Storoji liepa Klaipėdoje – dar gaji

Vienos seniausių Lietuvoje Klaipėdos Storosios liepos kamieno kiaurymės labiau primena meno kūrinį nei sveiką galingą medį. Tačiau Botanikos sodo specialistės tikina, kad medžio būklė – stabili ir dar galėsime juo džiaugtis.

Storajai liepai gali būti apie 300 metų, tačiau jos apaugusios žaizdos byloja, kad medis dar yra gyvybingas.

Tai – valstybės saugomas botaninis gamtos paveldo objektas.

Medis yra vieno kamieno, auga šalia Minijos gatvės, netoli sankirtos su Bijūnų gatve. Liepos aukštis – 15 m, lapuotumas – 60–90 proc.

Oficialiai skelbiama, kad liepos kamieno apimtis turėtų siekti 5,8 m.

Tačiau pastaruoju metu atsivėrusios kamieno kiaurymės kelia įtarimų, kad medis nestabilus.

Vakar Storąją liepą apžiūrėjusios Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sodo specialistės nuramino, kad liepos būklė stabili.

„Šiandien medžio būklė stabili. Bus matyti po rudens, po lietingo sezono, kaip ta liepa atrodys, bet kamieno puvinys išsivalė, apdžiūvo. Arboristai galėtų kelias apdžiūvusias šakas nupjauti. Turbūt iš šaknų joms trūksta maitinimo, todėl kai kurios šakos sunyko, be to, vasara buvo labai sausa. Bet šiaip liepa žaliuoja, jos būklė nėra bloga. Dar stovės, manau, ir ne vieną audrą atlaikys, nes sunkiosios šakos sutvirtintos, tad galėsime ja pasidžiaugti“, – kalbėjo KU Botanikos sodo vadovė Asta Klimienė.

Prieš kelerius metus aplinkos apsaugos specialistai, susivieniję į Arboristų sąjungą, pasistengė, kad Storoji liepa būtų aptverta medine tvorele, o sunkiosios šakos paremtos metaliniais įtvirtinimais.

Tada Lietuvos arboristų sąjungos atstovai pastebėjo, kad liepos augavietė labai išsekinta, žmonės, grėbdami lapus, švariai tvarkydami aplinką, pažeidė natūralius dirvožemio atkuriamuosius procesus.

Natūralioje gamtoje po medžiais pūva lapai, mediena, tame puvime dalyvauja tam tikri mikroorganizmai, grybai, per kuriuos medžiai ir pasiima maistingąsias medžiagas.

Specialistai konstatavo, kad Storosios liepos aplinka esą išsekinta, sutrikdyta natūrali medžio mitybos grandinė, todėl šio įspūdingo lapuočio augavietė buvo aptverta, taip šį medį saugant nuo miesto ir žmonių įtakos.

Buvo teigiama, kad liepos gaivinimo procesas gali trukti net 10 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kur yra tokia arboristų sąjunga??? Gal pasidomėtų žurnalistai prieš rašydami pievas, kas tvarkė ir kaip?..

Gerai

Gerai  portretas
kad mediena pardavimui netinkama - seniai būt nukirsta

Tikriausiai

Tikriausiai portretas
dar karalienę Luizę prisimena.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių