Lietuvoje leistos knygos hebrajų kalba įtrauktos į UNESCO registrą

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomos Lietuvoje leistos knygos hebrajų kalba  1759 - 1900 m. pripažintos regioninės reikšmės dokumentinio paveldo objektais ir įtrauktos į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“  Lietuvos nacionalinį registrą.

Toks sprendimas priimtas lapkričio 27 dieną Lietuvos nacionalinio komiteto „Pasaulio atmintis“ posėdyje, atsižvelgus į ekspertų pasiūlymus.

Kolekciją sudaro 3782 knygos, 2670 pavadinimų – tai išsamiausias Lietuvoje saugomas toks rinkinys ir vienas didžiausių Europoje. Jis atspindi Lietuvos žydų knygų spausdinimo istoriją nuo pat jos pradžios ir aprėpia visą jų leidimo regioną (tai kelios litvakų gyventos šiandienos valstybių teritorijos: Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos, Ukrainos, Rusijos). Kolekcijoje pristatoma knygų ir literatūros temų, žanrų, personalijų (autorių bei leidėjų) įvairovė ir atkuriamas turtingas Lietuvos žydų tradicinės ir intelektualiosios kūrybos paveikslas, rašoma bibliotekos pranešime.

Kolekcijoje yra religinės, teologinės  ir apeiginės literatūros. Tarp jų autorių – didžiausi Lietuvos žydų religiniai autoritetai: Elijas ben Saliamonas Zalmanas (Vilniaus Gaonas), Abraomas Dancigas ir kt. Taip pat gausu grožinės literatūros, publicistikos, filosofijos, etikos, religijos istorijos, kalbos mokslų darbų, gamtos mokslų tyrinėjimų bei mokomųjų vadovų, pasaulio grožinės bei mokslinės literatūros vertimų. Jų autoriai ženkliai prisidėjo prie moderniosios  Europos žydų literatūros kūrimo.

Rinkinys taip pat byloja apie žydų indėlį kuriant leidybos, spaudos ir knygininkystės verslą bei formuojant modernios knygos kultūros modelį. Daugiau kaip pusę rinkinio sudaro raritetai ir ypač reti spaudiniai.

Į kolekciją įtrauktos knygos priklausė individualiems savininkams, žydų visuomeninėms organizacijoms, švietimo institucijoms, bibliotekoms, o po II pasaulinio karo liko be šeimininkų. Jos buvo surinktos ir išsaugotos buvusiuose Lietuvos knygų rūmuose ir sudaro Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio fondo dalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių