Alytiškis bausmės išvengė tik dėl jaunuolio, patyrusio kibernetines atakas, atlaidumo

Kibernetinėmis atakomis sutrikdęs Šiaulių rajono gyventojo internetinės prieigos darbą ir tikėjęsis interneto platybėse būti nepagautas Alytaus gyventojas buvo demaskuotas.

Jam buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto poveikio informacinei sistemai. Už šią nusikalstamą veiką Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą. Kaip praneša Šiaulių apskrities policija, 24 metų alytiškiui bausmės išvengti pavyko tik dėl to, kad dėl jo nusikalstamos veikos problemų turėjęs šiaulietis priėmė jo atsiprašymą, jam atleido ir su juo susitaikė. Įtariamajam susitaikius su nukentėjusiuoju, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Viskas prasidėjo 2020 m. pavasarį įsilingavus karantinui dėl COVID-19 pandemijos. Šiaulių rajono gyventojas nutarė gyvenimą paįvairinti savo tiesioginėmis transliacijomis platformoje „Twitch“, kurias stebėdavo įvairūs jam nepažįstami asmenys. Keletą stebėtojų jam teko užblokuoti, nes šie buvo nekultūringi tiesioginių transliacijų metu, siekdavo jas sutrukdyti. Užblokavęs keletą nekultūringų asmenų, po kurio laiko jis pastebėjo, kad namuose įrengta interneto prieiga pasidarė labai lėta, nepavyko ne tik žiūrėti internetinės televizijos, bet ir įprastai naršyti internete.

Tiesioginės transliacijos metu reikalavo viešai pasakyti, kad transliuotojas atsisako Dievo bei priima šėtono tikėjimą.

Jaunuolio tėvai kreipėsi į interneto tiekėją. Atvykę specialistai pakeitė maršrutizatorių, tačiau tai nepadėjo. Po pakartotino kreipimosi į interneto tiekėją Šiaulių rajono gyventojų šeima sužinojo, kad prieš jų interneto prieigą vykdomos DDoS atakos, tai yra sąmoningai trikdomas interneto ryšys. Tokių atakų metu internetinė svetainė ar kitas viešai prieinamas išteklius bombarduojamas milijonais užklausų iš daugybės skirtingų šaltinių – virusais užkrėstų kompiuterių, telefonų, maršrutizatorių ar net smulkesnių interneto įrenginių. Šiauliečiui pradėjus vykdyti interneto duomenų srauto įrašų fiksavimą, buvo pastebėta, kad jų interneto prieigai yra siunčiami didžiuliai kiekiai duomenų paketų, kurie tiesiog užkiša tinklą ir neleidžia visavertiškai naudotis internetu.

Atakos prasidėdavo būtent tada, kai jaunuolis pradėdavo savo tiesiogines transliacijas. Dėl užkišto interneto jas reikėdavo nutraukti.

Kilo įtarimas, kad DDoS atakas vykdo asmuo, kurį jis buvo užblokavęs savo tiesioginių transliacijų metu, nors įsilaužėlis su šiauliečiu susisiekdavo skirtingais pseudonimais, kuriuos nuolat keisdavo. Kad tai gali būti vienas užblokuotųjų, patvirtino dar ir tas faktas, jog platformoje su juo susisiekęs nepažįstamasis pradėjo reikalauti atlikti įvairias užduotis, žadėdamas po jų įvykdymo nustoti trikdyti internetą. Pavyzdžiui, jis tiesioginės transliacijos metu reikalavo viešai pasakyti, kad transliuotojas atsisako Dievo bei priima šėtono tikėjimą, ar pasakyti frazes, kurias alytiškis atsiųsdavo žinutėmis, vykdyti apsimestinius skambučius pagal skelbimus. Kadangi šiaulietis tokių reikalavimų nevykdė ir dėl to prieš šeimos interneto prieigą kibernetinės atakos tik intensyvėjo, buvo apsispręsta kreiptis į teisėsaugą.

Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai šiomis dienomis ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto poveikio informacinei sistemai jau baigė. Priimtas sprendimas ikiteisminį tyrimą nutraukti ir įtariamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti, nes šiaulietis sutiko su juo taikytis, kadangi turtinė žala padaryta nebuvo, o moralinės žalos nukentėjusysis nevertino. Prokuroras kreipėsi į Šiaulių apylinkės teismą, kad šis patvirtintų jo nutarimą. Tačiau, jei per vienus metus po atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės alytiškis padarys naują tyčinę nusikalstamą veiką, sprendimas atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės nustos galioti, pabrėžiama Šiaulių apskrities policijos pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių