Įteiktos „Šnobelio“ premijos: įvertintas ir tyrimas apie negyvų žuvų plaukimo gebėjimus

  • Teksto dydis:

Šių metų humoristinių „Ig Nobelio“ (dar vadinamų „Šnobelio“) premijų laureatais už komiškus mokslo pasiekimus laureatais ketvirtadienį tapo tyrimas, kuriame nagrinėjamos balandžių panaudojimo raketoms valdyti galimybės, ir tyrimas, kuriame vertinami negyvų žuvų plaukimo gebėjimai.

34-oji kasmetinė „Šnobelio“ premijos įteikimo ceremonija, surengta likus mažiau nei mėnesiui iki tikrųjų Nobelio premijų paskelbimo, Masačusetso technologijos institute, buvo surengta žurnalo „Annals of Improbable Research“ interneto svetainės.

Laimėtojai gavo permatomą dėžutę, kurioje buvo istoriniai daiktai, susiję su Murphy'io (Merfio) dėsniu – vakaro tema – ir beveik bevertis 10 trilijonų Zimbabvės dolerių banknotas. Tikri Nobelio premijos laureatai įteikė nugalėtojams prizus.

„Kol kai kurie politikai stengėsi, kad logiški dalykai skambėtų beprotiškai, mokslininkai atrado keletą beprotiškai skambančių dalykų, kurie atrodo labai logiški“, – interviu sakė ceremonijų vedėjas ir žurnalo redaktorius Marcas Abrahamsas (Markas Eibrahamsas).

Ceremoniją pradėjo 2003-iaisiais „Šnobelio“ apdovanojimo už biologiją laureatas Keesas Molikeris (Kisas Molikeris), kuris dalijo saugos instrukcijas. Jis buvo apdovanotas už tyrimą, kuriame buvo užfiksuotas homoseksualios nekrofilijos tarp didžiųjų ančių egzistavimas.

„Tai ta antis, – sakė jis, laikydamas antį. – Tai ta negyva antis.“

Po to į sceną įžengė kažkas su geltonu taikiniu ant krūtinės ir plastikine veido kauke. Netrukus į tą žmogų žiūrovai puolė svaidyti popierinius lėktuvėlius.

Tada prasidėjo apdovanojimai – keli sausi pristatymai, kuriuos nutraukė į sceną užlipusi mergina ir kelis kartus sušuko: „Prašau, sustokite. Man nuobodu.“

Apdovanojimų ceremoniją taip pat pertraukė tarptautinis dainų konkursas, įkvėptas Murphy'io dėsnio, tarp kurių buvo ir daina apie kopūstų salotas, o kita – apie teisinę sistemą.

Nugalėtojai buvo apdovanoti 10 kategorijų, be kita ko, už taiką ir anatomiją. Tarp jų – mokslininkai, įrodę, kad Čilėje augantis vynmedis imituoja šalia esančių dirbtinių augalų formas, ir kitas tyrimas, kuriame buvo tiriama, ar Šiaurės pusrutulyje gyvenančių žmonių plaukai ant galvų sukasi ta pačia kryptimi kaip ir Pietų pusrutulyje gyvenančių žmonių plaukai.

Tarp kitų nugalėtojų – mokslininkų grupė, įrodžiusi, kad netikri vaistai, sukeliantys šalutinį poveikį, gali būti veiksmingesni už netikrus vaistus, nesukeliančius šalutinio poveikio, ir mokslininkai, įrodę, kad kai kurie žinduoliai sugeba kvėpuoti per išangę. Pastarieji į sceną žengė dėvėdami žuviškas skrybėles.

Julie Skinner Vargas (Džiuli Skiner Vargas) taikos premiją atsiėmė savo mirusio tėvo B. F. Skinnerio (B. F. Skinerio), kuris parašė balandžių lydimų raketų tyrimą, vardu. J. Skinner Vargas taip pat vadovauja B. F. Skinnerio fondui.

„Noriu padėkoti, kad pagaliau pripažinsite svarbiausią jo indėlį, – teigė ji. – Ačiū, kad išaiškinote faktus.“

Floridos universiteto biologijos profesorius Jamesas Liao (Džeimsas Liao) atsiėmė fizikos premiją už tyrimą, kuriame įrodė ir paaiškino negyvo upėtakio plaukimo gebėjimus.

„Atradau, kad gyva žuvis juda daugiau nei negyva, bet ne daug, – sakė J. Liao, rankoje laikydamas pliušinę žuvį. – Negyvas upėtakis, velkamas už lazdos, taip pat plasnoja uodega pagal srovės ritmą, kaip ir gyva žuvis, plaukianti sūkuriniais verpetais, gaudydama aplinkos energiją. Negyva žuvis daro gyvos žuvies veiksmus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal jie galėtų išsiaiskinti, kodėl mūsų politiniai veikėjai tokie kvaili ? Tikrai gautų tą premiją..
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių