Moterį elektriniu paspirtuku sužalojusiai merginai – laisvės apribojimas ir bauda

  • Teksto dydis:

Gruodžio 12-ąją Klaipėdos apygardos teismas priėmė nutartį, kuria atmetė dvidešimtmetės apeliacinį skundą dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio, kuriuo ji pripažinta kalta elektriniu paspirtuku sužalojusi senyvo amžiaus moterį. 

Apylinkės teismas paskyrė merginai laisvės apribojimo vieneriems metams bausmę, įpareigodamas keturis mėnesius dalyvauti elgesio pataisos programoje ir per vieną mėnesį nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos atlyginti nukentėjusiajai nusikalstama veika padarytą 80 Eur turtinę žalą. Pirmosios instancijos teismas taip pat priteisė iš nuteistosios nukentėjusiajai 2500 Eur neturtinės žalos atlyginimą. 

Mergina prašė panaikinti nuosprendį ir ją išteisinti, tačiau Apygardos teismas atmetė merginos argumentus ir konstatavo, jog prioritetas nagrinėjamu atveju teiktinas nesuinteresuotos bylos baigtimi įvykį mačiusios liudytojos parodymams, kurie, be kita ko, atitinka ir nuteistosios bei su ja kartu važiavusio sugyventinio parodymus.

Teismas pažymėjo, kad būtent nuteistosios ir jos sugyventinio parodymai nėra patvirtinti kitais baudžiamojoje byloje surinktais įrodymais. Nagrinėjamu atveju teisiškai nereikšminga pripažinta aplinkybė, ar merginos vairuotas elektrinis paspirtukas kliudė nukentėjusiosios vairuoto dviračio priekinį ar galinį ratą, ar vairą. Teisiškai reikšminga aplinkybė yra ta, kuri – kaltinamoji ar nukentėjusioji – padarė Kelių eismo taisyklių, taikomų dviračiams, pažeidimus, lėmusius apeliantės ir nukentėjusiosios vairuotų priemonių susidūrimą.

Apeliacinės instancijos teismas nustatė, jog tiek mergina, tiek nukentėjusioji turėjo vadovautis dviračių vairuotojams keliamais reikalavimais, nes abiejų vairuotos priemonės yra dviračiai: paspirtuko vairuotoja turėjo pareigą, vadovaudamasi Kelių eismo taisyklių reikalavimais, nukentėjusiąją su elektriniu paspirtuku apvažiuoti ne iš dešinės, o iš kairės pusės. Kadangi mergina pasirinko kliūtį apvažiuoti iš dešinės pusės, ji turėjo įvertinti ir tikimybę, jog dviračiu važiuojanti nukentėjusioji gali bet kuriuo momentu sustoti arba pasukti dviračio vairą dešinės eismo juostos pusėn.

Teisėjų kolegija sprendė, jog nuteistoji suvokė lenkimo manevro iš dešinės pusės pavojingumą, nes duodama parodymus baudžiamojoje byloje ji paaiškino, jog nukentėjusiąją lenkė iš dešinės pusės, kadangi ji važiavo tako viduriu, o mergina nenorėjo sukti ten, kur vaikšto žmonės, ir nežinojo, kad lenkimo manevrą reikia atlikti iš kairės. Paspirtuko vairuotoja pasirinko rizikingą būdą apvažiuoti nukentėjusiąją vietoj to, kad sustotų su elektriniu paspirtuku ir išvengtų susidūrimo tiek su nukentėjusiosios vairuojamu dviračiu, tiek su tuo metu kelyje buvusiais pėsčiaisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
teko pabuvoti londone ir atkreipiau dėmesį, kad ten paspirtukų NĖRA ! Paklausiau "vietinio" lietuvio, kodėl paspirtukai čia nepopuliarūs. Atsakymas nustebino : jų buvo atsiradę, ir daug, bet po tų "nelaimingų atsitikimų" buvo uždrausta mieste važinėti paspirtukais. Ir jų neliko ?! Komentatoriau "pensininke" , tai kur ir kokia ta Jūsų įsivaizduojama policinė represinė valstybė ?

Tika

Tika portretas
bet rimtai atrodo jau padarytas toks nusikaltimas, kad baisu. Ir kas per eismo taisyklės? Ar dviratininkai ir paspirtukininkai jas laiko? Gal jau ir pažymėjimai privalomi? Kas čia per kliedesiai. Jeigu privalomos kažkokios taisyklės, vadinasi ir pažymėjimai turi būti išduodami, kad žinai, moki važiuoti ir pan. O dabar susidūrė dviratis su paspirtukų ir jau toks nusikaltimas, kad net laisvės apribojimas gresia.

pensininkas

pensininkas portretas
Pezalus rašote ir tiriate, iš nelaimingo atsitikimo padarėte "nusikalstamą veiką", atsipeikėkit, kur Jūs einate, iki ko nusiritote.Tai įrodo, kad kuriama represinė policinė valstybė. Vietoje neblaivus, rašote, gėrė viešoje vietoje, negi nebeskiriate sąvokų?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių