Naujoje knygoje – 1990–2010 metų Klaipėdos diskursai

Trečiadienį Klaipėdoje rengiamas knygos „Klaipėdos diskursai 1990-2010 m.: sociologinė miesto tapatybių rekonstrukcija” pristatymas.

Jame dalyvaus knygos autoriai Liutauras Kraniauskas, Aldis Gedutis, Arūnas Acus, Sigita Kraniauskienė, Jolita Viluckienė, Eduardas Spiriajevas. Vakarą ves kultūrologas Linas Poška.

Ši knyga – tai posovietinės Klaipėdos ir joje vykusių pokyčių tyrimai bei analizė. Anot leidėjų, knygos atsiradimą iš dalies įkvėpė tai, kad šiuolaikinės Klaipėdos raida ir transformacijos kol kas nesulaukė didesnio socialinių bei humanitarinių sričių mokslininkų dėmesio. Labiausiai prie sovietinės Klaipėdos tyrinėjimų priartėjo istorikai, tačiau šis laikotarpis pernelyg artimas šiandienai, kad susiformuotų istorinė refleksija ir jis taptų išties įdomus, aktualus istorikams. Betgi sociologinis smalsumas neleidžia laukti, kol gyvi miesto gyvenimo atsiminimai nugrims užmarštin ir įgys archyvinių dokumentų formą. Tyrimų stoka, kartu ir akademinis noras geriau pažinti bei perprasti miestą, kuriame gyveni, buvo pagrindiniai knygą inspiravę šaltiniai.

Monografijoje analizuojama, kaip 1990–2010 m. kito Klaipėdos miesto socialinė ir kultūrinė tapatybės. Remiantis gausia empirine medžiaga, miesto sociologijos studijoje aptariamos posovietiniu laikotarpiu susiformavusios Klaipėdos reprezentacijos ir diskursai, lėmę savitą skirtingų socialinių grupių santykį su miestu. Knygoje nuosekliai rekonstruojami populiarūs pasakojimai apie miesto struktūrą, architektūrinė ir istorinė miesto savivoka, Klaipėdos tautinių bendruomenių tapatybės pokyčiai, religinių grupių, muzikinių subkultūrų, nusikalstamo pasaulio bei prostitucijos reprezentacijos ir visų šių reiškinių sąsajos su juos skatinusiais socialiniais procesais.

Knygos sutiktuvės – 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių