Į Lietuvą sugrąžinta prieš 21 metus dingusi kunigo R. Mikutavičiaus skulptūra

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą sugrąžinta prieš dvidešimt vienerius metus po kunigo Ričardo Mikutavičiaus laidotuvių dingusi jo kolekcijoje buvusi gotikinė skulptūra „Prisikėlęs Kristus“.

Dabar jau žinoma, kad po mįsligo dingimo minėta skulptūra buvo nukeliavusi į Danijos kolekcininkų rankas. O vėliau atsidūrė Austrijos antikvariate.

Dėl jos Lietuva su Austrija dešimtmetį kovojo teismuose, bet laimėjo.

„Ilgai užtruko visas teisminis procesas, kol buvo pritaikyta Europos Sąjungos direktyva dėl vertybių grąžinimo, išvežimo ir įvežimo į Lietuvą. Tai – pirmasis atvejis tiek Lietuvoje, tiek Austrijoje“, – LNK žinioms sakė Kultūros viceministrė Ingrida Veliutė.

1992-1996 metais kunigas R. Mikutavičius skulptūrą buvo atidavęs restauruoti – tuomet Kristus neturėjo nei kojų, nei dviejų iškeltų pirštų – Lietuvos restauratoriai taip ir paliko.

Prieš dešimt metų kilo įtarimas, kad „Prisikėlęs Kristus“ yra Austrijoje. Todėl Lietuvos restauratoriai nuvyko į Vieną jo identifikuoti. Tačiau tai padaryti buvo nelengva – Austrijos restauratoriai, kaip minėta, jau buvo eksperimentavę – skulptūra turėjo kojas bei pirštus.

 

 

Patvirtinti, kad tai – neteisėtai iš Lietuvos išvežta kultūros vertybė, pavyko. Dabar „Prisikėlęs Kristus“ perduotas Nacionaliniam dailės muziejui. Skulptūra bus eksponuojama atnaujintame Radvilų rūmų korpuse, kuris duris atvers kitais metais.

63 metų kunigas R. Mikutavičius buvo nužudytas 1998-aisiais. O jo meno kolekcija, kurią muziejininkai įvertino beveik pusantro milijono eurų, – pagrobta.  Dalis jos buvo surasta suvienijus vietines ir tarptautineds pajėgas. Tačiau 18 paveikslų taip ir nepavyko rasti. Nusikaltimo iniciatorius Vladas Beleckas nuteistas kalėti iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Geras spekuliantas buvo kunigėlis. Per tai ir galą gavo...dėsninga...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių