COVID-19 pakeitė ir ugniagesių įprastą darbą: į pagalbą – su apsauginiais kostiumais

  • Teksto dydis:

Pagalba koronaviruso pandemijos metu – išbandymas ir ugniagesiams. Nuo praėjusių metų kovo 16 dienos, kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, ugniagesiai 1980 kartų teikė pagalbą greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, iš jų 719 kartų jie padėjo medikams išnešti ar užnešti sunkiasvorius ligonius, pranešė Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

„Įprastas gelbėjimo darbas – stabilizuoti ligonį neštuvuose ir nunešti iki greitosios medicinos pagalbos automobilio, prasidėjus koronaviruso pandemijai, tapo šiek tiek sudėtingesnis, nes dabar ugniagesiai privalo kruopščiai pasirengti šiai operacijai, kadangi ne visada yra žinoma, ar ligonis neserga COVID-19 liga“, – sako Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos, kuri Vilniuje atlieka šiuos gelbėjimo darbus, viršininkas Giedrius Ruočkus.

Atlikdami šiuos gelbėjimo darbus ugniagesiai naudoja specialias apsaugos priemones. Jau prieš išvykdami jie apsirengia vienkartinius apsauginius kostiumus, užsideda respiratorius, pirštines, antbačius ir kitas apsaugos priemones.

Pasak G. Ruočkaus, per kiekvieną budėjimą pas tokius ligonius jiems tenka vykti po vieną du kartus. „Tai sudaro nemažą dalį visų iškvietimų ir jų skaičius didėja ar mažėja paprastai pagal sergamumo COVID-19 statistiką", – sako jis.

Kad užkratas nebūtų atvežtas į padalinį, po gelbėjimo operacijos ugniagesiai įvykio vietoje nusirengia pagal tam tikrą eiliškumą, sudeda vienkartines apsaugos priemones ir vienkartinius kostiumus į specialius maišus ir atiduoda medikams. Įvykio vietoje jie taip pat  dezinfekuoja ir naudotus neštuvus, o grįžę į komandą dar kartą dezinfekuoja visas priemones.

Kad vienišus nevaikštančius sunkius ligonius galėtų apžiūrėti medikai, neretai ugniagesiams gelbėtojams tenka parankinėmis priemonėmis atidaryti duris, statyti kopėčias ir lipti per balkonus ar laužtuvu atidarinėti langus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių