Velykų stalas – šventės apeigų liudininkas

Klaipėdos etnokultūros centras šeštadienį „dengs“ tradicinį Velykų stalą – viešnia vilnietė etnologė Nijolė Marcinkevičienė papasakos, koks jis turėtų būti.

Pokalbių popietė „Mūsų Velykų stalas“ skirta norintiems daugiau sužinoti apie Velykų stalo dengimo tradicijas, apeiginius valgius, tradicines puošmenas, išvysti senovinį sviesto mušimo procesą bei išmokti pasigaminti sviestinį avinėlį.

Lietuvos liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio vadovė N.Marcinkevičienė teigė, kad mes, lietuviai, tebesaugome „idealistinį“ požiūrį į stalą. Širdyje tebelaikome jam skirtą centrinį aukštą statusą namų erdvėje – iki šių dienų stalas išliko svarbiausių apeigų  vieta, ar tai būtų mirusiojo minėjimas, ar jaunųjų pasveikinimas, ar bendras kalėdaičio valgymas, ar pasidalijimas šventintu Velykų margučiu.

Velykų papročiai ir tikėjimai, pabrėžtinai susieti su „stalo kultu“, t.y. valgiais, gėrimais, tuo kuo dengiame, pagerbiame šventinį stalą. Velykiniai valgiai nulemti atitinkamo sezono ir jų tikslas – padėti užsitikrinti ateities gerovę – namų, šeimos laimę, prieauglį, darbų sėkmę, pilnus aruodus.

„Renginio metu „dengsime“ tradicinį velykinį stalą – „klosime“ klaipėdiečių rankomis išsiuvinėtą staltiesę, įkūnijančią pasakiškas svajones, „dėsime“ valgius, įgavusius sakralumo dėmenį, tam tikrą maginę galią, išguldysime šventinę atributiką, atskleisdami archajiškąsias jos prasmes, kaišysime žalumynais, budindami žemės augalines galias – pasakojo Etnokultūros centro specialistė Irena Armonienė. – Tradicijų įvairovė susiformavo dėl geografinės padėties ir aplinkos, etnografinių regionų ar net genčių kultūrinio paveldo. Todėl nepamiršime akcentuoti pajūrio, Klaipėdos krašto velykinių simbolių, tikėjimų, vaišių prasminio išskirtinumo.“

Popietė vyks kovo 31 d. 15 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių