Laida „Veranda“: aistra gyventi, harmonija ir jokių trukdžių

Veranda – vieta, kurioje nuo seno verda svarbiausios diskusijos įvairiausiais klausimais, sako televizijos laidų kūrėja Violeta Baublienė. Ji kartu su kolege Aiste Mažutyte kuria naują laidą "Veranda". Tai laida apie aplinkos estetiką, aplinkos kultūrą, architektūrą, dizainą ir visas kitas temas, kurios kasdien sukasi aplink kiekvieną iš mūsų – galbūt to net nepastebint.

Aplinka veikia

"Teko ir pačiai vaikystėje matyti, kaip kaime, verandoje, žmonės anksčiau susirinkdavo ir kalbėdavosi apie viską: politiką, gyvenimą. Moterys ką nors ado, siuva, vyrai pypkiuoja. Veranda yra perinamasis kambarys – iš lauko tu pereini į namus per verandą. Mes laidoje kalbame ir apie lauką, ir apie vidų, o veranda yra ta vieta, kur mes susirenkame, pasišnekame ir pereiname iš vieno etapo į kitą", – LRT PLIUS transliuojamos laidos pavadinimą šifruoja V.Baublienė.

Tai, ką mes matome aplink, mus veikia, neabejoja ji: "Ta aplinka, kuria mes vaikštome, gatvės, namai, architektūra – viskas yra mūsų genetiniame, tautiniame kode."

"Temos visada sukasi aplinkui, jos yra šalia, nes interjerą, dizainą – ar tai būtų daiktai, ar baldai, ar erdvės, sienos, grindys – matome ir liečiame kasdien. Galima sakyti, kad mes gyvename architektūroje, mes gyvename interjeruose. Kokia estetinė aplinka mus supa, kokia ji galėtų būti, kokia ramintų, įkvėptų, apie tai girdime kiekvieną dieną. Apie tai yra ši laida – nuo smulkių iki stambių detalių", – priduria A.Mažutytė.

Ši laida yra apie aistrą gyventi ir harmoniją, kaip pašalinti trukdžius laisvai kvėpuoti.

"Veranda" siekia priartinti žiūrovą prie aplinkos estetikos ir parodyti dalykus, kurių galbūt jis net nėra matęs arba nėra susimastęs. "Kai kuriems tam tikri dalykai yra savaime suprantami, pavyzdžiui, futuristinė architektūra, minimalizmas, tvarumas. Žmogus, žvelgdamas į kai kuriuos dalykus, net ne visada atkreipia dėmesį į juos, o mes šia laida norėtume atkreipti dėmesį, nes kai kurie dalykai yra labai įdomūs, pavyzdžiui, kad ir stiklo architektūra. Kameros objektyvas labai tiksliai fiksuoja, ką mes norime parodyti, kalbame per vaizdą. Atkreipsime dėmesį į naujus ir labai įprastus mus supančius dalykus, kaip landšaftas, gėlių auginimas, orą švarinantys augalai", – planais dalijasi A.Mažutytė.

Žvilgsnis į ekologiją

"Veranda" siūlo labai įvairias temas, tarp jų ir ekologijos, Žemės išsaugojimo. "Man atrodo, dabar nebegalima apie tai nebekalbėti, nes visas vartojimas, namų statyba, interjerų kūrimas, visi daiktai, gėlės namuose – viskas yra susiję su tuo, kad civilizacija naikina pati save. Atėjo laikas kiek įmanoma daugiau apie tai kalbėti", – sako V.Baublienė.

"Veranda" žvelgs ir "Pro rakto skylutę" – taip rubrika ir vadinsis. "Rodysime namus, asmeninę erdvę, į kurią žmonės retai įsileidžia svetimą žvilgsnį. Neminėsime žmonių pavardžių, nes tikrai retas nori parodyti, kur jis miega", – priduria A.Mažutytė.

"Reportažais norime parodyti, kaip žmogui jaustis geriau, komfortiškiau. Kalbant apie vartotojiškumą, kiekvienas turi apsispręsti, čia nėra jokių taisyklių. Kiekvienas žmogus renkasi tai, kas jam nesukelia diskomforto, kas gerina jo gyvenimo kokybę, o ją gerina vizualinio triukšmo nebuvimas. Į šią sąvoką telpa daiktai, dirbiniai, architektūra, statiniai, kurie mus supa. Ši laida yra apie aistrą gyventi ir harmoniją, kaip pašalinti trukdžius laisvai kvėpuoti", – sako ji ir priduria, kad laida gali ir tiesiog priminti, kad jūs jau einate teisingu keliu.

Tvarumo paieškos

Yra temų, kurios kai kuriems atrodo sunkiai suprantamos. V.Baublienė sako, kad kol žmogus nesidomi, jam viskas yra nepasiekiama. "Ne visi mes gyvename vienodai, ir tai yra natūralu – visame pasaulyje taip yra, tikrai ne visi yra turtingi. Bet kiekvienoje erdvėje galima sukurti tai, kas tau yra priimtina. Nebūtina žiūrėti į tai, ko tu gyvenime nepasieksi. Aš irgi norėčiau gyventi pilyje, bet žinau, kad joje negyvensiu, ir man galiausiai to nereikia. Minimalizmas dažnai yra išeitis. Nereikia suasmeninti to, kas yra rodoma per televizorių, o tiesiog paimti geriausias mintis", – tiki patyrusi televizijos laidų kūrėja.

Tvarumas – kita svarbi tema, į kurią laidoje pažvelgti mėginama įvairiais rakursais. "Tai madingas žodis ir labai teisinga sąvoka, bet Lietuvoje su tvarumu ne visai gerai. Bandėme daryti temą apie tvarios gyvenvietės sampratą, kas yra tvarus gyvenimas ir tvari gyvenvietė. Paaiškėjo, kad Lietuvoje nieko nėra tvaraus: nei miestelių, nei miestų, nei darboviečių. Man tvarumas yra tai, kas gali ilgai tarnauti, neteršia, nekenkia, nekelia alergijų. Kai pradėjau domėtis, kaip kur nors pasaulyje atrodo tas tvarumas, paaiškėjo, kad to nėra. Yra elementai, tam tikri segmentai, apie kuriuos galima kalbėti, bet gyvenimo kokybės prasme nė vieno miesto pasaulyje negalima pavadinti tvariu", – atradimais dalijasi V.Baublienė.

"Man labai gražu, kai jauni žmonės rūšiuoja šiukšles, kitokį požiūrį parodo, ieško. Manau, pokyčiai yra netolimos ateities klausimas, o keitimasis prasideda nuo galvos – pirmiausia turi susitarti pats su savimi, ir tada prasideda kažkoks veiksmas", – neabejoja žinomas televizijos veidas.

Estetika ar funkcionalumas?

Ne tik tvarumas, bet ir estetikos bei funkcionalumo sintezė tapo svarbiu nūdienos architektų ir dizainerių siekiamybės objektu. Bet jai reikėtų rinktis tik vieną, ką pasirinktų "Verandos" kūrėjos?

"Esu už patogumą, bet kadangi esu labai už estetiką, greičiausiai rinkčiausi estetiką. Man patogiau, širdžiai mieliau žvelgti į estetiškus, harmoningus daiktus, kūrinius, pastatus, gyventi tokioje aplinkoje, kuri džiugina akį ir širdį. Manau, kad per žmogaus aplinką, namus galima spręsti apie jį patį", – sako A.Mažutytė.

Pasak V.Baublienės, funkcionalumą ir estetiką šiais laikais tikriausiai įmanoma suderinti bemaž visais atvejais, bet jei patektų į ribinę situaciją, veikiausiai rinktųsi estetiką. "Funkcionalumą tu gali susikurti estetinėje erdvėje. Jeigu turi tik funkcionalią aplinką, estetiką sukurti iš jos gana sudėtinga, bet jei padarai tai, kas tau artima širdžiai, kas tau kelia puikių minčių, tikrai sugebėsi visą tą grožį paversti patogumu", – įsitikinusi ji.

Tačiau A.Mažutytė pabrėžia, kad kiekvienas šeimininkas pats sprendžia, ar turėti daug daiktų, ar laikytis minimalizmo standartų. "Jei jam patinka turėti daug daiktų, jie sukelia gerų prisiminimų – viskas labai gerai. Tegul tokie būna jūsų namai. Madų vaikytis nereikia jokiu būdu, reikia galvoti apie savijautą", – pabrėžia pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių