Universiteto dėstytojas vakarais – taksistas

Klaipėdos universitete dėstantis mokslų daktaras geologas Jonas Šečkus per mėnesį uždirba 120 eurų. Kad galėtų išlaikyti šeimą, kurioje – du mažamečiai vaikai, vyras vakarais ir naktimis dirba taksistu. Kitos išeities kol kas jis sako nematąs.

Ir dėsto, ir uždarbiauja

38-erių J.Šečkus yra dažnas svečias uostamiestyje.

Geologijos mokslų daktaras ir savo srities profesionalas, puikiai mokantis keturias kalbas, Klaipėdos universitete būsimiems hidrologams dėsto du dalykus: jūrų ir vandenynų geologiją bei geochemiją.

Paprasčiau tariant, jaunuoliams pasakoja apie teršalus po žeme.

Taip pat Vytauto Didžiojo universitete dėsto technogeninę geochemiją.

J.Šečkaus gyvenimas nėra panašus į tradicinio pedagogo ir neretam lietuviui atima žadą.

Geologo kasdienybė šiandien atrodo maždaug taip: dienos metu jis ruošiasi paskaitoms, plaukia į mokslines ekspedicijas jūroje, o vakarais sėda prie automobilio vairo ir tampa taksistu.

Kaip pats pasakojo, dirba laisvu grafiku: turi pakankamai laiko hobiams ir užtektinai pinigų oriam gyvenimui.

"Dirbdamas taksistu nepersitempiu. Tinginio darbas, ne kitaip. Ir galvoti nieko nereikia, juolab kad nežinomas gatves parodo navigacinė sistema", – privalumus vardijo pašnekovas.

Laimingas žmogus

Galbūt "sistemos žmonėms" J.Šečkus pasirodys tikras keistuolis, tačiau jis pats situacijos nedramatizuoja. Priešingai – yra patenkintas šiuo savo sprendimu.

"Paprastai užsakymus priimu vakarais ir naktimis, dienos metu užsiimu akademine veikla. Klaipėdoje būnu paskutinę mėnesio savaitę, o Kaune dėstau tik pavasario semestre, todėl laiko viskam užtenka. Esu laimingas žmogus", – tarstelėjo jis.

Paklaustas, kiek uždirba universitete, vyras atskleidė apverktinus skaičius.

"Šiuo metu Klaipėdos universitete uždirbu 120 eurų, o pavasarį, kai dėstau dar ir Vytauto Didžiojo universitete, – 68 eurais daugiau. Esu įsitikinęs, kad net Albanijoje dėstytojai nesuka galvos dėl savo pajamų", – samprotavo lietuvis.

Akivaizdu, kad dėstymas – lektoriaus dovana valstybei, nes jau pirmąjį mėnesį pavežiojęs įvairaus kontingento žmones jis uždirbo penkiskart daugiau nei universitete.

Studijavo 12 metų

Pats J.Šečkus geologijos mokėsi dvylika metų. Iš pradžių Vilniaus universitete įgijo bakalauro, magistro, o vėliau ir mokslų daktaro laipsnį.

"Mano doktorantūros studijos buvo išskaidytos į dvi dalis, tačiau disertaciją apsigyniau Lietuvoje. Dvejus metus praleidau studijuodamas Vokietijoje, kartu pasinaudojau gera proga išmokti vokiečių kalbą", – prisiminė pašnekovas.

Vieša paslaptis, kad Klaipėdos universitete kai kurių sričių mokslininkų labai trūksta.

Kadangi geologija yra didžiausia J.Šečkaus aistra ir akademinis darbas jam patinka, priėmė pasiūlymą mokyti.

"Universitetui labai sunku prisišaukti žmonių, kurie dirbtų už tokį atlyginimą, o Kaune mane rekomendavo kaip neblogą specialistą. Kiekvienam dalykui turiu po 30 valandų gryno dėstymo per semestrą, taip pat dirbu su praktikantais. Su studentais tris dienas keliaujame aplink Lietuvą, aprodau jiems žymius geologinius objektus, papasakoju apskritai apie mūsų šalies geologiją ir panašiai", – apie mėgstamą darbą pasakojo pašnekovas.

Jis pripažįsta, kad dėstytojo duona, jei viską darai nuoširdžiai, nėra lengva. Esi nuolat stebimas, tave tikrina įvairios komisijos, patiri įtampą.

"Formalios valandos yra viena, tačiau ruošimasis paskaitoms – nenutrūkstamas procesas. Turiu ir bakalaurų studentų, reikia recenzuoti jų darbus. Be to, jei nori būti geras savo srityje, turi nuolat skaityti naujausią užsienio literatūrą", – pastebėjo J.Šečkus.

Pradėjo trūkti pinigų

Kad nedelsiant reikia susirasti naują pragyvenimo šaltinį, J.Šečkus pradėjo svarstyti prieš metus. Mat iki tol užsidirbdavo iš ES finansuojamo projekto.

"Ieškoti papildomos veiklos pradėjau praėjusių metų spalį. Kai baigėsi ilgalaikis europinis "projekčiukas", kuriame dalyvavau kaip geologas ir su pinigais, švelniai tariant, pasidarė striuka", – prisipažino pašnekovas.

Dviejų vaikų tėvas interneto socialiniame tinkle "Facebook" pasiskelbė apie savo gyvenimo pokyčius ir ėmėsi naujojo darbo. Netrukus vyras sulaukė stebėtino populiarumo.

Geologas-taksistas žmonėms pasirodė tikra egzotika. Kad J.Šečkus – neeilinis vairuotojas, klientai pastebi ir nieko apie jį nežinodami.

Dauguma būti vežami mokslininko pageidauja vien todėl, kad šis nestokoja gero humoro jausmo. Esą kelionė su geologu – labai įdomi, sužinai daug naujų dalykų.

Be to, kaip pastebi žmonės, jo automobilyje niekada neišgirsi rusiškos muzikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oba

oba portretas
Dėstytojo darbas Lietuvoje yra žemiau visko. Gražiosios mūsų visuomenės asocialioji dalis gauna didesnes socialines pašalpas, nei jaunas mokslininkas atlygį už darbą. Pilno etato neturi beveik niekas, darbo priemonės apverktino lygio, dviguba etato skaičiavimo sistema pirmaeilėms ir antraeilėms pareigoms, neretai atlyginimas neatitinkantis turimo mokslinio laipsnio, atlyginimų koeficientų "žirklės", kur neaišku, kodėl vieni gauna apatinę, o kiti viršutinę žirklių koeficiento reikšmę. O dar reikalavimai teikti mokslinę produkciją, kurios publikavimas ne tik, kad neatneša pajamų, bet ir autorius neretai turi už tai pats susimokėti. O dar reikalavimai dalyvauti konferencijose, seminaruose, ruošti paskaitas visuomenei ir aišku už dyką. Skaitytojai galvoja, kad tokia situacija, kai mokslininkas verčiasi per galvą dėl išgyvenimo yra gan juokinga, bet vien šiais metais jau palaidojome du pažįstamus ir gerbiamus kolegas nesulaukusius 60 metų. L. Donskis ir A. Valantiejus dirbo iš idėjos ir A+A

jankis

jankis portretas
užtat ginklus pirkt ir kariaut lietuviški debilai nori,kaip nuogas kakū

S.Gentvilas

S.Gentvilas portretas
atkakliai eina savo svajonės link-visas mokslas ir ugdymas Lietuvoje privalo būti tik mokamas.Danės apygarda, nebūkit buduliai, nerinkit jo į seimą, nes paskui atsirugs šis masiulio draugelis mums visiems vilko ašaka.Jau ganėtinai jis prisuko čia Klaipėdoje, parodė plėšrų peslio veidelį..Leisk velnią į bažnyčia-ant altoriaus užlips, leisk toki jedrioną,pinigo garbintoją liberalą į aukščiausią valdžią-visus galutinai nusmaugs.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių