Kodėl randama vis daugiau sprogmenų?

Visa Lietuva daugiau ar mažiau yra užteršta sprogmenimis, o tai, kad jų randama vis dažniau, lemia gerėjanti ekonominė situacija. Taip sako Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado pavaduotojas Kazimiras Bogdanas.

Specialistas pasakoja, kad paprastai per operaciją neutralizuojami keli standartiniai sprogmenys, tačiau pasitaiko situacijų, kai aptinkami dideli arsenalai ir net keli šimtai standartinių sprogmenų.

„Kartais aptinkame ir vieną sprogmenį, bet tai būna 250 kg svorio aviacinė bomba. Aleksote buvo rasta tokia bomba, o jos nukenksminimui evakuotas visas gyvenamasis rajonas“, – kalba K. Bogdanas. Pasak jo, kiekviena situacija ir operacija yra individuali, todėl kiekvieną kartą išminuotojams tenka elgtis skirtingai.

„Tačiau turime visas galimybes sėkmingai ir saugiai neutralizuoti rastus sprogmenis. Mūsų specialistai turi visą reikiamą įrangą ir žinių įgytų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse“, – tvirtina Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado pavaduotojas.

Anot jo, visa Lietuva yra daugiau ar mažiau užteršta sprogmenimis. „Labiausiai mus pasiekia XX a. palikimas. Pirmojo pasaulinio karo sprogmenų ypatingai daug randama Kaune, Šiauliuose, Ukmergėje. Antrojo pasaulinio karo sprogmenų – ties buvusiais Rytprūsiais, kur vyko pagrindiniai mūšiai“, – teigia K. Bogdanas.

Tai, kad sprogmenų randama dažniau, lemia kelios priežastys. Specialisto teigimu, svarbiausia jų – ekonomika. Ekonomikos atsigavimas dažnai susijęs su didesnių infrastruktūros projektų vykdymu. Žmonės statosi namus, daugiau aptinka ir sprogmenų.

„2008–2009 metais, kai buvo įsismarkavusi krizė, per metus aptikdavome iki 750 standartinių sprogmenų. Šiemet, iki rugpjūčio pabaigos, jau esame aptikę 1000 sprogmenų, ir tai dar ne pabaiga“, – tvirtina Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado pavaduotojas.

Vykdomi ir planiniai išminavimo darbai, per kuriuos išvalomos numatytos teritorijos. Šiemet išvalytos teritorijos Šakių, Radviliškio rajone, Pabradės poligone. Dar laukia Kaišiadorių rajonas bei tarptautinio oro uosto apylinkės. „Lietuvoje tikrai yra nemažai ką nuveikti“, – sako išminavimo darbų žinovas.

Pasak jo, pastaruoju metu žmonės tinkamai elgiasi su sprogmenimis ir be reikalo nerizikuoja. „Pirmiausia, sprogmens negalima liesti. Būtina informuoti policiją ir tiksliai nurodyti, kur ir kokiomis aplinkybėmis sprogmuo buvo rastas“, – pažymi Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado pavaduotojas K. Bogdanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

luobele

luobele portretas
man atrodo, kad didziausia bomba bus,kai paaiskes kad ''gerejanti ekonomine padetis'' yra-LIETUVOS GALAS!pagrindine valstybes dalis su vaikais jau uzsienyje ir jie negris.o vaikai musu ateitis! kokia dabar turim ateiti?prasirukiusius,prasigerusius ,zudancius paauglius?mokinius, kurie baigia mokykla su trecioko ziniomis ir turi vienintle svajone isitaisyt uzsienyje?seimo patriotai kurs ateiti?jie jau suvare zmones i skurda...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių