Šaltos jūros mėgėjai nėrė į bangas

Šeštadienį po pietų Palangoje prie jūros tilto į banguotą Baltiją panėrė apie 200 „ruonių“, sveikuolių, kuriems jūros vanduo bet kokiu metų laiku tinkamas maudynėms ir, ypač žiemą.

Nuo kranto atidžiai prižiūrint ugniagesiui gelbėtojui, vilkinčiam specialų hidrokostiumą, į gana banguotą jūrą nėrė keli šimtai sveikuolių, dar keliasdešimt tūkstančių žmonių jų maudynes stebėjo nuo jūros tilto ir paplūdimio smėlio.

Kurorte šurmuliuojant Stintų šventei, vienas šio renginio akcentų ir yra ši grūdinimosi pamoka.

Svarbiausia šioje šventėje esą pademonstruoti, kad nereikia bijoti gamtos, šalto vandens, kad grūdinimosi procedūros padeda didinti organizmo atsparumą, daro jį ištvermingesniu, apsaugo ne tik nuo ligų, bet ir nuo stresų bei įtampos.

Šis renginys taip pat skirtas šiltam bendraminčių susitikimui, bendravimui, pasikeitimui patirtimis, entuziazmo sveikai gyventi palaikymui.

Šįkart oras buvo ypač palankus tokioms maudynėms – apie 6 laipsnius šilumos. Ir nors tik kelis laipsnius siekė vandens temperatūra, visai nebuvo vėjo, nors saulę slėpė žemi pilki debesys.

Kai kurie „ruoniai“ į bangas nėrė net po kelis kartus. Gelbėtojo neprireikė, nors jis nerimavo, kad gali būti visaip.

Sveikuolių būrys į maudynių vietą atbėgo pajūriu iš pietinės pakrantės pusės.

Jie sugužėjo iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Kaip įprasta, maudynės šaltokame vandenyje ilgai nesitęsia – įbėgus dažniausiai kelis kartus atsitupiama ir brendama į krantą.

Išlipę iš vandens sveikuoliai neskubėjo šokti į drabužius, dauguma jų dalijosi įspūdžiais, fotografavosi atminimui bei smagiai mojo juos stebintiesiems.

Sveikuolių teigimu, jūros vanduo nebuvo šaltas. Vis dėlto, pripažįstama, kad maudynių kokybė priklauso ir nuo nuotaikos.

Pirmosios "ruonių" maudynės kurorte buvo suorganizuotos 1987-ųjų žiemą, tačiau tradicija pajūryje jos tapo nuo 1992 m.

1997-aisiais ledinių maudynių mėgėjai Palangoje pasiekė rekordą – tąsyk į bangas puolė net 1514 "ruonių" iš 45 Lietuvos sveikuolių klubų.

Tačiau po to aistruolių, pasineriančių į žiemišką jūrą, vis mažėjo. 2007 m. į Palangą jų atvyko apie 150, o 2008 m. – tik 100.

2009 metais ruonių maudynės persikėlė į Aukštaitiją.

Prieš ketverius metus į Baltijos nėrė bangas apie 200 sveikuolių, panašiai, kaip ir šiandien.

Kaip įprasta, sveikuolių maudynės sutraukia gausų būrį žiūrovų, kurie išsirikiuoja ant tilto bei jo prieigose.

Dažnas stebėdamas maudynių dalyvius kraipė galvą ir stebėjosi jų energingumu bei entuziazmu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as  portretas
GERAI KAD NERE I MESLINA JURA DAUGUMA PAGYVENUSIU ZMONIU,nes per tv rode kad jaunom moterim juros vanduo gali pakenkti vaisingumui , o jeigu nescia tai gresia issigimimai

c

c portretas
suleke burys, pr. my. zo ir susilo vanduo

Brone

Brone portretas
Nere o isnere konservuoti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių