Galeriją papuoš retenybė – siluetiniai popieriaus karpiniai

Laisvalaikio pomėgių esama pačių įvairiausių. Kad tai gali būti ir siluetų karpymas iš popieriaus, atskleis uostamiestyje atidaroma dviejų moterų karpinių paroda.

Jos autorės Eglė Novogrodskienė ir Stasė Vilkienė ketvirtadienį 19 val. Klaipėdos „MemelArt“ galerijoje pristatys žirklėmis iš popieriaus iškarpytų „Siluetų“ ekspoziciją.

Siluetiniai popieriaus karpiniai į Europą atkeliavo iš Persijos XVII a. ir išsyk tapo labai populiarūs. Ispanijos, Prancūzijos, Anglijos, Vokietijos, Rusijos miestų aikštėse aplink siluetų karpytojus būriuodavosi minios žmonių. Labiau pasiturintys miestiečiai ir aukštuomenė karpytojus kviesdavosi į savo namus. Iš popieriaus iškarpyti visų šeimos narių portretai būdavo laikomi šeimyniniuose albumuose, papuošdavo namų galerijas arba būdavo naudojami kaip dovana artimiesiems bei draugams. Senelių albumuose ir mes dar galime rasti tokių mielų dovanėlių.

Bet dabar Lietuvoje retai pamatysi siluetų karpytojus net vasarą kurortų gatvėse, kur būriuojasi patys įvairiausi menininkai. Tačiau, kad esama tuo užsiimančių aistruolių, liudija nauja „MemelArt“ galerijos (Daržų g. 11) ekspozicija, veiksianti iki rugpjūčio 16 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių