Dėl srutų šulinyje paskendusių trijų vyrų – ikiteisminis tyrimas

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo, kuomet Šakių rajone, fermos srutų šulinyje, paskendo trys vyrai.

Pirmadienį 11.45 val. ugniagesiai gavo pranešimą, kad Plokščių seniūnijoje, Panykių kaimo fermų teritorijoje srutų šulinyje nuskendo trys žmonės.

„Pirminiais duomenimis, visi dirbo toje įmonėje, fermoje, kaime, jie kažką tvarkė, vienas elektrikas ir du darbuotojai“, – BNS sakė Marijampolės apskrities policijos atstovas Renatas Siaurusaitis.

Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai iš maždaug 6 metrų gylio srutų šulinio ištraukė trijų vyrų kūnus.

Policijos duomenimis, paskendo 1976, 1997 ir 1965 metais gimę vyrai.

Pirminiais duomenimis, šulinyje buvo demontuojamas sugedęs siurblys.

Į įvykio vietą buvo atvykę greitosios pagalbos medikai, policijos pareigūnai, darbų saugos specialistai. Įvykio aplinkybės tiriamos.

Tirs ir Valstybinė darbo inspekcija

Valstybinėje darbo inspekcijoje sudaryta komisija tirs trijų vyrų žūtį.

Valstybinė darbo inspekcija antradienį paskelbtame pranešime teigia, kad nelaimingų atsitikimų darbe skaičius sparčiai auga. 2021 metų pirmo pusmečio nelaimingų atsitikimų darbe, ypač žemės ūkyje, yra gerokai daugiau negu 2020 metais.

VDI šiemet per pusmetį buvo gauta 20 pranešimų, pirminiais duomenimis, apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 66 pranešimus apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.

2020 metais per tokį pat laikotarpį buvo gauta 15 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 55 kiti pranešimai.

„Neramu matyti augančius nelaimingų atsitikimų darbe skaičius. Po ilgo karantininių prastovų laiko į darbą grįžtantys darbuotojai galbūt yra praradę budrumą ir įgūdžius, todėl darbų vadovai turi ypatingai atsakingai priminti saugos taisykles, instruktuoti darbuotojus ir dar kartą atidžiai patikrinti, ar visi yra aprūpinti reikalingomis saugos priemonėmis. Primenu, kad būtent darbdavys yra atsakingas už darbuotojų saugumą darbo metu“, – pranešime teigė Lietuvos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Tiriant nelaimingų atsitikimų priežastis nustatyta, kad didžiąją dalį mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių per šiemet per  pusmetį, sąlygojo darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai, nepakankama darbuotojų saugos ir sveikatos vidinė kontrolė, netinkamas darbų organizavimas.

Beveik ketvirtadalis nelaimingų atsitikimų darbe įvyko, kai atlikdami darbus darbuotojai nesilaikė jiems privalomų vykdyti saugaus darbo instrukcijų ir taip rizikavo savo sveikata ar gyvybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių