Vasaros stovykla vaikams – ant jūros bangų

Jaunieji bangų gaudytojai jau nekantrauja – mėnesio gale prasideda kasmetė banglenčių stovykla. Vaikai penkių dienų stovykloje geriau pažįsta jūrą ir išmoksta joje saugiai elgtis. Tačiau smagiausia – banglenčių pamokos vandenyje.

Išbando įvairius dalykus

Jau penkerius metus organizuojamoje stovykloje 10–18 m. vaikai išbando ir riedlentes.

„Jas penkiasdešimtaisiais sukūrė banglentininkai. Kalifornijoje geriausios bangos – iš ryto ir vakare. Kad būtų ką veikti dieną, prie lentų pritaisė ratukus. Taip kad riedlentės yra labai arti banglenčių“, – teigė stovyklos organizatorius, viešosios įstaigos „Banglentė“ direktorius Tomas Ūksas.

Stovyklautojai taip pat naudojasi irklentėmis.

„Irklentės priskiriamos atskiram sportui, tačiau jos reikalingos ir balanso, stovėsenos treniruotėms. Irklentė – platesnė, patogesnė, ji šiek tiek storesnė ir geriau laikosi vandens paviršiuje. Ji leidžia net neįgijus greičio atsistoti ir balansuoti. Banglentei jau reikalinga banga – jeigu atsistosi lygiame vandenyje, ji pradės grimzti“, – skirtumus paaiškino banglentininkas.

Gelbėtojų pamokos

Stovykloje vaikai daug sužino ir apie pačią jūrą.

„Kaip susidaro srovės, kaip jas atpažinti. Ką patekus į srovę daryti pačiam ar kitam žmogui. Einame konsultuotis pas gelbėtojus. Jie veda pamokėles apie bangas, kaip gelbėjama, kodėl ir kur dažniausiai skęstama“, – pasakojo viešosios įstaigos vadovas.

Baltijos jūra – puiki vaikų treniruotėms. Bangos mažesnės nei vandenynuose, srovės – aiškesnės. Tačiau Klaipėdos paplūdimiuose nenuobodžiauja ir patyrę banglentininkai.

„Havajuose, Kalifornijoje tikrai ne kiekvieną dieną kyla idealios bangos. Nelabai mes čia kuo atsiliekame. Tik gal rečiau būna labai gerų bangų. Daugiau lygaus vandens“, – teigė „Banglentės“ direktorius.

Sportas – visiems

Susidraugauti su jūra ir banglentėmis niekada nevėlu, tačiau kuo anksčiau pradėsi, tuo geriau seksis.

„Banglenčių sportas jaunimui daug paprastesnis. 10–12 m. vaikai šiais laikais jau gana stiprūs. Vienas mūsų stovyklautojas trylikametis – jau geriausias jaunimo banglentininkas Baltijos šalyse“, – teigė T.Ūksas.

Į banglenčių stovyklą priimami ne tik patyrę vaikai, bet ir niekada nebandę vandens sporto.

Rankšluostis ir maudymosi kostiumas – viskas, ko jiems reikia. Tiesa, geras fizinis pasiruošimas stovyklautojams taip pat praverčia.

„Turi būti sportiškas. Kad nepradėtumei sportuoti tik prasidėjus banglenčių stovyklai. Kuo geresnė koordinacija, lankstumas, ištvermė – tuo lengviau bus išmokti. Bet dauguma vaikų tuo nesiskundžia“, – teigė stovyklas organizuojančios įmonės vadovas.

Penkių dienų stovykla nuo ryto iki vakaro vienam vaikui kainuoja 170 eurų. Būsimus banglentininkus remia ir savivaldybė.

„Padeda atnaujinti įrangą, kostiumus, kad vaikai galėtų šiltai plaukioti. Pas mus Baltijoje vanduo vasarą vidutiniškai siekia apie 17 laipsnių. Be kostiumo išbūti vandenyje ilgiau nei valandą būtų sudėtinga“, – sakė pašnekovas.

Svarbiausia – emocijos

Įbridus į jūrą su banglente, gali užtrukti laukdamas tinkamos bangos. Į krantą skubėti nesinori ir dėl patiriamų emocijų.

Stovyklos organizatorius tikina, kad geriausias banglentininkas yra tas, kuriam vandenyje linksmiausia.

„Sunku papasakoti – kiekvienas patiria kitokius jausmus. Banglenčių sportas gana sudėtingas. Man patinka. Tobulėji visą gyvenimą. Naujas pasiekimas – vos ne kiekvieną dieną. Po kiekvienos treniruotės apima pasitenkinimo jausmas, džiaugsmas, kad kažkas vis geriau pavyksta“, – teigė banglentininkas.

Susidomėję vaikai banglenčių sportą gali išmėginti jau šią vasarą. Rugpjūtį stovykloje dar liko kelios laisvos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vita Fasler

Vita Fasler  portretas
Labai domina banglenciu stovykla 10 metu berniukui , rugpjucio pradzioje. Pagarbiai Benas &Vita
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių