Festivalyje „Jauni. Alkani“ - Š.Barto debiutinė juosta

Liepos 15 dieną, trečiadienį,  21.30 val. į Vilniaus mokytojų namų kiemą (Vilniaus g. 39/6) užsuks režisierius Šarūnas Bartas. Vasaros kino festivalio „Jauni. Alkani“ žiūrovams jis pristatys savo debiutinį pilnametražį filmą „Trys dienos“ (1991) ir atsakys į režisierės Giedrės Beinoriūtės klausimus.

Filmas „Trys dienos“ - debiutinis vaidybinis pilnametražis Šarūno Barto darbas, kuriame, pasak kino kritikės Rasos Paukštytės, išryškėjo pagrindinis režisieriaus kūrybos motyvas - kelionė. „Trys dienos“ tai kelionė tuščiomis krantinėmis, apleista katedra, stotimi ir viešbučio kambariais dūstančiame mieste. Tai amžinas bėgimas nuo visko - nuo visų, nuo savęs.

Filmas surinko ne vieną apdovanojimą - 1992 metais pelnė Berlyno kino festivalio ekumeninės žiuri prizą ir FIPRESCI (Tarptautinės kino kritikų asociacijos) prizą už stiliaus savitumą, temos reikšmingumą, vaizdų grožį. Tais pačiais metais nominuotas Feliksui - Metų jaunojo Europos filmo kategorijoje, bei apdovanotas pagrindiniais prizais Oporto tarptautiniame kino festivalyje, Portugalijoje, bei Diunkerko kino forume Prancūzijoje.

Harvardo filmų archyvas, pristatydamas žiūrovams Š.Barto retrospektyvą, jo kūrybą apibūdina kaip minimalistinį poetinį pasaulį, kuriame svarbiausia visuomet vyksta kažkur kitur nei kino kamera ir žiūrovas mato.

Apie nematomą Š.Barto kino pasaulį ir kelionę su autoriumi kalbės G.Beinoriūtė - filmų „Balkonas“ (2008), „Gyveno Senelis ir bobutė“ (2007), „Vulkanovka. Po didžiojo kino“ (2005) režisierė.  

Kiti lietuviško kino debiutai festivalyje „Jauni. Alkani“ liepos mėnesį - „Surask mane“, 1967 m., rež. Algirdas Araminas (liepos 22 d.); „Kolekcionierė“, 2008 m., rež. Kristina Buožytė (liepos 29 d.).

Festivalis „Jauni. Alkani“ kviečia dalintis. Geru kinu, vertingomis patirtimis, atviromis nuomonėmis. Trečiadieniais Vilniaus mokytojų namų kieme nėra triukšmo. Tik kinas ir pokalbiai apie jį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių