Pajūryje – vasaros finišas: teks paploninti pinigines

Už salotas – dešimtinė

Įvertinus vidutines Palangos maisto kainas, aiškėja, kad ilgajam savaitgaliui gali prireikti kelių šimtinių vien tik nakvynės ir maisto išlaidoms padengti.

Anot I.Valaitienės, kavinėse ir restoranuose salotų kainos vidutiniškai svyruoja nuo 7 iki 11 eurų, už desertą poilsiautojams tenka mokėti apie 4–5 eurus, karštųjų patiekalų kainos vidutiniškai varijuoja nuo 8 iki 20 eurų už porciją, patiekalai mažiesiems poilsiautojams – blyneliai ir pan. kainuoja apie 6–7 eurus.

Vis dėlto Palangos verslininkų vedlė patikino, kad kainos kavinėse ir restoranuose kilo tik tiek, kiek kilo žaliavų kainos – apie 5–7 proc.

I.Valaitienė taip pat pastebėjo, kad šiemet restoranai ir kavinės poilsiautojus itin aktyviai kvietė dienos pietų, kurių kainos svyravo apie 5–8 eurus žmogui.

Už tokią sumą lankytojui patiekiama sriuba bei antrasis patiekalas.

Klaipėdoje bus ramiau?

Kol Neringos ir Palangos verslininkai rengėsi darbymečiui, uostamiestyje Žolinės savaitgalio laukta kiek ramiau – praūžus Jūros šventei dar vieno tokio lankytojų antplūdžio verslininkai jau nesitikėjo.

"Kažko daugiau, nei buvo per Jūros šventę, nebus. Įvertinome, kad bus daug išeiginių. Aišku, dirbs visi darbuotojai, tačiau ko nors dar iš šalies papildomai pasitelkti neplanuojame", – apibendrino Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos valdybos narė Inga Česnakienė.

Pašnekovė pritarė minčiai, kad šis savaitgalis pajūrio kurortams, nors ir neoficiali, tačiau iš esmės – aktyviojo vasaros sezono pabaiga.

Pašnekovė patikino, kad kainų šuolio pastaruoju metu Klaipėdoje nebuvo, tačiau pripažįstama, kad šią vasarą kainos kur kas aukštesnės nei pernai, tačiau ši tendencija esą įžiūrima visose srityse.

Numato kainų kilimą

Verslininkai pastebi, kad nors šią vasarą maisto kainos pastebimai esą nešoktelėjo, po vasaros pokyčiai tikėtini.

"Ten, kur labai smarkiai brangsta žaliavos, kainos kils. Tas kilimas, ko gero, bus po sezono – kainas teks perskaičiuoti tiems, kurie dirba visus metus, nes kitaip bus nuostolių", – paaiškino Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentė.

Prognozuojama, kad gėrimų kainos neturėtų smarkiai šoktelėti į viršų, nes jie ir taip yra gana brangūs bei nesudaro pagrindinės kavinių ir restoranų pelno dalies.

Numatoma, kad maistas kavinėse brangs, nes sparčiai kyla pieno produktų kainos.

"Apgyvendinimo kainoms įtakos turės tai, ką valdžia nuspręs dėl Pridėtinės vertės mokesčio lengvatos – ar bus išlaikyta lengvatinio PVM pozicija, ar jis kils ir kiek. Siūlymas yra 15 proc., tai reikštų, kad jis kiltų 6 proc., vadinasi, iš kainos turėtume atimti dar 6 proc. – tiek pajamų gausime mažiau", – dar vieną scenarijų, galintį priversti kilstelėti kainas, apibūdino Palangos verslininkų atstovė.

Uostamiesčio verslininkų atstovė patikino, kad čia nuo rudens kelti kainų kol kas neplanuojama, tačiau, jeigu kitąmet kils darbo užmokestis, tai turės įtakos.

Keičiasi įpročiai

Ši vasara pajūrio kurortų verslininkams atskleidė tai, jog poilsiautojai tampa įnoringesni, kelia aukštesnius reikalavimus bei uoliai gina savo, kaip klientų, teises.

Kiek pakitę lankytojų įpročiai matomi ir Klaipėdoje.

I.Česnakienė atkreipė dėmesį, kad "Nesė Group" tinklo baruose kai kur klientų skaičius kiek sumažėjo, tačiau padidėjo lankytojų išleidžiamos sumos, o kai kur ūgtelėjo ir lankytojų skaičius, ir jų maistui išleidžiamos sumos.

"Dar viena ne tik šio sezono, bet ir visų metų tendencija yra tai, kad pasikeitė alkoholio vartojimo kultūra, kuri džiugina, nes žmonės nenusigeria, nepridaro sau ir kitiems problemų, laisvalaikį leidžia kitaip", – dėstė I.Česnakienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių