Vidaus vandenyse numatoma pokyčių

Vidaus vandens kelių direkciją verčiant į valstybės valdomą akcinę bendrovę, tvarkomi ir dalies vidaus vandenų kelių dokumentai.

Pertvarkoma sistema

Naujoje akcinėje bendrovėje valstybei priklausys 100 proc. jos akcijų, kurių vertė – 12 mln. 630 tūkst. 306 eurai. Jas valdys Susisiekimo ministerija.

Akcionavimo procese keičiasi pačios bendrovės statusas. Ji jau nebegalės vykdyti vidaus vandenyse valstybės funkcijų, o turės atlikti tik ūkinę veiklą – vidaus vandens kelių priežiūrą.

Vidaus vandens kelių direkcijos pertvarkymas į valstybės valdomą akcinę bendrovę startuos liepos 1 d.

Taip pat vyksta su vidaus vandenų pramogine laivyba susiję pokyčiai.

Pakoreguota pramoginių laivų laivavedžius rengiančių mokymo įstaigų akreditavimo tvarka. Nustatytas reikalaujamų pateikti dokumentų paketas. Privaloma pateikti ir parengtas mokymo programas, mokymo treniruoklių sąrašą.

Numatyti reikalavimai asmenims, kurie nori mokytis valdyti pramoginius laivus. Tai reiškia, kad mokymo tvarka yra griežtinama.

Vidaus vandens kelių direkcija gaus valdyti daugiau valstybinės reikšmės vidaus vandens kelių.

Lauks valdymo pokyčiai

Ruošiamasi akcionuoti ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją. Šis procesas turėtų įvykti nuo 2023 m. sausio 1 d.

Koreguojamos kai kurios funkcijos, kurios buvo susijusios su ankstesne jų veikla.

Keičiamos Lietuvos vidaus vandenų transporto priemonių avarijų ir incidentų tyrimo taisyklės.

Iki šiol įvykius Lietuvos vidaus vandenyse tyrė Valstybinė vidaus vandenų laivybos inspekcija. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatorijoje tyrimus vykdė Uosto kapitono tarnyba. Teritoriniuose jūros vandenyse tai darė Lietuvos saugios laivybos administracija.

Dabar numatyta, kad visus tyrimus perims Lietuvos saugios laivybos administracija. Jai bus perduotos ir tos valstybės funkcijos, kurias vidaus vandenyse ar uoste vykdė Vidaus vandens kelių direkcija ar Uosto direkcija kaip valstybės atstovės.

Daugės vandens kelių

Tapusi valstybės akcine bendrove, Vidaus vandens kelių direkcija toliau rūpinsis vidaus vandens kelių priežiūra.

Kaip tik rengiamas dokumentas, kuris statusą pakeitusiai Vidaus vandens kelių direkcijai perduos toliau eksploatuoti visus vandens kelius. Akcine bendrove tapusi Vidaus vandens kelių direkcija nuo liepos 1 d. paskiriama valstybinės reikšmės vidaus vandens kelių valdytoja.

Vidaus vandens kelių direkcija gaus valdyti daugiau valstybinės reikšmės vidaus vandens kelių.

Į sąrašą įtraukiamas 7,3 km ilgio ruožas Kuršių mariose iš Drevernos iki Juodkrantės. Šioje vandens kelio atkarpoje įpareigojama palaikyti nuolatinį 1,2 m gylį.

Jau anksčiau į valstybės vidaus vandens kelių sąrašą buvo įtrauktas Kuršių marių vandens kelias Dreverna–Ventė. Jo ilgis – 19,7 km, palaikomas gylis – vienas metras.

Po šio pakeitimo valstybinės reikšmės vidaus vandens keliai sudarys 884,4 km.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Dabar gyvuos tarpininkai, kurie už 700 eurų laivavedžių teises atveš iš Lenkijos. Greitai SM sprendžia problemas.

Cha

Cha portretas
Esme kad buvusi valstybine dabar taps uabine ir kainos viskam kils keturgubai arba desimteriopai kad vyriausybe susigrazintu prarastas iplaukas per PVM

Komentaras

Komentaras portretas
Lietuvos saugios laivybos administracija jau daug metų nebeegzistuoja - ją pakeitė dar labiau biurokratinė Transporto saugos administracija. Korespondentas tikrai nesusipažinęs su tema...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių