Prie „Bastionų namų“ architektūrinės idėjos tobulinimo prisijungė Klaipėdos architektai

  • Teksto dydis:

Architektūrinė urbanistinė idėja, pagal kurį apleistoje Klaipėdos senamiesčio zonoje šalia Jono kalnelio bus suprojektuotas ir pastatytas naujas gyvenamųjų namų su komercinėmis patalpomis kompleksas, dar bus koreguojama. Statytojo iniciatyva organizuotame konkurse nugalėjusios UAB „Unitectus“ pasiūlyme daugiausiai dėmesio buvo skirta urbanistinei idėjai, atidedant architektūrinių sprendinių paiešką tolesniems etapams. Projektinių pasiūlymų ir architektūrinės dalies rengimui prie architektų komandos prisijungia du Klaipėdos architektų biurai, kurioje – aštuoni vietiniai architektai.

Įprasmina teritorijos praeitį

Nors šalia Jonų kalnelio esančios teritorijos valdytojas nebuvo įpareigotas rengti architektūrinį konkursą, nes tokios pareigos galiojantys teisės aktai nenumato, konkursas vis dėlto buvo paskelbtas, siekiant užtikrinti idėjų ir pasiūlymų įvairovę bei ieškoti geriausių sprendimų miestui. Architektūriniame konkurse iš viso dalyvavo šešios architektų bendrovės, kurių projektus vertino specialiai sudaryta komisija – šeši ilgametę patirtį turintys architektai ir du statytojo atstovai.

Po komisijos vertinimų, geriausiu konkursui pateiktu projektu pripažintas UAB „Unitectus“ darbas „Pelenynas“, kuriame atsispindi gilią praeitį menanti šios miesto dalies istorija. Pelenynas – istorinis Klaipėdos priemiestis, į rytus nuo Jono kalnelio, šaltiniuose minimas jau nuo XVII a. Šalia Dangės upės įsteigtame fabrike anuomet iš Lietuvos ir Lenkijos suvežti pelenai buvo perdirbami stiklo gamybai, daromas potašas eksportui. XVIII a. priemiestis imtas vadinti Pelenyno vardu.

Konkurso komisija projektą įvertino kaip stiprų ir urbanistinę struktūrą kuriantį darbą. Pasak projektus vertinusių specialistų, bendrovės pasirinkti užstatymo principai, lyginant su kitais konkursui pateiktais darbais, geriausiai atitiko komisijos narių vertinimo kriterijus. Sprendiniai pagrįsti tiek istoriniu tęstinumu, tiek urbanistinio kraštovaizdžio ir miesto erdvių formavimo logika. Tiesa, projektas komisijos sprendimu dar būtinai turi būti tobulinamas.

Projektas dar ne galutinis

Nors UAB „Unitectus“ idėja buvo išrinkta kaip architektūrinio konkurso nugalėtoja, kai kurie jame pateikti sprendiniai dar privalės būti tobulinami ir gali keistis rengiant projektą. Anot konkurso rengėjų, konkurse buvo pasirinkta tik kvartalo plėtojimo idėja bei urbanistinė struktūra, o ne galutinis projektas ir tai, kad pasirinkus pirminę idėją, yra tikslinami arba keičiami jos architektūriniai sprendiniai, yra normali praktika, nes tik tokiu būdu galima pasiekti iš tiesų kokybišką rezultatą. Tad tie vaizdiniai, kuriuos pateikė konkursą laimėjusi bendrovė, dar keisis – bus stengiamasi sukurti tokį projektą, kuris kuo geriau įsilietų į bendrą senamiesčio zonos ir miesto struktūrą. Šie sprendiniai bus viešinami ir visuomenė su jais bus supažindinta.

Mums ypač svarbus kokybiškas Danės upės prieigų integravimas į miesto visuomeninių erdvių visumą, išplečiant miesto rekreacines erdves, sujungiant su senamiesčiu.

Pabrėžiama, kad į kūrybinį procesą jau įtraukiami papildomi architektai. Su dviem vietiniais Klaipėdos architektų biurais jau ruošiamos bendradarbiavimo sutartys – prie projekto kūrybinio proceso prisidės UAB „Uostamiesčio projektas“ architektai Algirdas Stripinis,

Kristina Milvidaitė-Striškienė, Jūratė Ūsanova ir Snieguolė Stripinienė bei UAB „A 405“ architektai Saulius Plungė, Gintaras Čičiurka ir Valdas Janulis.

„Mūsų komanda turi didelę patirtį dirbant su išskirtinėmis Klaipėdos teritorijomis, vertina jų unikalumą ir svarbą miestiečiams, o ši teritorija – būtent tokia. Prisidėdami prie jos plėtojimo, galime sukurti labiausiai Klaipėdos dvasią atitinkančią architektūrą. Mums ypač svarbus kokybiškas Danės upės prieigų integravimas į miesto visuomeninių erdvių visumą, išplečiant miesto rekreacines erdves, sujungiant su senamiesčiu“, – sako S. Plungė.

„Šio projekto architektūros kūrimui subūrėme net penkių klaipėdiečių architektų komandą. Mūsų tikslas – sukurti modernų, šiuolaikiškos architektūros, bet tuo pačiu patogų ir jaukų kvartalą miestiečiams“, – priduria A. Stripinis.

Numatyta, kad iš viso prie šio projekto galėtų darbuotis net aštuoni skirtingi Klaipėdos architektai. Tad projekte matoma architektūra nėra galutinė, o jame esantys sprendiniai ir fasadai dar keisis, kai bus praplėsta architektų komandą.

Bendrovės nuotr.

Daugiau vietos įvairiems miestiečių poreikiams

Tikimasi, kad sutvarkyta teritorija bus prikelta naujam gyvenimui ir įneš naujos gyvybės į miesto centrą, suburs klaipėdiečius į naujas bendruomenes, taps patrauklia vieta patogiam gyvenimui ir verslui, o kvartalas darniai įsilies į aplinką ir taps savotišku senamiesčio tęsiniu, sutvarkytos Danės upės prieigos taps miestiečiams patrauklia rekreacine zona. Skaičiuojama, jog užbaigus statybas Klaipėdos senamiesčio gyventojų skaičius padidėtų apie 2 tūkst. žmonių.

Naujasis pastatų kompleksas bus statomas beveik 4 hektarus apimančioje Klaipėdos senamiesčio zonoje šalia Jonų kalnelio, kuri nuo 2000 m. pradžios buvo apleista. Statybas planuojama pradėti 2022 metų pirmame ketvirtyje, preliminarus investicijų dydis sieks apie 45 milijonus eurų, projektas bus įgyvendinamas etapais per 8 metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Gražiau žiūrėtusi aukštį pastatai

Anonimas

Anonimas portretas
To Jo. Islysk is telefono.. paziirek kaip tuscia senamiesri buduli

To jo

To jo portretas
Gali ir 3x ir 5x didinti ir taip tas sienamiestis 10menesiu yra Silent Hill'as, rukas nedings:)
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių