Teismas vėl nagrinės „MG Baltic“ ieškinį VSD dėl žalos atlyginimo

Vilniaus apygardos teismas antradienį patenkino verslo koncerno „MG Baltic“ skundą ir nusprendė grąžinti toliau nagrinėti koncerno ieškinį Valstybės saugumo departamentui (VSD) dėl žalos atlyginimo už dalykinės reputacijos pažeidimą.

„MG Baltic“, koncerno prezidentas Darius Mockus ir keli kiti asmenys ieškinyje teigia, kad 2018 metų rašte parlamentarams VSD pateikė neteisingą informaciją ir pažeidė nekaltumo prezumpciją.

VSD vadovo D. Jauniškio pasirašytame rašte buvo teigiama, kad „MG Baltic“ vykdė destruktyvią veiklą bei „atliko neteisėtus veiksmus (įskaitant paperkant, šantažuojant), kuriais buvo sistemingai siekiama neteisėtai paveikti valstybės institucijas, politikus ir politinius procesus, daryti neteisėtą poveikį teisėsaugos ar kitoms kontroliuojančioms institucijoms“.

Šį raštą VSD pateikė parlamentinį tyrimą atliekančiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

„MG Baltic“ prašo priteisti 800 tūkst. eurų žalos atlyginimą.

„MG Baltic“ prašo priteisti 800 tūkst. eurų žalos atlyginimą. Ieškinius pateikė ir VSD rašte minėti fiziniai asmenys, jie prašo priteisti po 4 tūkst. eurų.

Valstybei byloje atstovauja Seimo kanceliarija, VSD, Teisingumo ir Krašto apsaugos ministerijos. Atsakovais taip pat patraukti VSD direktorius Darius Jauniškis ir buvęs Seimo NSGK pirmininkas V. Bakas.

Vilniaus apylinkės teismas kovo 4 dieną VSD prašymu bylą  buvo sustabdęs, kol bus išnagrinėta baudžiamoji politinės korupcijos byla.

Koncernas šį teismo sprendimą apskundė ir teigė, kad sprendimas baudžiamojoje byloje nėra susijęs su šia civiline byla. Pasak ieškovų, informacija, kurią prašoma pripažinti neatitinkančia tikrovės ir pažeidžiančia reputaciją, yra VSD rašte, šiame rašte nėra jokių ikiteisminio tyrimo duomenų, o baudžiamojoje byloje nėra nagrinėjamas nei vienas VSD rašte nurodytas faktas.

Taip pat pabrėžiama, kad baudžiamojoje byloje nėra nagrinėjami VSD pareigūnų ar NSGK narių veiksmai.

Visi šios bylos atsakovai Vilniaus apygardos teismo prašė šį „MG Baltic“ skundą atmesti ir palikti galioti ankstesnį žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Skundą nagrinėjusi teisėjų Margaritos Stambrauskaitės, Jelenos Šiškinos ir Rūtos Veniulytės-Jankūnienės kolegija konstatavo, kad byloje nenustatyta nagrinėjimo sustabdymo pagrindo.

„Pirmosios instancijos teismas bylos sustabdymo pagrindą taikė formaliai, neįsitikinęs, kad yra aplinkybės, sudarančios įstatymo nurodytą pagrindą sustabdyti konkrečią bylą“, – rašoma teismo nutartyje.

Teisėjos taip pat sutiko, kad baudžiamojoje byloje nėra nagrinėjamas VSD raštas, o rašte nėra nurodyta jokių ikiteisminio tyrimo duomenų.

Pabrėžiama, kad civilinėje byloje nėra nagrinėjamas atliktos nusikalstamos veikos, todėl nuosprendis baudžiamojoje byloje šiai bylai negali turėti įtakos.

Teismas taip pat pažymėjo, kad šioje byloje yra nagrinėjami klausimai: ar ginčijamais teiginiais paskleisti duomenys, ar nuomonė, ar šie teiginiai atitinka tikrovę ir kas yra atsakingas už šios informacijos paviešinimą bei, ar šie duomenys pažeidžia koncerno dalykinę reputaciją.

Šiuo teismo sprendimu ankstesnė Vilniaus apylinkės teismo nutartis yra naikinama ir byla yra grąžinama nagrinėti šiam teismui.

Baudžiamojoje politinės korupcijos byloje kaltinimai yra pateikti pačiam koncernui „MG Baltic“, o buvęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Korupcija byloje yra kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis bei buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Parlamentaras Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu nesant kyšininkavimo požymių.

Taip pat, kaltinimai byloje pateikti Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Šią bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau kad

manau kad portretas
kad Baką toks tampymas netik ka ,,nenudubasisns" o tiek išmankštins kad jis ateityje taps juridinių reikalų virtuuozas. Ne tas riešutėlis kad rykliai nasrų nesusitrupintų - pats teisę perkandes ir tos srities mokslus baiges. Taip kad MDžygai neįsijauskit perdaug.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių