Ugniagesiai: gaisras Traksėdžių durpyne greičiausiai bus gesinamas visą naktį

Penktadienio popietę kilęs gaisras Traksėdžių durpyne greičiausiai bus gesinamas visą naktį, teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistai.

„Greičiausiai taip. Vyksta darbai – durpės taip greitai neužsigesina. Ryte planuoja keistis ugniagesiai – atvažiuoja kita pamaina. Maitinimas ugniagesiams tiekiamas, vanduo tiekiamas“, – BNS sakė Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas Saulius Raščevskis.

Šiuo metu gaisrą gesina daugiau nei 10 ugniagesių autocisternų ir apie 40 ugniagesių, taip pat durpyną valdančios įmonės technika.

„Klaipėdos, Šiaulių, Gargždų, Kretingos, Šilutės, Tauragės, Palangos ugniagesiai, savivaldybių dar ugniagesiai – iš daug kur jų atvyko, taip pat ir įmonės, kuriai priklauso durpynas, technika“, – teigė specialistas.

Penktadienio vakarą prie gesinimo darbų prisijungė ir Latvijos kariuomenės sraigtasparnis Mi-8 su gaisro gesinimo įranga. Pagalba skirta tarpininkaujant Lietuvos krašto apsaugos ir Latvijos gynybos ministerijoms.

Prie gaisro gesinimo penktadienio vakarą prisijungs ir Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis.

„Bus du sraigtasparniai – vienas latvių sraigtasparnis gesina ir Lietuvos kariuomenės skrenda“, – sakė S. Raščevskis

Kol kas apie gaisro lokalizavimą žinių nėra – ugnis liepsnoja tame pačiame 12 hektarų plote. Įvykio vietoje budi medikai ir policijos pareigūnai.

Degantis durpynas yra eksploatuojamoji unikalios Nemuno deltos regioniniam parkui priklausančios Aukštumalos pelkės dalis. Ši aukštapelkė yra viena didžiausių Lietuvoje.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dūmai tiesioginio pavojaus gyventojams nekelia

Pranešimas apie gaisrą Šyšgirių kaimo durpyne gautas 13.13 valandą.

Per gaisrą jau sudegė du įmonei priklausantys traktoriai.

Įvykio vietoje dirba apie dešimt ugniagesių autocisternų.

Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis sako, kad miesto dūmai dar nepasiekė, šiek tiek jaučiamas degėsių kvapas.

„Šiuo metu žmonėms pranešta, kad yra kilęs gaisras, jiems rekomenduojama vengti būti lauke“, – BNS penktadienį sakė meras.

Kintų seniūnas Antanas Kližentis kalbėdamas su BNS anksčiau minėjo, jog durpynas tiesioginio pavojaus gyventojams nekelia, nes yra nuošalioje vietoje atokiai nuo gyvenviečių.

Tačiau jeigu kita kryptimi pasisuktų vėjas, tiršti dūmai pasiektų arčiausiai durpyno esančius kaimus ir Šilutę.

„Šilutę dabar aplenkia šonu. Šoniniai kaimai kažkiek gali gauti, o jeigu pasisuktų vakaris vėjas, Šilutės miestas būtų uždūmintas“, – sakė jis.

Pasak seniūno, gaisras šiame durpyne yra kilęs prieš daugiau kaip dešimtmetį. Tuomet ilgai trukusio gaisro metu vėjas keitė kryptį, todėl gyventojai būdavo įspėjami užsisandarinti namus.

„Šleifas buvo labai sunkus, kvėpuoti, kai jis eina – praktiškai neįmanoma“, – sakė A. Kližentis.

Durpynas – unikalios Aukštumalos pelkės dalis

Degantis durpynas yra eksploatuojamoji Aukštumalos pelkės dalis. Pasak Nemuno deltos regioninio parko vadovo Žilvino Čėsnos, jeigu ugnis pasiektų aukštapelkę, nuostolius patirtų tiek augmenija, tiek gyvūnija.

„Tai viena didžiausių aukštapelkių Lietuvoje, garsi visame pasaulyje kaip pelkėtyros mokslo atsiradimo vieta. Pelkė išskirtinė savo rūšimis: čia yra į Raudonąją knygą įrašyta tyrulinė erika, patys kiminai (reti augalai) yra labai svarbus dalykas“, – BNS sakė Ž. Čėsna.

Anot jo, kol kas grėsmės aukštapelkei nėra, nes gaisras yra rytiniame pakraštyje ir kol kas pučia priešingos krypties vėjas.

„Tikimės, kad ugnis nepasieks mūsų draustinio. Tikimės, kad nebus 2011 metų scenarijaus. Gaila, kad apskritai kilo gaisras, tikimės, kad žala nebus didelė“, – teigė parko vadovas.

Pasak Ž. Čėsnos, aukštapelkė kartu su eksploatuojama dalimi užima maždaug 2 tūkst. hektarų plotą. Aukštapelkėje ir apypelkio miškuose aptikta 175 aukštesniųjų augalų rūšys, iš kurių net penkios įtrauktos į Lietuvos Raudonąją knygą.

Pelkėje yra aptiktos 78 vabzdžių, šešios varliagyvių, penkios roplių faunos rūšys. Paukščių (veisimosi metu) stebėta 88 rūšys, iš jų 17 įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą. Taip pat 17 rūšių įtrauktos į ES Paukščių apsaugos direktyvą. Žinduolių - 26 rūšys. Į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktos keturios rūšys. Į ES Buveinių apsaugos direktyvos įvairius priedus įtraukta 10 rūšių.

Aukštumalos pelkė yra retai lankoma žmonių, todėl kai kuriems gyvūnams ji yra svarbi kaip poilsio bei maitinimosi vieta.

Per 2011 metais Traksėdžių durpyne kilusį gaisrą buvo sunaikinta Aukštumalos pelkės ekosistema. Buvo nuniokotas kelių šimtų hektarų plotas. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
rusai puola!

Oi kaip lengva

Oi  kaip lengva  portretas
Runkelius valdyt , viskas dega kaltu nera

Klaipėda

Klaipėda portretas
anksciau tie durpynai degdavo kiekvienais metais ir tik pavasari uzgesdavo, tai ir dabar tas pats kol pats neuzges neuzgesinsi.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių