LAT teisėja: vertindami įrodymus R. Ačo byloje, teismai klaidų nepadarė

Vertindami surinktus įrodymus už pasikėsinimą tenkinti lytinę aistrą su nepilnamečiu nuteisto buvusio parlamentaro ir Raseinių politiko Remigijaus Ačo byloje, teismai klaidų nepadarė, sako Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėja Sigita Jokimaitė.

Antradienį šio teismo trijų teisėjų kolegija paskelbė, jog palieka galioti buvusiam politikui paskelbtą verdiktą, jo advokato skundas atmestas. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Patikrinusi ir pirmosios instancijos teismo sprendimą, ir apeliacinės instancijos teismo sprendimą, kolegija pasisakė, kad, visų pirma, vertinant byloje surinktus įrodymus, teismai klaidų nepadarė, juos vertino tinkamai, atsižvelgiant į Baudžiamojo proceso kodekso nustatytus reikalavimus. Antru aspektu mes pasisakėme, kad nuteistojo veika teisingai kvalifikuota kaip pasikėsinimas tenkinti lytinę aistrą už piniginį atlygį su nepilnamečiu asmeniu“, – žurnalistams sakė S. Jokimaitė.

Pasak jos, kasaciniame skunde buvo prašoma traktuoti veiką ne kaip pasikėsinimą, o kaip rengimąsi.

„Kadangi šis nusikaltimas apysunkis, buvo prašoma bylą nutraukti, nes rengimasis tiktai įmanomas sunkių ir labai sunkių nusikaltimų kategorijose. Kasatorius buvo skunde nurodęs, kad jo veika gali būti traktuota kaip moralės arba moralės normų pažeidimas. Bet teisėjų kolegija, išnagrinėjusi argumentus, padarė aiškią išvadą, kad veika, kaip pasikėsinimas, yra teismų kvalifikuota teisingai“, – sakė teisėja. 

Jos teigimu, byloje yra rašytiniai nuteistojo paaiškinimai, juose jis iš esmės neneigia, kad rašė žinutes nepilnamečiui. Vėliau, pirmosios instancijos teisme, R. Ačo pozicija pasikeitė – buvo pateiktos gynybinės versijos, kad tokių žinučių jis nerašė.

Anot LAT teisėjos, „teismai motyvuotai, detaliai paneigė, labai išsamiai vertindami žinučių turinį, apklausdami telekomunikacijų specialistus ir vertindami visus įrodymus visumoje“.

Į posėdį antradienį neatvyko nei advokatė, nei nuteistasis.

R. Ačas buvo nuteistas nuteistas už pasikėsinimą tenkinti lytinę aistrą su nepilnamečiu tiek pirmosios, tiek apeliacinės instancijos teismo. Jam skirta 5 tūkst. eurų bauda.

Šioje baudžiamojoje byloje nukentėjusiuoju pripažintas 17-metis.

Portalas „Delfi“ rašė, kad teismai konstatavo, jog R. Ačas, būdamas didelės bendrovės vadovu, būdamas daugiau nei tris kartus vyresnis, pakvietė socialiai nesubrendusį nepažįstamą jaunuolį pas save į butą, žinodamas, kad pastarasis tikisi ir toliau gauti darbo, siūlė gerti su juo alkoholinius gėrimus, o pastarajam atsisakius, vadino „mamytės sūneliu“, taip skatindamas gerti.

Pasak teismo, visa tai rodo, kad R. Ačas, žinodamas apie nukentėjusiojo sunkią finansinę padėtį šeimoje, jam liepdamas draugams nesakyti apie pasiūlytą papildomą darbą, ruošėsi kitam žingsniui, o būtent – už atlygį su nukentėjusiuoju tenkinti lytinę aistrą, todėl ir skatino šį vartoti alkoholį.

Nepilnametis išsaugojo buvusio parlamentaro jam siųstas žinutes, jas vėliau nufotografavo ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai.

Planuotas nusikaltimas paaiškėjo, kai R. Ačas nusprendė susitikti su 17-mečiu prie prekybos ir pramogų centre „Akropolis“. Jaunuolis įjungė telefoną, norėjo įrašyti pokalbį, kad turėtų įrodymų, jei kas nors vyktų.

Kai R. Ačo vairuojamas automobilis BMW privažiavo prie nepilnamečio, šis į jį įlipo. Į automobilį norėjo įsėsti ir nepilnamečio draugas, tačiau nesuspėjo – vos tik jį pamatęs vairuotojas staigiai paspaudė greičio pedalą.

17-metis nutarė iššokti iš važiuojančio automobilio ir tada smarkiai susižalojo.

R. Ačas teismams pripažino, kad nukentėjusiajam sumokėjo 3 tūkst. eurų už patirtus nemalonius išgyvenimus.

Buvęs ilgametis parlamentaras yra sakęs, kad tai, kas įvyko, esą tebuvo „tam tikra nevykusi provokacija“, kurios jis, būdamas subrendusiu žmogumi, neturėjo daryti ir daugiau niekada nekartotų.

R. Ačas 2003 metais buvo tuometinio prezidento Rolando Pakso, vėliau pašalinto per apkaltą, patarėju nacionalinio saugumo klausimais, 2004-2011 metais kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys buvo išrinktas į Seimą.

2011-2012 metais jis ėjo Raseinių rajono mero pareigas. R. Ačas, pasitraukęs iš „tvarkiečių“ gretų, 2015-aisiais mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas.

Baigęs Seimo nario kadenciją R. Ačas 2016-2018 metais ėjo Raseinių administracijos direktoriaus pareigas.

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, kurioje R. Ačas, kaip buvęs Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius, yra kaltinamas piktnaudžiavimu, sukurstymu iššvaistyti svetimą turtą bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rici

Rici portretas
Eilinis Ručienės fiasko ginant pider...s.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių