Pasieniečių šunų kasdienybė – ne itin lengva

Kovojant su kontrabanda ir nelegaliais migrantais – vieni didžiausių pareigūnų talkininkų – tarnybiniai keturkojai. Nors ruožuose, kur įrengtos modernios stebėjimo sistemos, pastebimai mažėja sienos pažeidimų, be šių pagalbininkų pasieniečiai sako savo darbo neįsivaizduojantys. Tad artėjant geltonojo šuns metams prisiminkime ir nelengvą jų tarnybą Lietuvos pasienyje.

Šie Vileikių užkardos keturkojai Nortas ir Armo – tik du iš 33 tarnybinių šunų, šiuo metu dirbančių Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinėje. Dažniausiai – belgų ir vokiečių aviganiai tarnybai rengiami nuo dviejų mėnesių amžiaus ir vidutiniškai tarnauja apie 10 metų.

„Niekada nesigailėjau belgų aviganį pasirinkęs. Nes tai – greitas, judrus, ištvermingas, žaismingas, linksmas šuo. Visoks koks, jis tiesiog – geras šuo“, – sakė Pagėgių rinktinės Vileikių užkardos jaunesnysis specialistas Artūras Kochtovas.

„Nuoseklus, ilgas darbas. Eiti kiekvieną dieną, šlapia, lyja, saulė šviečia ir jį priversti ieškoti tų pėdsakų yra sunku iš tikrųjų“, – kalbėjo Pagėgių rinktinės Vileikių užkardos jaunesnysis specialistas Osvaldas Girulis.

Tarnybiniai šunys mokomi sekti sienos pažeidėjų pėdsakais, padeda ieškoti dingusių žmonių, sprogstamųjų medžiagų, narkotikų, nelegalių cigarečių. Tarnybinis šuo Jurbarko rajone, vienoje sodyboje padėjo aptikti sumaniai paslėptas  kanapes.

„Bulvių kaupe, tiesiog indelyje. Indelyje įdėti narkotikai ir dar apipiltas pipirais tas indelis, bet šuo sėkmingai paženklino. Aš nežinau, čia tų mitų turbūt prisigaudo tie pažeidėjai ir bando apgauti tokiu būdu mūsų šunis, bet šuns uoslė yra tokia unikali, kad jie geba išskirti tą kvapą jį dominantį“, – pasakojo VSAT Pagėgių rinktinės vyr. kinologas Marius Ausiukevičius.

Galbūt vizualiai nesimato, bet šuo parodo savo kūno elgesiu, savo uoslės pagalba parodo būtent, kad čia kirto sieną. Ir keletas atvejų buvo, kur ne tik patikrino ir parodėm kur kirto valstybės sieną, bet buvo atvejų, kai tiesiogiai dalyvavo sulaikant pažeidėjus nelegalius.

Pagėgių rinktinėje lig šiol visi prisimena užpernai pažeidėjus padėjusį aptikti ir per kontrabandininkų persekiojimo operaciją nušautą Ramzį. Šiam belgų aviganiui ir kitiems žuvusiems keturkojams atminti Vilniaus rajone, Mickūnuose, pastatytas paminklas. O Pagėgių rinktinės muziejuje saugoma urna su Ramzio pelenais

Puikūs pėdsekiai šiemet padėjo išaiškinti ir ne vieną nelegalų sienos kirtimo atvejį. Jų Pagėgių rinktinės pareigūnai fiksavo 13. Daugiausia tai – dėl neatsargumo pasiklydę grybautojai ar žvejai. Nors būta ir kitokių pažeidėjų – pagautas neteisėtai Šešupės upę perplaukęs neblaivus Rusijos pasienio tarnybos pareigūnas.

„Galbūt vizualiai nesimato, bet šuo parodo savo kūno elgesiu, savo uoslės pagalba parodo būtent, kad čia kirto sieną. Ir keletas atvejų buvo, kur ne tik patikrino ir parodėm kur kirto valstybės sieną, bet buvo atvejų, kai tiesiogiai dalyvavo sulaikant pažeidėjus nelegalius“, – sakė M. Ausiukevičius.

Dar prieš keletą metų šiame daugiau kaip 250 kilometrų valstybės sienos ruože su Rusija, Kaliningrado sritimi, driekėsi aktyvus kontrabandininkų kelias. Tačiau įrengus modernias stebėjimo sistemas ir pastačius tvorą sausumoje, kontrabandos mastai sumažėjo – palyginti su 2015 m. – kone perpus.

Dabar nemaži darbai laukia pasienyje su Baltarusija, iš kurios į Lietuvą fiksuojama 15 kartų daugiau kontrabandos atvejų negu iš Kaliningrado srities, ir dešimtimis kartų daugiau nelegalių migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių