Užfiksavo brakonierių pėdsakus: iš gamtos masiškai vagiamos orchidėjos

Orchidinių augalų tyrėjai skelbia pavojaus signalą. Vidurio Lietuvoje užfiksuoti piktybinių brakonierių pėdsakai – šimtais iškasami valstybės saugomi reti orchidiniai augalai. Biologas Mindaugas Ryla pranešė, kad naikinamos ištisos jų populiacijos. Kol kas į šių Lietuvos raudonosios knygos ir tarptautinių konvencijų saugomų augalų augavietes pajūryje piktavaliai esą dar neįsisuko.

"Dėmesio, žiurkė laive! Kažkas gerai pažįstantis augalus net jiems nežydint, žinantis, kur jų ieškoti, Lietuvoje iš gamtos vagia orchidėjas dideliais kiekiais, tikėtina – prekybai užsienyje. Jei pamatysite kur parduodant ar pas kažką auginant didelius kiekius laukinių gegužraibinių augalų – laukiu žinių", – savo feisbuko paskyroje įrašė orchidinių augalų tyrėjas M.Ryla.

Biologas dar pridūrė, jog tikimybė, kad, pavyzdžiui, tamsialapis skiautalūpis (Epipactis atrorubens) – gegužraibinių (Orchidaceae) šeimos daugiametis žolinis augalas, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, bus persodintas sėkmingai, yra labai labai maža.

"Augalai yra maitinami mikorizinių grybų, kurie tuo pačiu metu sudaro mikorizę su aplinkiniais medžiais. Iškasus grybo hifai sunyksta. Ir augalas per kelerius metus žūva, išskyrus atvejus, jei naujoje vietoje būna tinkamas grybas", – patikslino M.Ryla, užfiksavęs iškapstytas laukinių orchidėjų laukymes, kuriose šių augalų nebelikę, tik šviežiai iškastos duobutės.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis skubiai sureagavo į šiuos nerimą keliančius signalus, apžiūrėjo laukinių orchidėjų augimo vietas pajūryje ir aptiko tik kelias kažkieno neatsargiai numintas orchidėjas.

Anot gamtininko, vien mažojo anakamptčio – orchidinių šeimos augalo – gyvybės ritmas – nuo sėklos iki žydinčio augalo – užtrunka 4–5 metus.

Kitos orchidinių rūšys esą ir 10 metų gali vystytis po žeme.

"Tada ateina degradavęs išgama ir nukasa visus augalus augavietėje. Profesionalas, pažįstantis juos net iš lapų, jis nelaukia žydėjimo, nes žino augavietes. Todėl nuošalioje vietoje, gamtoje žmogus su kastuvu ir maišu turi kelti klausimų", – gamtos mylėtojus E.Paplauskis pakvietė nebūti abejingus ir pranešti apie įtartinus atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininke

pensininke portretas
Mano vaikysteje sie augalai augdavo pievose, musu sode, labai grazus, patikdavo ju spalva ir forma, nors nezinojome, kad tai laukines orchidejos, bet saugojom, nedraskem. Isnyko po sovietines melioracijos, isnaikintu sodybu, pievu. Ir nereikia rasyti tokiu kvailysciu; kaip tas sigis.

tam joo

tam joo portretas
atėjai ir čia šiktelt, ne į temą. Eik pas daktarus, durniau.

Sigis

Sigis portretas
Tokiu VATNYKU pilns miestuose. Stato automobilius ant saligatviu, trypia zaliaja veja. Tik VATNYKAI, ...VATNYKAI naikina LIETUVA
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių