Kol dar yra, skubėkite į miškus ir rinkite rudmėses, dar kitaip vadinamas ruduokėmis. Tai mažai įvertintas miško delikatesas, kuriuo galėsite mėgautis kone veltui. Valgant svieste keptus šiuos grybus, galima liežuvį praryti.
Neretas klaipėdietis žino, kaip jas kepti. O tiems, kuriems tai naujiena, "Kokteilis" mielai pataria: nuplautas rudmėses pabarstykite pipirais ir druska, sudėkite į įkaitintą sviestą ir kepkite pavartydami ant nedidelės ugnies 15–20 min. Vienam litrui rudmėsių iškepti reikia apie 200 g sviesto. Valgykite su virtomis bulvėmis.
Rudmėsių miške dar galite rasti ir dabar – jos auga net po rudens šalnų. Bėda ta, kad šie grybai labai dažnai būna sukirmiję, tačiau kuo arčiau žiemos, tuo jų būna daugiau sveikų.
Rudmėsių kepurėlės užauga iki 5–12 (net 17) cm skersmens, būna įdubusios, nulinkusiais kraštais, raudonos, bet oranžinio atspalvio, su keliomis 1–3 mm pločio koncentrinėmis zonomis.
Skaičiuojantiesiems kalorijas
Džiovintų baravykų sultinys triskart kaloringesnis nei mėsos. Švieži jauni grybai kaloringesni už marinuotus ar raugintus, o vertingiausios – jų kepurėlės.
Savaitės patiekalas
Iki savaitgalio arba per išeigines dienas išsikepkite dzūkiškų kotletų.
Iš kur nors gaukite 500 g bulvių, 100 g pieno, 250 g virtų grybų, 3 šaukštus smulkiai pjaustytų petražolių, druskos.
Bulves sutarkuokite ir nusunkite. Tarkius užpilkite verdančiu pienu ir išmaišykite. Grybus susmulkinkite, sumaišykite su tarkiais, įberkite petražolių, druskos. Suformuokite apvalius kukulius ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite 10–15 min. Kukulius išgriebkite ir užpilkite paspirgintais lašinukais arba grietine.
Naujausi komentarai