Įmonių pinigų tyko užsienio apgavikai

Sukčiai užsienyje taikosi į lietuviškų bendrovių sąskaitas ir mulkina buhalterius įmonės vadovo vardu siunčiamais laiškais.

Viršininkas: perveskite pinigus

Lietuviai jau yra nudegę nuo įvairiausių apgavikų, tačiau norinčiųjų pasipelnyti svetima sąskaita ne mažėja, o daugėja, todėl sukčių išmonė tik didėja.

Užsienyje gyvenantys nusikaltėliai nusprendė praturtėti apgaudami vieną uostamiesčio bendrovę.

Vienos įmonės padalinio, esančio Klaipėdoje, buhalterė viduryje darbo dienos gavo bendrovės generalinio direktoriaus pasirašytą elektroninį laišką.

Laiškas atrodė panašus į tikrą, nes buvo sukurtas taip, kad gavėjas matė tikrai egzistuojantį viršininko elektroninio pašto adresą.

Buhalterei buvo nurodyta kuo greičiau padaryti tarptautinį pervedimą į Jungtinę Karalystę. Tai esąs užmokestis už konsultacijos paslaugas. Įmonės vadovas prašė informuoti, ko reikia, kad pinigai butu pervesti nedelsiant.

Įtarimų pasėjo klaida varde

Laiško gavėja matė ne tik teisingai nurodytą viršininko vardą, pavardę, bet ir įmonės centrinės būstinės adresą.

Tačiau vienas dalykas privertė buhalterę suabejoti laiško tikrumu – lietuviškas moters vardas "Daiva" buvo parašytas angliška maniera – Diva. Panašu, kad siuntėjo kompiuteris jį ištaisė automatiškai.

Norėdami daugiau sužinoti apie apgavikus, įmonės darbuotojai neišsidavė supratę suktybę ir atsakė į laišką.

Paspaudus klavišą "Atsakyti", vietoje tikro bendrovės vadovo adreso iššoko nematytas adresas president@presidentsandceo.info. Tai tik patvirtino spėjimus, kad bendraujama su apgavikais.

Netrukus atskriejo dar vienas laiškas, kuriame nurodyta, jog kaip galima greičiau reikia pervesti 9.895,15 euro per Barcklays banką.

Menamas vadovas prašė kaip galima greičiau pervesti pinigus ir informuoti jį elektroniniu laišku, kada tai bus padaryta.

Vos po kelių akimirkų atėjo dar vienas laiškas, kuriame reikalaujama pinigus siųsti kaip labai skubų pavedimą. Antrasis ir trečiasis laiškai atsiųsti iš ceo@ceosn.info adreso.

Visiškai nesunku buvo sužinoti, kad abiejų šių adresų IP – tas pats, adresas sukurtas vos prieš kelias dienas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Iš jo panašūs laiškai gali būti siunčiami dar bent šimtu skirtingų adresų.

Pasirodo, tai labai paplitęs nusikaltimas, vadinamas socialine inžinerija. Sukčius visame pasaulyje bando susekti Europolo bei Interpolo specialistai.

Buhalteriai susipranta per vėlai

Klaipėdos apskrityje panašių laiškų sulaukė jau daugybė buhalterių.

Daugelis iškart supranta, kad juos bandoma apgauti, tačiau būta ir nukentėjusiųjų.

Vienos įmonės finansininkė pervedė sukčiams 215 tūkst. eurų, tačiau spėta laiku sustabdyti pinigų judėjimą, tad sukčiai tąkart nepasipelnė.

Kitos įmonės finansininkė pervedė 150 tūkst. eurų. Pareigūnams pavyko sustabdyti pinigų pervedimo procesą, todėl apgavikai gavo tik kiek daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Dažniausiai įmonės vadovo vardu siunčiamuose laiškuose meluojama, kad pasikeitė įmonės partnerių banko sąskaitos ir būtina su jais kaip galima greičiau atsiskaityti.

Uostamiestyje šiuos nusikaltimus tiria ir nukentėjusiesiems bando padėti Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai. Pasak jų, iš nukentėjusiųjų sąskaitų pinigai keliauja per daugybės Europos ir kitų žemynų valstybių bankus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaune

kaune portretas
...lygiai tas pat nutiko ir simfoninio orkestro buhalterei - irgi gavo "vadovo" nurodymą...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių