti ir išlaikyti yra brangu. Galima daryti išvadą, kad Kultūros ministerija, įsteigdama meno kūrėjo statusą, nesukūrė jam tinkamų įstatų ir adekvataus jo suteikimo mechanizmo. O kūrybinių sąjungų narių automatiškai įgyjamas meno kūrėjo statusas sukūrė neadekvatų hibridą", – sakė E.Velaniškytė,

"Aš iš principo nenoriu jokių automatiškų statusų. Jei man įdomu, aš stoju ir tampu tam tikros organizacijos ar gildijos nare, jei nenoriu – nestoju. Manau, kad galimas šios problemos sprendimo būdas yra atskirti dvi institucijas – kūrybines sąjungas ir meno kūrėjo statusą. Pastarasis šiandien primeta savo apribojimus ir nelogiškus, skubotus, vienadienius, eksperimentinius įstatymus istoriškai susiformavusioms ir ilgus metus puoselėtoms, tradicijas turinčioms kūrybinėms sąjungoms. Nesu nusiteikusi prieš meno kūrėjo statusą – tai įdomus reiškinys, praplečiantis menininkų pasirinkimo laisvę ir galimybes, bet jis turėtų būti autonomiškas ir norėtųsi, kad jo struktūra būtų giliau apgalvota, aiškesnė", – įžvalgomis dalijosi pašnekovė.

Konferencijos pradžioje pirmininkė E.G.Bogdanienė linkėjo branginti seną ir piešti naują, XXI a. realybę atliepiantį LDS veidą, tad E.Velaniškytė ragina kolegas išsakyti savo nuomonę, diskutuoti viešai ir garsiai, aktyviai ginant savo organizacijos garbę ir šviesų rytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sudas

Sudas  portretas
čia o ne sajunga:(.Imitatoriu ir pinigu sunkeju samburis

Propa

Propa portretas
Jo, vertybe, nuskendusio didelio laivo vardu sale studentam pavadinti ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių