Prokuroras kreipėsi į Seimą: prašo naikinti V. Gapšio ir P. Gražulio imunitetą

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ketvirtadienį kreipėsi į Seimą dėl parlamentarų Vytauto Gapšio ir Petro Gražulio imuniteto panaikinimo.

Išklausę generalinį prokurorą parlamentarai sudarė laikinąsias tyrimo komisijas, kurios vertins, ar prašymai leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti Seimo narių laisvę nėra politiškai motyvuotas.

Savo išvadas komisijos turi pateikti iki gruodžio 23-iosios, tačiau jų nariai tikisi, kad tai pavyks padaryti gerokai anksčiau.

Naikinti „darbiečio“ V. Gapšio teisinę neliečiamybę prašoma, kad Vilniaus apygardos teismas toliau galėtų nagrinėti politinės korupcijos bylą.

Politikas kaltinamas prekyba poveikiu ir kyšininkavimu vadinamojoje „MG Baltic“ korupcijos byloje.

Šioje byloje yra epizodas, kai buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, įtariama, 2015–2016 metais iš viso davė 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius tuometiniam Seimo nariui V. Gapšiui.

Teisėsauga teigia, kad už dalį šios sumos padarytos nuolaidos transliuojant Darbo partijos reklamą per koncernui priklausančias televizijas, kita dalis lėšų užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai. Už tai esą V. Gapšys siekė paveikti Darbo partijos narius, valstybės pareigūnus, „Lietuvos geležinkelių“ valdybą, kad jie veiktų koncerno interesais.

Naikinti P. Gražulio teisinį imunitetą pakartotinai prašoma, norint baigti ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėtų politiko veiksmų.

Teisėsaugos duomenimis, P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Prokurorai teigė, kad padėdamas įmonei Seimo narys ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, dėl „Judex“ problemų buvo nuvykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį, kad paveiktų Rusijos pareigūnus, ragino verslininkus duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ už tai gavo turtinės naudos.

Generalinis prokuroras teigė, kad tokiais savo veiksmais parlamentaras menkino savo pareigų prestižą, Seimo autoritetą, sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą.

Prokurorai dar 2016 metais siekė P. Gražulį apklausti kaip specialųjį liudytoją, bet jis atsisakė duoti parodymus.

Pernai birželį generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti parlamentaro neliečiamybę, tačiau tuomet parlamentas prašymą atmetė.

Prokuratūros teigimu, išnaudojus visas turimas tyrimo galimybes, pernai rudenį ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo buvo nutrauktas.

Tačiau, anot prokuratūros, pakartotinai kreiptis dėl P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo leidžia tai, kad parlamentaras prisiekė iš naujo po šiemet vykusių Seimo rinkimų.

P. Gražulis tuo metu kaltinimus neigė ir tvirtino, kad ši byla yra politinis susidorojimas.

Politikas žadėjo laikinajai tyrimo komisijai pateikti dokumentus, kad prokuroras melavo, jog jam metami įtarimai neteisingi ir jis nėra gavęs jokios turtinės naudos iš „Judex“.

Kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
ŠITIEK METŲ TESIASI ŠIOS BYLOS , MANO NUOMONE KAD MŪSŲ VADINAMA TEISĖSAUGA NIEKO NEDIRBA , TIK RETKARČIAIS PADRUMSČIA VANDENĮ , TAI TAS PAT KAS NUSIBEZDĖT BALOJ .

kovenskas bachūras

kovenskas bachūras portretas
Turbūt ne paslaptis Kauno spaustuvininkams ir leidėjams, kad spaustuvė Judex ir koldūnų cechas yra, buvo ar kaip ten pervadinta\i Gražulio nuosavybė. Todėl ir naudojasi mašina ir pinigais, rūpinasi patekusiais į bėdą.

>cha cha cha \\\\\.../////

>cha cha cha  \\\\\...///// portretas
Tu dar ne durnyne ??????????????
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių