Lietuviškos šaknys įpareigoja išmokti lietuvių kalbą

  • Teksto dydis:

54-erių brazilė Sandra Carezzanto de Souza prieš metus lankėsi Vilniuje. Lietuviškų šaknų turinti brazilė norėjo aplankyti savo prosenelių gimtąją žemę, išvysti Gedimino ir Trakų pilis, išmokti lietuvių kalbą. Tuomet Sandra dalyvavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos Vilniuje organizuotuose lietuvių kalbos ir kultūros kursuose.

San Paulo universitete Sandra studijuoja doktorantūrą, kur rašo disertaciją apie lietuviškus mitus ir legendas. Brazilė nori išmokti lietuvių kalbą, kad šiuos kūrinius galėtų skaityti originalo kalba. Doktorantė šypsodama tikina: "Lietuvių kalba yra tokia sudėtinga, kad net per intensyvius kursus nepavyko jos gerai išmokti."

2020-aisiais Sandra vylėsi atvykti į Vilnių, bet dėl pandemijos planai sugriuvo. Tačiau daugybė dalykų persikėlė į skaitmeninį pasaulį ir brazilė apsidžiaugė sužinojusi apie virtualiuosius lietuvių kalbos ir kultūros kursus. Sausį Sandra ir dar 124 užsieniečiai iš 30 pasaulio šalių VDU mokysis mūsų šalies kalbos.

"Džiaugiuosi, kad kursų metu galėsiu tobulinti savo kalbos žinias, virtualiai aplankyti Lietuvos muziejus ir net bendrauti su bendraminčiais. Būdama gimtojoje Brazilijoje, savo namuose, rasiu daug draugų visame pasaulyje, švęsiu lietuvybę. Juk aš turiu 50 proc. lietuviško kraujo, tad noriu giliau pažinti protėvių šalį", – pasakoja S.Carezzanto de Souza.

Šiemet kursuose dalyvauja nemažai lietuviškų šaknų turinčių užsieniečių, kurie mokysis lietuvių kalbos. Pasak kursų organizatorės, VDU Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių grupės vadovės Vilmos Leonavičienės, lietuvių palikuoniai iš tolimų žemynų vis dažniau nori išlaikyti savo protėvių tapatybę. Argentinos, Amerikos lietuviams svarbu išmokti savo senelių, tėvų kalbą.

"Šiemet mūsų kursų šūkis – "Sveiki atvykę į lietuvių kalbos šeimą!" Mat besimokydami lietuvių kalbos kursų metu studentai tampa viena didele šeima. Šiemet užsieniečiai panoro burtis į literatūros, kino, poezijos, Vilniaus kultūros, Kauno architektūros klubus, kur diskutuos, rengs projektus. Pasibaigus kursams, studentai įgyja lietuvių kalbos ambasadorių vardą. Manau, mokėti kalbą – tai turėti sielą. Mokėti antrą kalbą – turėti dar vieną sielą. Kuo daugiau kalbų – tuo daugiau sielų, tolerancijos, atvirumo, pakantumo, stiprybės. Per kalbas, kultūrą kuriame savo tapatybę", – sako V.Leonavičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Forvo. com

Forvo. com portretas
nemokama, savanorių tvarkoma pasaulio kalbų TARTIES svetainė. Joje pageidaujantys surašo kalbų, kurių jie mokosi, žodžius ar sakinius, o savanoriai juos įgarsina. Ji tinka suaugusiems ir mažiems. Pvz., emigrantai tėveliai gali ten įrašyti pasakos, dainelės, eilėraštuko tekstus ir patys juos įgarsinti (ar palikti tai savanoriams), o jų emigracijoje auganti atžala savo ,,išmaniake" /kompiuteryje galės kad ir 100-ą k. klausyti, paskui kartoti, ir pats LK žodžių tarties išmokti. Svarbiausia, jo galvelėje apsigyvens lietuviška tartis ir žodžiai (ypač kt-kalbėje aplinkoje) .Ta nemokama svetainė labai praverčia senatvėje mokytis svetimų kalbų - ji NEMOKAMA, gali bet kada ir kiek tik nori bet kurio pasaulio kampelio kalbų mokytis. Svetainė labai praverčia žurnalistams, TV +R laidų vedėjams, nes gali patikrinti, o tada rašyti svetimvardžius pagal skambesį ir originaliai tarti (tos pačios raidės skirtingose kalbose skirtingai skamba)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių