Mažeikių rajono įmonė įtariama į aplinką išleidusi 19 tūkst. kubinių metrų nuotekų

  • Teksto dydis:

Mažeikių rajone ekologiškai švarių degalų komponentą gaminanti įmonė įtariama į aplinką išleidusi beveik 19 tūkst. litrų nevalytų gamybinių ir buitinių nuotekų, ketvirtadienį pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Mažeikių rajono Ukrinų kaime veikiančios įmonės „Rapsoila“ direktorius Julius Dargis BNS patvirtino, kad įmonėje buvo atlikti tyrimo veiksmai.

„Atliekamas tyrimas, buvo tikrinama, bet daugiau negaliu komentuoti“, – sakė įmonės direktorius.

Anot departamento, trečiadienį įmonėje aplinkosaugininkai ir Šiaulių apskrities policijos pareigūnai atliko kratas. Jų metu buvo įvertinta įmonės nuotekų tvarkymo sistema bei įranga, paimti nuotekų mėginiai ir dokumentai, turintys reikšmės tyrimui.

Manoma, kad iš rapsų išgautų riebalinių rūgščių metilo esterio gamyba užsiimanti įmonė nuotekas į aplinką išleido per 2018 ir 2019 metus. Iš viso išleistų nevalytų nuotekų kiekis prilygtų 300 traukinio cisternų.

„Aplinkos apsaugos departamento specialistų pastabumas ir puikia atliktas darbas leido surinkti pakankamai įrodymų dėl galimos aplinkos taršos. Tikimės, kad bendradarbiaujant su teisėsauga bus išaiškinta kokia galima įmonės padaryta žala aplinkai“, – cituojama Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Departamento teigimu, tai, kad neatitinka išgaunamo požeminio vandens ir nuotekų kiekis, aplinkosaugininkai nustatė pernai rugsėjį atlikto neplaninio patikrinimo metu.

„Šį faktą įmonė paaiškino, kad susidariusių nuotekų kiekį lemia biodyzelino gamybos pajėgumai, taip pat panaudotų žaliavų kokybiniai rodikliai, o vanduo naudojamas ne gamyboje. Dėl to susidariusių nuotekų kiekio svyravimai nesutampa su išgaunamo požeminio vandens kiekiu“, – teigia aplinkosaugininkai.

Toliau tęsiant tyrimą ir analizuojant duomenis, padaryta prielaida, kad įmonė per 2018 ir 2019 metus, neveikiant gamybinių ar buitinių nuotekų valymo įrenginiams, per Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime nurodytą išleistuvą, nesilaikydama leidime nustatytų sąlygų, išleido nevalytas nuotekas.

Pasak aplinkosaugininkų, įmonė galėjo į aplinką išleisti beveik 12,2 tūkst. kubinių metrų gamybinių ir daugiau kaip 6,6 tūkst. kubinių metrų buitinių atliekų. Taip pat įmonė nurodytu laikotarpiu galėjo nesumokėti apie 80 tūkst. eurų mokesčių.

Surinkę duomenis ir įvertinę aplinkybes AAD pareigūnai pernai kreipėsi į teisėsaugą, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sistemingo aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo, kuriuo galėjo būti padaryta didelė žala.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūra, tyrimą atlieka Šiaulių apskrities policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėjai.

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Gabrielė Petkuvienė BNS sakė, jog juridinio asmens, kuris minimas teisėsaugos pranešimuose, pavadinimas nėra viešinamas prokuroro Sauliaus Kulikausko sprendimu.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas, niekam nėra pareikšti įtarimai. Dar tik pradžia ikiteisminio tyrimo. Kaip neįvardijame privačių įtariamų asmenų, taip neįvardijame ir privačių įmonių“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių