Seimo naujokai pratinasi prie sostinės kainų ir spūsčių

Neseniai į darbus kibę klaipėdiečiai Seimo naujokai gyvena būsimų įkurtuvių nuotaikomis. Mažiausiai ketverius metus tarp uostamiesčio ir sostinės migruosiantys Gintaras Vaičekauskas, Simonas Gentvilas ir Algimantas Kirkutis neneigė, jog buitiniai pokyčiai euforijos nekelia, tačiau tikino, jog Dievo į medį varyti negali.

Reikia atrodyti gražiu ponu

"Europa City Vilnius" – šis viešbutis sostinės centre tapo laikinu naujai iškeptų parlamentarų prieglobsčiu.

Jei kartais tektų pasiskolinti druskos ar kokio nors įrankio, bent jau liberalams G.Vaičekauskui ir S.Gentvilui toli belstis nereikėtų – bendrapartiečiai apgyvendinti gretimuose numeriuose.

Kaip šmaikštavo Simonas, naktimis jo ir kolegos pakaušius skiria tik siena, mat iš skirtingų pusių į ją remiasi judviejų lovų galvūgaliai.

Paklaustas, kaip įsikūrė ir jaučiasi kol kas laikiname būste, G.Vaičekauskas negražbyliavo.

"Gyvenu kambaryje su vaizdu į šiukšlių konteinerį ir statybą, tačiau priešais ant namo sienos kabo vienos mylimos klaipėdietiškos gamyklos – "Švyturio" logotipas, – apibūdino pašnekovas ir bemat patikino: – Kambarys mažas, bet jokių pretenzijų ar pageidavimų neturiu."

Gyvenu kambaryje su vaizdu į šiukšlių konteinerį ir statybą.

Užtat iš parlamentaro darbo kabineto, priešingai, atsiveria tapybiškas vaizdas: pro langą matyti cerkvė, tiltas, televizijos bokštas.

Kaip prisipažino Gintaras, bene didžiausias galvos skausmas, su kuriuo dabar jam tenka susidurti buityje, – marškinių skalbimas ir lyginimas.

"Kiekvieną dieną reikia atrodyti gražiu ponu, o man tai neįprasta, nes aš esu džinsų ir bliuzonų žmogus", – dėstė buvęs populiarios "Balticum TV" laidos "Reidas" redaktorius ir vedėjas.

Stebi arogancijos apraiškas

Kuo jau kuo, bet žurnalistikoje dantis pravalgiusio Gintaro nebūtų galima pavadinti ir kabinetiniu žmogumi. Tad dabartinė veikla klaipėdiečiui žada ištisą naujovių puokštę.

"Yra daug skaitymo, pažinimo, įsigilinimo. Veiklos daug ir nereikia įsivaizduoti, kad čia kažkas tik kažkur vaikštinėja, dinderį muša. Gal yra tokių, kurie tai sugeba, bet aš negaliu", – kalbėjo Seimo naujokas, tikinęs, jog veltėdžiauti būtų gėda ir prieš kolegas, ir prieš rinkėjus.

Gintaras, kaip jam būdinga, kalba žodžių nevyniodamas į vatą: "Žinau, kad jei tik nusisuksiu nuo savo rinkėjų, bus šakės. Kažkas aiškina, kad čia žmonės pasikeičia, "pasikelia". Aš save žinau, esu sau visiškai aiškus, to negali būti – negi sulaukęs 55 metų staiga imsi ir "pasikelsi"? Nors čia arogancijos apraiškų mačiau labai daug. Atvirai pasakysiu – labai nepatiko".

Audito komiteto narys vardijo, anot jo, spalvingos ir malonios kompanijos, su kuria teks dirbti šiame komitete, skambiausias pavardes: Naglis Puteikis, Petras Gražulis, Rasa Budbergytė, Ingrida Šimonytė, Agnė Bilotaitė, Aurelijus Veryga.

"Parlamentinė kontrolė, viešieji pirkimai ir pan. Dabar tokie klausymai vyksta, dalyvauja atitinkamų tarnybų atstovai, susipažįstame, aiškinamės, kokias jie mato vizijas. Pavyzdžiui, šiandien nuo devintos iki pusės pirmos dirbome be jokių pajudėjimų, pauzių ar kavos pertraukų. Štai toks tempas", – dėstė parlamentaras, neneigęs, jog anksčiau jam teko dirbti kur kas įdomesnį darbą.

Tarsi atskira respublika

Pašnekovas užsiminė ir apie kitą neįprastą prievolę – nuo šiol jam tenka pasirašinėti gausybę dokumentų.

Ar Seimo naujokas nejaučia užgriuvusios atsakomybės naštos?

"Dar niekas iki šiol manęs neklausė apie atsakomybę. Dažniausiai žmonės sako – visi čia jie prie lovio. O iš tiesų tai yra didžiulė, šimtaprocentinė atsakomybė. Todėl ir skaitau kiekvieną popierėlį, noriu sužinoti, kas, kur ir kodėl", – kalbėjo Gintaras.

Parlamentaras prisipažino, jog "susidraugauti" su Vilniumi kol kas neturėjo daug progų. Į miestą klaipėdietis dažniausiai išsiruošia pragmatiniais tikslais – įsigyti maisto, buities prekių.

Anot Gintaro, vilnietiškos kainos – atskiras klausimas, šia prasme Vilnius – tarsi atskira respublika.

"Seimo valgykloje valgyti brangu, – konstatavo maždaug po 6 eurus už dienos pietus čia paklojantis klaipėdietis. – Aš Klaipėdoje taip nebuvau pratęs. Valgydavau mokyklų arba Debreceno gatvės valgyklose, būdavo skanu, gera, pigu ir greitai."

Svarbiausia – vanduo ir elektra

Kol kas prie viengungiško gyvenimo būdo Vilniuje besipratinantis politikas negalėjo užtikrintai pasakyti, ar su žmona Giedre visus ketverius metus gyvens per atstumą.

"Kol kas Giedrė turi labai daug įsipareigojimų Klaipėdai: ji yra Socialinių mokslų kolegijos Komunikacijos ir kūrybos katedros vedėja, dėsto Klaipėdos universitete, veda renginius, garsina filmus, yra doktorantė, tad čia atvažiuos derinti reikalų, konsultacijoms. Galbūt kažkada gyvenimas ir keisis, tačiau kol kas Klaipėdos palikti nesiruošiame", – kalbėjo pašnekovas, į susitikimus su savo rinkėjais uostamiestyje nuo šiol skubantis penktadieniais ir pirmadieniais.

Kaip ir kiti naujai išrinkti parlamentarai, į nuolatinį būstą – Seimo viešbutį – Gintaras turėtų įsikelti dar iki Kalėdų, po to, kai iš čia išsikraustys naujai kadencijai neišrinkti parlamentarai.

Seimo viešbutyje pastarieji dar gali gyventi mėnesį nuo lapkričio 14-osios, kai prisiekė naujieji parlamentarai.

"Seimo bendrabutyje (nevadinkime jo viešbučiu) turbūt trigubai blogiau negu toje vietoje, kur gyvenu dabar. Bet aš neišrankus buities sąlygoms. Svarbiausia, kad yra karštas, šaltas vanduo, elektra", – dėstė pašnekovas.

Įsikurs trijų kambarių būste

S.Gentvilas taip pat antrino kolegai, jog vadinti viešbučiu patalpas, kuriose netrukus apsigyvens parlamentarai, liežuvis verčiasi sunkiai.

"Tačiau nesu išlepęs ir tikrai nesiskundžiu – tas standartas mane visiškai tenkina. Jei politikoje pradedi galvoti apie prabangą, tada, manau, nebelieka vietos vertybėms. Gausybė žmonių svajotų gyventi tokiomis sąlygomis kaip mes. Ir visa tai dar suteikiama nemokamai. Tad jei kam netinka – gali nuomotis", – kalbėjo politikas.

Tačiau jau pasigirdo kalbų, esą šiuokart Seimo viešbutyje vietų gali net pristigti.

"Kadangi dabar Seime dirbs nemažai žmonių iš regionų, neoficialiomis žiniomis, pageidaujančiųjų gauti būstą yra 78, o pačių butų – 71. Tačiau nežinau, ar tai tiesa", – šyptelėjo pašnekovas.

Kokiuose konkrečiai numeriuose įsikurs Seimo nariai, paaiškės po burtų traukimo. S.Gentvilas gali būti tikras bent tuo, jog jam bus suteiktas trijų kambarių būstas, mat pavasarį į Vilnių persikels ir parlamentaro žmona Šarūnė bei dvi jų atžalos.

"Jei yra tokia galimybė, šeimai reikia gyventi kartu. Žinoma, ir pasiilgti yra gerai, tada įvertini, ką turi. Grįžęs labai mielai pabūnu namie su vaikais, kai Šarūnė išeina į kokį renginį ar susitinka su draugėmis", – pasakojo parlamentaras.

Išsiverčia be automobilio

Aklimatizuotis naujoje vietoje S.Gentvilui sunku nebuvo. Simonas priminė, jog yra gimęs ir gyvenęs Vilniuje iki aštuonerių, kol jo šeima persikraustė į uostamiestį.

"Su Klaipėda užsimezgė labai natūralus ir stiprus ryšys, tad gaila iš jos išvažiuoti, tačiau nebaisu atvažiuoti ir į Vilnių – jis man nėra nepažįstamas ir svetimas", – aiškino pašnekovas.

Beje, parlamentaru tapęs politikas bando išsiversti be automobilio, kas daug kam atrodo tiesiog neįmanoma.

Į Klaipėdą ir atgal Simoną kol kas pavėžėja kolegos, bičiuliai, o prireikus politikas nesibodi šokti ir į traukinį.

"Palikau automobilį šeimai, kuriai jo reikia labiau. Be to, man vairuoti nepatinka, todėl labai džiaugiuosi būdamas pakeleivis", – patikino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viešumas

viešumas portretas
Mieli seimo nariai klaipėdiečiai. Sumokėkite laikraščiui už straipsnius ir parašykite, kas Jūsų padėjėjai, kur juos rasti, pristatykite Jums dirbančius žmones. Taip normaliai elgiamasi regionuose.

Anonimas

Anonimas portretas
Nenusimink, Gintarai. Gausi algutę seimūno, tai nebus 6 eurai brangu.

Anonimas

Anonimas portretas
vienas pliusas nors apsikirpo. o darbelis tai geras, dirba tik tris dienas, penktadienis ir pirmadienis susitikimai su rinkejais, tai kaip ir prie Giedrutes sonelio :-)
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių