Klaipėdiečio atgaila išgelbėjo nuo įkalinimo

Klaipėdiečio nuotykiai Londone ir tėvynėje baigėsi baudžiamąja byla bei nuosprendžiu, kuris buvo švelnesnis nei galima buvo tikėtis vien dėl nuoširdaus kaltininko apgailestavimo.

Klaipėdiečio nuotykiai Londone ir tėvynėje baigėsi baudžiamąja byla bei nuosprendžiu, kuris buvo švelnesnis nei galima buvo tikėtis vien dėl nuoširdaus kaltininko apgailestavimo.

34 metų Edgaras Čėsna bet kuriam lietuvaičiui galėtų papasakoti savo istoriją, tarsi pamokymą, kaip nereikia elgtis. Šis klaipėdietis Klaipėdos miesto apylinkės teisme išklausė nuosprendį už dokumento klastojimą bei klastotės panaudojimą.

Jo istorija visiškai paprasta ir galbūt net tipiška. Bene prie šešerius ar septynerius metus vyras įkliuvo Lietuvos policininkams vairuodamas neblaivus ir 18-ai mėnesių prarado vairuotojo pažymėjimą.

Tuo metu E.Čėsna uždarbiavo Londone, tad vairuotojo pažymėjimas jam buvo labai reikalingas, laukti vyras buvo nenusiteikęs.

Kaip vėliau pats papasakojo, vieną dieną Londono metro stotelėje jis sutiko žmogų, kuris moka meistriškai suklastoti dokumentus. Klaipėdietis padavė jam savo nuotrauką, užrašė asmens duomenis ir paprašė pagaminti fiktyvų pažymėjimą.

Netrukus E.Čėsna jau naudojosi netikru dokumentu. Keisčiausia, kad be jokių problemų taip jis važinėjo iki pat praėjusių metų vasaros.

Vieną vėlyvą rugpjūčio vakarą Klaipėdoje, Laukininkų gatvės pradžioje, "Seat Alhambra", vairuojamą šio vyro, sustabdė Kelių policijos ekipažas.

Patikrinę dokumentus pareigūnai atkreipė dėmesį į pateiktą vairuotojo pažymėjimą. Kad tai suklastotas dokumentas, neneigė ir automobilio savininkas.

Dokumento klastojimas, jo gabenimas bei panaudojimas yra apysunkis nusikaltimas, už kurį Baudžiamasis kodeksas numato tik laisvės atėmimo bausmę.

E.Čėsna buvo nuoširdus, neslėpė aplinkybių, kuriomis prarado savo vairuotojo pažymėjimą bei įgijo klastotę. Nuoširdus prisipažinimas bei apgailestavimas dėl savo veiksmų leido teisėjai išnagrinėti bylą pagreitintai ir skirti trečdaliu švelnesnę bausmę.

Nuosprendį paskelbusi teisėja argumentavo, kad vadovaujantis protingumo kriterijais nepasiuntė anksčiau įstatymams nenusižengusio vyro už grotų.

E.Čėsnai aštuoniems mėnesiams apribota laisvė – jei tai netrukdys jo darbui, nuo 22 iki 6 val. jis privalės būti namuose.

Be to, vyras turės 100 valandų neatlygintinai dirbti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių