Vilniuje ir Trakuose vyksta reidai: gaudomi pernykštės žolės padegėjai

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę (kovo 18–19 d.) Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcijos ir Trakų aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos specialistais vykdė reidus dėl pernykštės žolės deginimo Vilniaus ir Trakų rajonuose.

Apžiūrėtas 250 arų išdegintas plotas, ugniagesiai pradėjo tyrimą, aplinkosaugininkai bendradarbiauja dėl aplinkai padarytos žalos apskaičiavimo.

„Džiaugiamės bendradarbiavimu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos (PAGD) pareigūnais siekiant bendro tikslo – švaresnės oro aplinkos ir kuo mažiau įsiplieskiančių gaisrų, kurie gali skaudžiai pakenkti ne tik išdeginto žolės ploto augmenijai, gyvūnams, bet ir pasiekti platesnes miško teritorijas, ar sukelti pavojų žmonėms ir jų turtui“, – sakė Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnas Edgaras Skrebė.

Penktadienį Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai atliko patikrinimus su ugniagesiais Nemėžio seniūnijoje, Vilniaus r. Reido metu nustatyta teritorija, kurioje neseniai išdeginta apie 250 arų žolės. PAGD pradėjo tyrimą, aplinkosaugininkai bendradarbiauja dėl aplinkai padarytos žalos apskaičiavimo.

Kitą dieną Trakų aplinkosaugininkai vykdė patikrinimą su PAGD pareigūnais Trakų rajone išžvalgius aplinkines teritorijas pažeidimų nenustatyta.

„Norime atkreipti gyventojų dėmesį, kad ypač pavojinga deginti pernykštę žolę miškuose, durpynuose ar kitose atvirosiose teritorijose, nes tai palankiausia aplinka gaisrams plisti. O nesilaikantiems nustatytų reikalavimų gresia ne tik baudos, bet žalos aplinkai atlyginimas“, – pabrėžė E. Skrebė.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad sausos žolės, lapų, šiaudų ir pan. deginimas pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus užtraukia nuo 30 iki 230 eurų baudą, įmonių vadovams ir atsakingiems asmenims – nuo 60 iki 300 eurų.

Ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų (nesurinktų) žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimas užtraukia baudą nuo 50 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 350 eurų.

Be to, priešgaisrinės apsaugos priemonių nesiėmimas pastebėjus savo žemėje ražienų ar nesugrėbtų (nesurinktų) šiaudų gaisrą užtraukia baudą žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams nuo 30 iki 170 eurų.

Aplinkosaugininkai informuoja – pastebėjus deginamą žolę, nedelsiant praneškite pagalbos tarnyboms telefonu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių